[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
唔識佢
但係如果真係屌西西屌也斯讚姜濤
呢條友都幾閪癲
呢堆字姜B要查幾多次字典
我都唔係讀文學,亦都知道董啟章乜宜家識得佢係義務黎架?唔識就唔可以嚮連登度comment佢嘅一篇文?
無話義務既
但無知可以唔洗話俾人知 try google before you speak
盧巧音張天演論專輯入面求其一首都屌打姜濤呢首啦
屌西西屌也斯係另一個人
我邊句話同一個level......
香港字睇得出好用心將香港本土原素放落去
唔係每次突破都會成功,但最少肯去做
小克我真係唔太欣賞啲文筆
乜好比試管嬰兒呀嗰啲
好似諗到要填new age又想壓韻夾硬整落去咁
仲有蝴蝶終於蛻變
蝴蝶仲可以蛻變做乜?做莫士拿?
Sor 理解錯…
tvb頒chok俾林峯唔係想捧佢囉,而係當年四大唔玩tvb嘅頒獎禮無歌手出席,佢哋要搵嘢make noise,就搵著林峯嚟搞

作為追過林峯7年嘅前fans,我覺得chok嘅曲詞無咩問題,佢都係想有首歌反擊啲haters同埋表達返佢想忠於自己,算係想有首歌表達佢出道10幾年嘅心聲...成首歌最大問題係個MV,啲衫出哂事,嗰種style嘅舞都唔啱佢,我第一次睇個mv已經覺得好老尷##
起碼佢攞獎晌當時網絡上都係任屌任踩,林峰fans反擊都唔會好似班鏡狗咁周圍咬人,小小批評就話你廢老踩年青人!!
成班大愛左膠,唔記得咗近年社會問題係點出現
所以我最憎聽到話mirror 帶起返樂壇,因為mirror 先留意返廣東歌,簡直係對香港樂壇嘅侮辱,香港樂壇一直晌度係你地唔留意,依家你班鏡狗係追星咋唔好扮欣賞音樂啦!
佢有教書咩淨係知佢賣石頭發左達
有啲文學活動邀請佢嘛,但個朵無論係學生定成年人之間都唔係幾好
http://movieforestlitmited.blogspot.com/2022/05/blog-post.html

//陶傑與姜濤、Mirror

姜濤生日,萬人空巷。我只關心免費坐電車的公共領域多於其它。陶傑在電台節目提到Mirror救不到香港音樂引起香港各界的討論,當中包括質素的、新舊的、亦包括整個工業。陶傑的言論只是soundbite聽了幾句,不算是沒道理的,雖然話Mirror是麵團是難聽了一點,不過他提到在娛樂圈要真材實料是金石良言。有不少人一聽到陶傑話Mirror就上頭,一些報導只要沾上mirror,如杜琪峯、林峯說一兩句說話就會被鏡粉圍剿。說人家是廢老,但人家根本沒有這個意思。Mirror現象由去年到現在,說到很煩,從街上到電視、從網上到身旁,煩到嘔電。喜歡什麼對得起自己就足夠,不用強逼別人喜歡,鏡粉每當有人批評,講一些看似不明白他偶像的時候就會來質問你有沒有聽過誰誰誰的歌,聽了又如何?沒聽又如何?香港樂壇也不只有Mirror,樂壇還是很多元的,這幾年有些年輕歌手挺有才華的,Mirror沒有拯救香港樂壇的責任。

大致知道陶傑說了關於mirror什麼事情,這篇文不是要爭拗什麼。只是想講感受,就是mirror紅起有很多原因,前不久的時候因為本人寫了有關《聲生不息》與《Chill Club》的新舊時代爭議而遭到網暴。雖然對方傷害不到我,但看到香港只要說某種意見與觀點就會引起民憤,如同今次陶傑的事情上,他老人家經歷風雨怕咩俾人講,但原來講也有罪。不少文青、文化人爭住出來為mirror說話,指責陶傑。陶傑也有他的言論自由的,看到不少KOL爭著出來讚姜濤的新歌多有視野與意思,有些事情讚得多就變得假。縱然不少人都很愛護姜濤,但反戰視野的歌曲早種下香港的流行曲中, Beyond的《Armani》、鄭秀文《薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉》以一對小戀人表達南斯拉夫種族屠殺的故事,這兩首歌回應了九十年代的世界格局。不少文章盛讚姜濤23歲見天地,見自己實屬過譽,只見形式主義與追捧。有些流行曲以時事為啟發,如陳蕾的《旁觀有罪》以南韓的N號房為靈感,難道又說陳蕾關心世界、關心時事有視野,然後褒獎一番?創作人不需要引導太多,否則淪為假大空與引來消費的瑕想。

對於KOL、文化評論人我更在意的是他們在觀點上怕得失人而不敢正視現實。很容易在只許稱讚的氛圍下變成拔苗助長,理解他們愛護幼苗的心,但多說就會膩。任何評論都不應該困在同溫層之中,事實上陶傑提出的政治投射的觀點亦是現實,現在viutv在年輕人心目中是代表某個立場的圖騰,對他們投射了同路人的期望。又或者今日香港難以看到和而不同、求同存異的價值,連帶對明星、對流行文化的現象都要口誅筆伐。難以追求進步價值,當泡沫爆破時,升得高只會跌得愈快。對Mirror的延續亦是不利,所有熱潮都會有完結的時候。睇路。

要打破Mirror的能量不算太困難,現在內地時常也有失德藝人,連李雲迪、趙薇也冠上罪名。在香港,有不少人也是雙標,鄭欣宜上兩個台就正常,林二汶亮相TVB就遭喊打。在坊間不少黃店也有男團/女團的海報、貼圖,在社會運動退場後,大眾將視線投放在追星身上,再加上香港有不少議題也不能夠表達,所以談追星、音樂、電影、文藝成為部份人的出口。這次姜濤生日、出新歌加上陶傑言論的炒作猶如患上集體精神病,吵吵罵罵永無止境,鏡粉時常在網上群起樹敵,強逼別人接受也是煩厭。Mirror是不是虛火要時間驗證,不應該一竹竿打一船人的。Mirror成員也有可觀的成員的,就看行得多遠,不過有韓迷就發現mirror的MV與創作上有抄襲韓國男團之嫌,by the way講哩D好掃興,收聲好了。

姜濤時常說讓作品說話,來到他的第十胎(第十首個人單曲),出道也三年了,歌藝還是沒進步。歌手歌手,重點在於歌。連本業也未做好,唱歌要有層次、鋪墊、那一個位要高潮、咬字的重要性。有機會找一些歌唱老師點評的片來看看,用那裡發聲共鳴。當然會有人話當年四大天王唱歌又怎樣,沒法比較的。如果為了姜濤好理應為他找個歌唱老師練習,現在有不少人都會因人廢言,但看看TVB比賽出身的炎明熹出道十個月,人家平日也要上學,可以看到她的歌藝進步了、真假聲、氣聲的轉換與對歌曲的鋪墊,歌唱需要天賦與後天的努力。姜濤時常說累、要退休、不排除他是努力的,但並不足夠。要是在歌藝與舞藝上沒法進步,沒有多少塊遮醜布蓋得住,現在不少文化人為他護航,他的確是幸運的,有粉絲的愛護、又有宣傳作用,將香港偶像粉絲的文化與關係來了個大反轉的。

//

睇下我講成點
正解,睇下娛樂台同影視台
根本依家Viu已經逐漸成為另一個TVB
用Mirror 依12條柒頭去壟斷緊其他人嘅機會
廣告效應始終有日會消費完
TVB而家多返廣告啦
都係睇市場需求姐 你夠紅twins、Eason 都壟斷嫁
所謂嘅市場需求,咪又只係滿足班瘋狂嘅鏡狗
個情況就好似個時上水啲藥房咁,唔係一個正常需求

依啲所謂嘅 代言人迷信 嘅市場需求

佢地可能會因為12柒頭代言一隻汽水
所以會特登買黎飲
但絕對唔會特登買張按摩椅黎支持佢地偶像

但依家主要問題,唔係啲柒頭度
而係班鏡狗成日周圍咬
盲目推捧自己嘅偶像

回歸返個topic
姜濤首歌「唱」到成首大悲咒咁
出道兩年以黎都無進步過,咁都唔屌得?

真係好似我之前咁講
兩年以黎,除左呃女人錢,將銅鑼灣變撚左做姜濤灣之外
仲做過啲咩啫,亞洲第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞