[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
係我錯

小克係唔差,但仲需要努力
不過呢幾年都唔係好見到佢進步
求唔求其唔敢講
同樣講反戰
mark lui 嘅愛在天地動搖時明顯編得好啲
唔會斷開一句句咁似讀書
指的是偶像放下矜貴的身段,肯做一些搞笑或醜化的演出。姜濤完美地示範了,甚麼叫做真正的「沒有偶包」

未見過佢企右邊望中間

btw 偶佢老母包
負皮嗰啲係咪平時鐘意追19政論
屌19成日拋啲terms出嚟但解撚錯晒
有讀下大學通識course都知19完全唔識學術嘢
成篇文兜兜轉轉冇立場得抽水
之前上學人講經濟又係立論唔清晰 帶人遊花園
得啲抒情記敘文章係詞藻華麗 寫得好睇
咁佢係咪林夕咁嘅質素 r
上面係講緊肥姜,我都係話姜哩啲濕鳩歌
佢年紀都唔輕 又生過仔 其實算keep得好好啦
屌我十年前大學中文讀歐陽偉豪炒撚埋
咁又唔會話佢啲嘢垃圾而唔係嘅
文學作品都有好壞之分 每個人嘅評價嘅標準都唔同
董生話小克首詞係上乘之作
而咁啱我才疏學淺 睇唔到有幾上乘啫
香港人真係蠢到
仲以為自己有崇拜偶像的自由
我重以為係班曲高和寡文學撚
董啟章就算罷啦佢
事實上,思考和關懷去到這個層次,在本地流行樂壇裡,不只姜濤一個。毋寧說,這種取向是新一代音樂創作者們所共有的。現在香港流行曲的兩大主題,一個是自我尋找、探索和覺醒,堅持自己的道路,另一個是如何在敗壞和充滿困難的世界裡保存美好。兩者其實都同樣通向「人類」。前者從內在通向人類共有的意識,後者則從外在通向人類共同的生存處境。姜濤從前者進入,從後者出來,貫通了內外世界。(Mirror的新團歌《Innerspace》不就是這個意思嗎?)我敢說,香港流行曲從未達到過今天的精神境界。而在技藝上,這群年輕人也在不斷精進。就算不說甚麼世界級,視野和情感也肯定是世界性的。

九唔搭八,陶傑講緊班廣告從業員不務正業,政治環境。成班盲粉就顧左右而言他鏡狗白痴真係唔係扮
陶傑擺明玩嘢玩膠,你班傻鳩仆出嚟仲要用文學批評式吹奏啲係人都知無乜原創性/藝術性嘅popcorn songs
姜濤老師笑而不語
點處決左 睇唔出
但音樂系,係文學院㗎喎
減產還減產,三人都仲喺行內
無得就咁唔計啩
唔計其他人話佢頂尖,唔係咁公道
對小克黎講都唔好
不過聽講鍾偉民對住學生都好難相處,唔止屌政府,佢乜鳩都屌
董比較多實驗野 會俾人屌我諗佢自己都預左
但連西西 也斯都屌
我真係不敢苟同
佢地兩位都各自用好多心力去記載左舊日香港 技巧同文字都唔差
文人以風格為尚 有自我就總有缺憾 又何必呢
黃偉文幾時高質過其實

不嬲手詞都係多沙石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞