[突發] 董啟章 用姜濤首 作品的說話 就地處決 陶傑

455 回覆
153 Like 338 Dislike
董啟章響香港文學界成就同影響力一定高過姓曹果個
袁國勇都係學者啦 你係咪好欣賞佢?
慘在佢只係一個讀書叻唔係真係寫野叻既野不過算啦呢邊可能有董粉唔想得罪太多人
咪臭係
評論一首pop song 走去讚個mv,話d火好撚有意象
唔講條友唱成點
係乜嘢玩法

情況就好似評論本小說走去話個封面好靚,印刷紙質好

癡撚線
所謂文學家
你係認真討論董啟章文學地位定剩係想抽擊姜濤先

事實上華文圈董啟章係有一席之地,台灣對佢評價係算高

至於鬼佬當唔當佢一回事,我又覺得討論華文文學唔太需要含鬼佬,好多華文圈、甚至日本嘅大作家,鬼佬都唔當係一回事

利申︰覺得佢嘅作品係剩係寫畀少數文化學術界睇嘅象牙塔書
宜家佢唱得好撚好?
咁都叫用作品說話,完全唔撚尊重音樂
也斯夠係啦,睇返條友寫既詩一樣都係係垃圾到哭出黎,唔講同現代外國詩作比,淨係同20世紀初既英詩比都不如
對佢黎講可能封面靚,紙質好,字型適中,已經係一部好既文學著作
黃念欣
屌你老母我真係走去search
成個薛影儀咁撚樣
董啟章 = 鏡粉
真係有人覺得好聽?
老實講我好難相信姜濤睇過Anne Frank
你打字都有鄉音
重點係人地自己寫埋曲詞
冇人識佢啊 又想靠奶鏡粉上位
台灣文壇都有好幾班人,80年代分左幾派出黎,每10年又分幾派,好似早幾年爆紅個個言叔夏都上埋位自成一圈,做埋教授,btw近廿年成日都有香港留學生過去,你話台灣文壇都有留意佢我理解,但佢係咩位置,有冇真正被研究既價值,都要有論文量同質素先討論到,呢樣我唔專,你有貨既話可以拎出黎討論下
唔否認mirror本身努力,喺香港亦處於當紅,更帶起本地樂壇,有時公司唔肯落多啲投資出歌或劇,或者冇時間做基本功訓練而係要密密接job,責任不在佢哋

只不過最反感係啲人依家越吹越大,唔接受mirror未做到前人嗰種衝出香港嘅境界,亦容不下批評,將mirror變成本土信念
有啲似當年tvb夾硬捧林峯,要佢首chok攞金,結果累撚死佢
依家啲mirror支持者做緊同當年tvb一樣嘅嘢,幫佢哋嘅偶像倒米
文妓
屌,個條垃圾你唔提真係冇人記得
打夠飛機未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞