荃灣二手上車邊度好?(14)

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
體育館同街市麗城都有,買餸方便過好多荃灣市中心嘅樓,圖書館就…兩個星期還一次書啫,都係十分鐘小巴出到去
大鴻輝啲野都唔係個個星期會食掛
普通日常野食麗城都有齊咁濟
麗城作為一個小區,係幾舒服,比起荃灣市中心小左啲大陸L,落海邊又唔臭。
如果比方便,麗城會方便過工三,樓價平係平在較高樓齡同冇會所
工三行去地鐵站同麗城搭車出地鐵站其實差不多
樓下多野食啲,落雨買餸唔洗揼雨(三期),有好近嘅體育館,基本上最日常要做嘅野係好方便
要間唔中食好啲,去睇戲,咪一個月一兩次出去行下囉,都係兩三個字車程嘅事
如果要出港島,有934,銅鑼灣紅van,半個鐘內飛到出去
去九龍有234x,旺角紅van,出地鐵站都係兩三個字嘅事,同萬景峰落樓行橋時間相若
西鐵站就有101紅van,34,234B,都係兩三個字到
我都住過荃豐中心一年,比較起嚟,麗城主要好處係一個好舒服嘅小區,同市中心分開左有種真係返屋企嘅感覺。呢樣野真係住落先明。論方便可能冇得同綠楊嗰啲比,但舒服好住真係唔係陣係睇方便。我有朋友都因為以前返學緣故全家由麗城搬出綠楊,但佢都話麗城舒服好住啲。
好撚諷刺,自己細個D同學住麗城,佢地大個左就搬出去住新樓,而我就調番轉想搬入去麗城
輸在起跑線的我
認真望左一眼個價錢 同萬景/御凱 甚至係工三都真係平一個LEVEL
但望距離又真係駁左吓腳

我以前細個住另一個區既駁腳屋苑 而且仲要上山
真係覺得好頂唔順 每次一炒車就要行上去 當然麗城係平路又應該好好多
不過好似又無左天橋之城既便利

thanks巴打 會睇返參考吓
舊,樓底矮。
綠陽個價錢keep住陰跌緊,已經40年,自己諗。
不過荃灣市區既燈位真係好多又塞
如果揀山上面,不如真接試下市中心舊樓?
荃錦好似冇乜人講?想問大家點睇
優點- 新鴻基 、地鐵、配套好到唔洗講。

缺點 - 舊、未做大維修、留下馬會,眼鏡房5鬼拍門、呎價貴。
自住麗城的確係一個選擇
但如果要睇埋升值潛力
呢兩個屋苑
真係一個上緊一個落緊

諗綠楊的話,不如諗埋愉城
價錢差唔遠,但近年升幅好似好d
樓齡係重點
方便程度同樓齡太重要
如果過左三十年既樓 仲要地點唔方便 應該都好難升到
麗城有村巴
其實係應該尖沙咀轉車
除咗樓齡,地點都係一個因素
爵响楊屋道,叫做新區舊區都行到去
落留下返工 一流
唔係落樓, 唔通上樓返工?
阻各位師兄一陣,最近朋友留意昇柏山見700頭有兩房+樓齡新,AA仲話遲多幾年附近有公屋同私樓發展,請問真定假?
應該有排等
公屋應該響前面,私樓就同珍重建,幾時就唔清楚。
自住定放租

自住同你講發展姐係開荒牛 要守幾年
一家大細未必值搏
你咩筆直?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞