[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
今晚張寶華請舒琪講mirror
見到你咁認真咁樣回應,我都認真討論

淺白從來都唔係問題
李白王維都淺白
以詞論詞,如果講頂真
黃耀明(達明一派)嘅一個人在途上似乎做得靚好多
我見到嘅係類似駢文嘅拼湊
未係做到好有深度嘅文本對話

我唔係話佢差
我只係話佢嘅詞真係未到頂尖
仲有好大嘅進步空間

過譽,對姜濤、小克同Gareth T 都未必係好事
何必呢董啟章,搞cheap自己
唔通美國文學足會幫Justin Bieber 寫飛機文咩

香港文壇咁廢係有原因
係啊個名好響啊 所以寫嘅嘢就實啱唔屌得?
知又點唔知又點
歌詞唔係文學作品?
依家讀緊嗰啲詩詞其實好多都係歷史中嘅流行歌
詩一開始都係合樂唱嘅歌詞嚟
就算唔論古 講今
林夕都講過佢啲詞係可以當新詩咁睇
甚至希望食古不化嘅教育界有朝一日可以拎嚟做教材
(當然原句唔係咁講 )

ching連文學係乜都唔知就已經妄下定論話流行曲唔係文學
哇屌後生好靚仔...
原來董啟章呢d柒頭仲未捨得收皮

一見到章郎大名就諗起鍾偉民當年點樣串佢寫既鬼食泥串到條友一棟都無
齋讀先啱
平庸嘅pop culture作品,吹到好似藝術品咁,笑死人
本身首歌好,你大師董生寫文錦上添花無問題

但一首平庸嘅作品,無特色嘅歌者,你文學界寫小說寫到佢天上有地下無,除咗比鏡粉們自high之外,有咩意義
黐鳩線
寫到誇張到唔想睇
Gareth T 之前唔係抄歌咩?
小克從來都係有意念有意景
但文字上駕馭唔到
有時甚至唔啱音
所以佢啲詞好難話真係頂尖
知唔知董啟章係邊個?

香港有你同李家超真係太幸運
直頭同李家超一樣咁出色
夾硬講反戰食烏克蘭條水,再出網軍用英文留言推片。
我剩係記得佢老婆教大學黎講算靚
韓團都係二十場得一場開全咪、十場得兩場半咪,其餘一定後面都有墊音,你估跳住唱真係咁易咩(只限跳唱嗰啲)
所以我可以覺得功勞唔應該歸姜+支持領?
(作曲人自己唱返可能效果仲好)
你睇吓上面啲人嘅論調你覺得依到會有幾多人識文學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞