[#Mon#Monitor] 電腦螢幕集中討論#85 乜Moon都冇貨

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
279M1RV Philips 都唔錯
每日關注32gq950出未 day1
唔係太識
點解咁少內置3D-LUT嘅mon嘅?
宜家用緊LG 24qp500-b
不過得99% srgb
打機mon想要2k hdr 係咪買lg個隻最好
有現貨?
想買4k mon用黎玩PS5同駁Window機兩用,通常睇下片做文書嘢多,有時都會汁下相所以會想色靚啲。PS5唔玩fps,主要玩3A作。呢兩星期做咗好多功課考慮過呢啲

Gigabyte: m32u m28u,整體都平過其它model,但 hmdi2.1係ps5去唔盡,加埋代理聽聞垃圾不考慮。

LG: 27GP950 整體似幾好,大家都推薦。原價$7690但全城無貨,炒價去到$95k - 11k 太唔抵。

ASUS: PG32UQ $11k,整體表現唔錯,友達面版,色水好,但又係無貨。

BENQ: EX3210U $9999,整體表現比起其他同價位差,特別係螢幕光度。仲有因為個內置speaker令到有個大下巴,影響觀感。

MSI: MPG321UR-QD $9999,有現貨,同pg32uq用同一個面版,色水好,有usbc,有KVM,方便gaming,content create,office work 中間轉換。似整體似幾好,但唔知代理同保養口碑點。

但似乎現有4k HDMI2.1 144Hz IPS monitor嘅contrast 同 HDR表現都唔理想。以成萬銀嚟講都未達應有水準?

最後可能考慮MPG321UR-QD,各位巴打有無意見比到我
PG32UQ,EX3210U,MPG321UR-QD都係同一塊面板
都係反應慢(玩3A大作OK)
同出廠色準差 (除左EX3210U sRGB mode)
你要自己cal色
HDR唔駛諗 門檻係mini led/OLED

lm
Central field 兩部都有現
27gp950 係咪仲炒到 9k

9K唔一定要用佢啦話?
補多 4K 買 C2 42
日馬 美馬連運費8千左右
仲有一個星期
啱啱問Dell, 宜家訂AW3423DW 要12699HKD,
要付款後50日先出貨....

考慮去日本dell買算, 有冇巴打買過/ 用邊間代運?
電腦用緊1080ti無hdmi2.1 點部署
買定mon 等40series 出
訂咗了
扣咗優惠碼同會員日
實際畀錢12201
跟住打電話問咗
信用卡如果冇Set自動幫我揀每個類別1x
即係我食唔到賞家居5x
不過有個10倍自主
睇到有d亂
其實我都唔知到時會回幾多

想問下耳機同now e要點登記?
係咪電視到咗先登記??

下禮拜一16號送貨
以為要等到月底或者6月
咁撚快送貨
點解我要喺百老訂
-$100
賞家居1x=0.4%
基本0.4%
10x=0.8%
online 2.4%

一共4%
你同red差唔多
豐澤個貨倉已經有晒貨
兩隻都係7500 左右
係咪已經約埋師傅
同一日

我23號
唉,28 號訂都遲過人,噉我訂嚟托柒咩
我重要平過你(其實出面10900 cash都抵)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞