[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
想我唔去睇娛樂ok呀
首先你叫啲鏡狗自己圍內追星就算

唔好搞住人,唔好迫人認同
唔好似啲烏蠅咁耳邊嘈住哂
唔好邪教咁煩撚住哂

一有相反意見就癲狗上身
呢啲嘢冇話正唔正確
我都覺mirror煩
但而家你哋講囉個tone
同上一代話羅文甄尼嗰啲先識唱歌先叫歌手
未一鳩樣
一來而家佢哋都唔係純歌手,話佢哋係藝人加product仲貼切
二來好唔好聽就從來fans話事
果堆fans根本係聾
仲有大把人係追求好聽既歌手
其實我自己平日打機玩樂器睇書多
少睇電視又冇亂加ig 亂入facebook群
又唔覺你講得咁煩
係你自己成日睇姐
係食嘢啲食肆都要聽mirror有啲煩
但呢樣嘢不嬲都有,前幾年後生時食麥記
未一樣狂loop播aga
咁你哋追班好聽嘅
人哋追班鏡嘅,冇衝突
佢唔講鏡應該冇人理,香港既樂壇其實真係只係一個娛樂圈
JUNO三千春江水就真係詩啦
唔全文學人吹奏
有邊到唔係
日本有難聽女團勁紅
美國有Justin Bieber 呢啲
exist 同 for all係2個情況,香港係nearly for all 廣告/樂壇光環,比撚晒鏡,外國只係exist你都拎黎比較,咁可以唔使討論
即係貼近社會議題冇問題
好似ciao 留下來的人 呢啲都幾直接但啲詞合理 唔尷
先叫有意思
咁我恭喜你身邊啲同學,或者同事係正常人
外國未一樣最搵錢係偶像派,嘥氣
香港你而家林家謙未一樣勁多廣告勁多地方播
但mirror相反 live 反而好聽過錄
佢哋吹下水講下未聽下囉
呢幾日n賓紅過姜濤啦
中環食食下飯隔離枱都講連登合謀殺人
咁人地真係紅/幫到個product宣傳
咁梗係搵佢地, 再者香港市場本身細, 點可能直接同外國比較
我就好簡單
你啲Fans要追星我無意見
但嘗試強迫我都要鍾意嘅話
我就一定反鳩你

可惜我個邊係師奶多
字花左膠
以前幾欣賞小克填啲詞
但睇佢同姜濤合作啲作品
硬係覺得小克填啲野好似要就姜濤而拉低咗幾個level
唔好睇少人地韓星唱功
大把韓星唱功實力好過姜濤十倍都唔止
我都想講呢首
所以我都唔明點解寫首反戰歌吹捧好似前無古人後無來者咁
仲要係講愛與和平呢啲咁嘅大道理
填詞技巧有,睇得出構思上有下苦功
有引到典
唔押韻呢啲係嘗試突破, 實際效果好唔好見仁見智, 我會尊重

但最大問題係立意冇深度
愛與和平邊個唔識講?
用歌等等去換搶等等, 如果真係咁易, 普京就唔會打烏克蘭啦, 其他國家元首都勸唔掂,就憑唱下歌可以化解到?
想講反戰,但咁樣去寫,係咪都可以解讀成叫各國唔好軍援烏克蘭,叫烏克蘭投降以免更多傷亡?
反戰係好,但有冇延伸多一步戰爭係無可奈何之下係必要之惡?
好似詞中所講嘅影原子彈嘅相。現實最諷刺嘅係,係呢粒殺人無數嘅原子彈先令到日本無條件投降結束戰爭,而唔係幅相。
我覺得太簡化咗現實世界嘅複雜程度。雖然唔係情歌,但咁講愛與和平,咪一樣係啲大路野。
韓國男女團係有唔唱得嘅人,主力跳舞或賣樣
但呢啲人係唔會有機會solo
出得嚟solo嗰啲係有真材實料
邊會好似香港咁垃圾
「出得嚟solo嗰啲係有真材實料」<-真

我唔會話香港嘅全部都係垃圾
不過用姜濤嚟比韓國歌手,我淨係睇字都覺得唔好意思

至少韓國唔唱得嗰啲,應該唔敢講咩撐起個樂壇呢啲講到咁滿嘅口號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞