[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
果條爛滾友
我剩係睇過一本衣魚簡史,覺得無想像中咁難明
落花流水我會話係黃偉文想學林夕寫佛偈

最後成品好表面嘅表表者

https://youtu.be/aiMKnYWuUCo
遲有咩問題,佢呢啲就係擺明問鏡粉,佢地唔識答重要玩批鬥,咁咪順便係風雲谷都有加mass hysteria 唔同角度去笑多下囉
似有精神病。

講藝術性Juno 出d歌都唔錯
你話佢流行文化都算
作品、文學,笑死咩

唔好畫幅畫就叫係藝術創作
識寫字又話係書法
棒殺
好老實,以自己作品嚟講 無人可以唱得好過juno

但係阿姜最新嗰首... 俾古巨基唱肯定會更加好
我覺得首歌本身唔夠好聽、 Chorus太重複,加段Bridge 會好好多
同埋亦唔係適合姜唱
Bob Dylan拎文學獎
但係個Mv 抄返嚟喎
依家香港係咪中撚左姜濤病毒、Mirror降頭
做得差都唔屌得

成件事我覺得好撚悲哀

唱功仲係維持係依種質素
出道兩年以黎,除左呃下女人錢之外
有無認真努力練過

就算隔離193咁撚柒
你睇佢自救個時,唱功明顯比最早個時進步左
但人地都唔係練好耐喎

仲話做亞洲第一
你做過啲咩啫,亞洲第一

而且啲鏡狗吹撚到識諗反戰歌,人格高尚之類嘅說話
咁同啲柒頭皮成日出黎唱獅子山下有乜撚分別
除左呃下Fans、人血饅頭之外,仲有咩得著?

人地南韓Youtuber 直情飛埋去烏克蘭上前線呀

唔該啲Fans咪撚捧到你地嘅偶像咁撚高
努力過佢嘅人大撚把,實力高過佢嘅人亦都大撚把
只不過係個堆人嘅運氣差少少咁解
香港樂壇唔缺反戰歌
Armani,hocc妮歌
又無人讚佢地有視野
文筆黎講 19>>>>>董
莎比亞唔係要老婆養咩 真係有人睇佢? 至少我讀文科出身 冇聽過身邊有人睇佢
就算你覺得董啟章廢都好 佢都唔會係同莎比亞同一個level啩
少女困斗室。 用藝術呈現莫負擅長。家鄉的孤嬰。
曾融和天與地 東跟西 繪於一面圍牆 的噴畫
圓圈裡那 撇與捺 加多一戙而成 的標誌

上面句句都Kiu口charm手
影響姜B老師發揮
宜家有邊個話佢係nobody唔係讀文學唔識佢好正常
其實呢段係真嘅,香港應該係全球最注重歌詞嘅地方,呢個已經出晒名。粵語有九音要入詞又要押韻難度比英文國語大好多,近年的確多咗好多齋情情塔塔以外嘅題材
自己無知唔好拎出黎講

依度肯大把人唔係讀文學 包括我
有行下書局都應該見過佢個名
當年612之前董啟章已經出post屌鳩黑警
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞