[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
以為陶傑文學成就高過董啟章個啲人真心痴撚線
問題係個文化人啲評論唔撚make sense嘛
係咪揸住個Master,出咗幾本長過纏腳布嘅書就講咩都得,咩都唔質疑得?
Mirror × 本土文化人

屌, 真, 明明佢寫啲小說好多係 實驗小說, 借外國D theory 套落香港本地故事.
唔係話佢D讀者文化低, 造作.
讀中文系, 傳理 D fd 都話好深, 好唔reader-friendly
無啦啦, 唔知咩事, 搬撚左佢出嚟做 pop-cult writer
呢個post分咗三種人各有各屌緊 牛頭唔搭馬嘴

屌鏡
屌19才子無料扮有料
董啟章/鐘偉民/香港文學界大亂鬥
屌,連董啟章都係鏡粉,返屋企掉撚晒V城4部曲佢先
老實講 概念既野邊個無 你同我都有喇 更何況創作人
重點係可唔可以好靚咁表達出嚟 首歌真係敗筆在主唱
得呀
但係你睇吓10個有九個留言都似 haters
有幾多個真心 有質素嘅評論? 佔10%都無

一句:好差、好尷尬 無啦

首歌概念好 作詞好
Mv 拍得靚
概念就聲稱姜濤自己嘅,呢樣咪好囉
咁後生就已經想出依啲作品
大把仲出緊情歌

但係唱得麻麻哋係事實,用電腦喇叭聽,真係以為讀歌
用返耳機聽,先聽得出d編曲

唱live 唱歌有極大進步空間
嘩佢唔寫埋茶水糕點燈光 setting 場地
髮型造型 意念 落去
問題係,歌手本業係唱歌,本業都未做好點樣實踐理念?

而忽視本業讚其他嘢呢個行為本身就不可取,好似上面其他人講,唔通我可以讚董生啲書啲字夠大粒,價錢平,排版又精明而唔講本身質素咩
我好似係第三路
19才子老啦,聽返佢而家節目,講耐少少D字都load唔到,同10幾年前比真係爭好遠,佢唔係讀書讀好deep個類人但一定係見識廣博,寫散文都算係行雲流水,同埋臨老呢幾年除左仲係睇錢睇得比較緊,慢慢都想行返moral 路線,唔知係咪贖罪,佢水平我會話係合格線,低過佢都唔合格,所以唔係特別值得吹奏,但都一定合格
護鏡個班想屌佢水平不足既話我一定屌撚死佢地先
濕鳩流行歌文咩學
好彩有你條煩膠搶到#2
本身想負評樓主啲人都變正評
手足都係狼八式打手
本身造星出嚟已經知佢唔唱得 仲有咩大期望
我就係因為知佢本身唔唱得 跳得,得個樣
所以先見到佢進步

而家係咪要嗰個唱到最少 阿jer 咁先紅得

你叫嗰班垃圾韓星live 唔好咪嘴咪又唔得
果然有好多魚爭食糧
我敢說,香港流行曲從未達到過今天的精神境界。

董啟章係咪未聽過Beyond Amani
姜濤的全面才能和實力,在新作中得到驗證。
句法似足中共吹奏習近平d乜乜得到全面驗證,仲話文學家,咁都要含到雪雪聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞