[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
唔知, who?
人地韓星出solo會咪嘴?
Solo 我唔知 但我睇BP BTS都係咪嘴
董啟章代左PR錢?
放心我都係狼八式打手
你見莎比亞呢啲都有人吹捧
就知後生睇開乜文學
收錢既話佢應該係寫返本小說講MIRROR唔係出po掛
市場係要呢D,冇計,正如左膠係外國大行其道,係劣幣驅逐良幣
成日覺得貽興王浪費咗但佢唔咁行又搵唔到食
係董同鐘之間 我點都揀董
董啟章你睇得出佢好努力突破 由爛尾三部曲到近年香港字 佢好有心放好多新元素同語言實驗落去
你鐘唔鐘意都做好 做藝術創作最起碼就係唔好自我重覆
香港文藝界成班都係打飛機廢物 得佢一個仲有心咁做

鍾偉文依條友 我欣賞佢夠膽屌鳩香港文藝界果種小圈子
但單純屌鳩人係無用 佢本紅香爐記事 花渡 好真心睇唔入眼 如果大家都自名係作家 就真係用作品說話
明明多數係中年師奶先鍾意班鏡粉扮咩後生仔
其實歌手本業係唱歌
呢個concept已經out
全世界大把「歌手」紅嘅但唱歌唔好聽
viutv個節目都叫「造星」唔係叫「xx歌手」
人哋個定位其實好清晰
//其實歌手本業係唱歌 呢個concept已經out//
因為科技好咗,對歌唱技巧要求低咗係合理

但歌手本業唔係唱歌,即係廚師唔洗識煮嘢食,擺到啲食物靚靚仔仔俾人影相打卡就可以?

flexible唔代表無要求,如果有要求就叫out,得罪講句,此乃文化之墮落
唔講鏡呢單 因為董陶兩方立論都奇奇怪怪 唔想跌入泥漿摔角

陶傑文筆好但係堆政論錯到仆街喎
係 佢有歷史知識 係見多識廣 睇下佢講風花雪月寫下散文係幾好
但係政論其實成日錯 Factual 嘢之餘 引用政治學Theory 或者名詞又用錯
特別係國際形勢 成日自圓其說 攞下啲比喻 抽下本地中國政壇水 呃到街客
蓋過佢根本對個 topic 唔撚識唔撚熟
who? 唔知董建華係邊個? 知唔知袁國勇知係邊個?
點作到咁長架?越長收錢越多?
董建華
你班撚樣都痴鳩根
反鏡還反鏡
董啟章既係香港少數有能力綜合學理/文學 又寫得流暢既文人

成班衝出黎話邊個黎邊個黎
知唔知自己幾咁井底之蛙
睇佢稻草人﹑回憶(好似絕左版好彩執到一本),應該圖書館都仲有
陶傑開咪「道歉」:要同鏡粉講Sorry
https://lih.kg/2990145
係,所以話佢唔是讀得deep,好多範都係掂過下就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞