[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
係架,而家真係好多嘢好睇唔好食都收到貴一貴
文化呢家嘢邊有話墮唔墮落
正如我唔鍾意聽電音edm唔通我又話係音樂墮落咩
起碼叫好過燒山先
陶傑同董啟章邊個勁啲
講對文壇影響力就董啟章
講對連登影響力就陶傑
試下唔好混淆主觀同客觀先

音樂的確係一樣好主觀嘅嘢,但唔代表客觀嘢例如音準等等完全唔重要

你當然可以主觀地覺得啲走音/唔識唱歌嘅人好聽,但你都要客觀地承認佢哋係走音

同埋嗰啲得個靚字又唔好食嘅,咪當啲食客交智商稅
董生不嬲撐年輕人 起碼係同路人先
明明淨係唱歌乜柒都冇做都可以比吹到上神台,做音樂拍mv 咩都識咁劣幣驅良幣
而首垃圾叫好,咁麥浚龍天生地夢三部曲叫乜
知唔知臨泰來係邊個?
歷史嘢通常燒生準少少

不過tip國際大事一個馬後炮一個燈神
論證過程兩個都係垃圾 不用分得那麼細
一個就扯東扯西 講堆唔關事嘅嘢 或者自創理論去掩蓋自己唔識 最後淪落到同cctoy 堆論述差唔多
一個就聲大大講咗廿分鐘都唔知佢噏乜尻 死燈閪
乜鳩係唔掛得?
你都要接受一樣嘢
例如我都唔鍾意姜濤同啲韓仔唱到鬼食泥咁
但有班人鍾意都冇法
你唔可以話呢班人「有問題」喎
正如啲人信道教佛教聽喃嚒佬諗經聽足七七四十九日都話好聽好有意義
唔通又話客觀地啲喃嚒佬有乜問題?
用作品說話
退後講,唔係“有冇問題”

只係承認走咗音又有幾難

同埋唸經已經另一範疇,不作討論啦
講梗寫小說定時事評論?
如果係後者台灣啲人垃圾到不得了
講文化,又唔係護學術
就唔係講準唔準確
走音有人聽就ok
而且都唔係今日嘅事啦
stephy走足廿年音仲要做錯字才女又唔係真係靚女
而家連登都封佢上神枱啦
tune 完出街都咁既效果 ...
平時 Live 都已經無謂提 ...
一個歌手既基本要求 ... 真係咁難咩?
文過飾非, 誇誇其談, 實際上入面9成都係無內容的讚美虛詞
飛機文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞