[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
姜濤難聽啲
董啟章比人屌過虛有其名,不過佢地位高冇咩人會屌佢
成首歌vocal 係敗北 搵其他人唱應該好聽好多倍
其餘地方係值得一讚既
屌嘅時候就人地有份唱
讚嘅時候就條team諗佢冇份?
佢依家引退就差唔多
欣賞唔係問題
但吹奏到好似曲詞編監係靠佢咁就好撚莫名其妙仲要唱得咁撚柒
你google返鍾偉民,應該係屌佢學院派寫D野9唔撚搭8扮外國公式就以為自己好撚勁個D
如果照呢位文學家所形容, 姜濤應該已經領悟真道, 去到無我境界, 係悉迦牟尼級數既大聖人
曹生呢啲墨水唔夠學人評政治

基本概念錯撚晒靠抽水嘩眾取寵

文筆係好不過叫做才子就
陶傑踩就得,其他人吹奏就唔俾
連登特色言論自由
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2035534893403710&id=100008416562588&comment_id=2035563190067547

一搵就搵到
也斯、西西、董啟章,香港文壇三座假大空的人工島。人工島是由砂石堆成的,砂石是人工島的風格,也是三大文學土特產唯一的風格。如果你問:「除了砂石堆砌出來的虛浮,你們還有別的,譬如,簡煉這樣的風格嗎?」回答一定是:「你還是點點你的柒頭,繼續研究我們的砂石吧!」的確,真有這種靠吞砂石維生的柒頭博士,柒頭老師的。😄

條友出好多書拎好多獎但完全唔合群所以比文壇杯,而家老左都仲好小氣,但係堅有料既,比起董B奶姜,鍾蛇好打好多,日日屌政府
胎你老母咩好撚柒
唔識唱歌都可以做歌手嘅香港樂壇就係咁㗎啦
同意成首歌用晒現階段業內最好製作團隊
但係唔好聽之餘,個message仲尷尬到傻
覺得董啟章啲書吹大
但計本土文化界地位同學術水平,董啟章肯定遠超陶傑
基本上陶傑只係一個出名嘅文妓
成篇文有冇提過佢唱得難聽
評歌手唔講唱功咁佢寫小說唔好?

//Gareth T. 的曲和小克的詞,都是最上乘的,而舞蹈、場景、服裝、攝影等也配合得天衣無縫。姜濤的演出水準不容置疑,想不到的是他作為導演,竟然可以駕馭這樣規模的場面,MV的效果既震撼又動人。//
一大堆字意途刪改人類歷史,刪改人類審美品味價值
我剛先第一次睇佢個mv
縮小視窗
只聽聲音
唔係好聽得到歌詞
係咪我廣東話差咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞