[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
好正
阿旺都比人起到,仲有咩冇可能
Gin Lee路線同環球不謀而合
真一姐係陳慧琳
話時話三大國際唱片公司
會唔會見到
而家大國文化做得咁強大

想急起直追
想追就追到咩
三大都係死淨華納
同寰亞大國三分天下
華納可以
冇乜老油條的感覺
華納都係得mc一個人氣拍得上鏡
Janice呢
Sony有一哥Jason 一姐火雞姐
而家Phil 都算力捧, 起碼KEEP住有碟出

環球今年新簽側田, 許志安之後
好肯定會食老本到2046年
雖然我都好鍾意Janice
但不得不承認佢已過全盛時期 今年啲新歌已經冇乜街客聽
Janice冇乜野心
睇佢新碟兩plug都係玩自己鍾意嘅嘢多過想紅返起
不過過晒華納都無咁多資源
睇時勢架姐
欣宜夠係玩自己野
個位一上就阻唔到
欣宜嘅自己嘢啱大眾口味啲
而且最紅嗰首先哭為敬都係啲慰藉心靈嘅歌

Janice之前嘅it's OK to be sad都係類似路線
但華納唔幫佢谷
環球就嚟變環星咁

環星最後生有張子丰
得到公司的全力支持,MC今年的工作大計除了出新歌,還有籌備演唱會的項目。熱愛音樂的他認為現在香港樂壇的確去到百花齊放的狀態,但市面上仍然缺少了一些合唱歌,認為能跟不同的歌手有多些交流、更能令樂壇有多些不同的火花。他還忽發奇想,以同門的師妹舉例,若合唱甜蜜情歌,首選衛蘭或張蔓姿,因二人有唱這類歌的獨門秘笈。與林欣彤就適合唱慘情歌,如果「嗌交」歌就非衛詩和陳蕾莫屬,MC更笑言陳蕾應該是「嗌交」的好對手。至於男男合唱,他指MIRROR的幾位成員最近的新歌都相當欣賞,包括Jeremy的《半》、Jer的《狂人日記》,是自己一直很想玩的曲風,希望有機會跟他們玩這類帶有少少瘋狂型的歌。

提到樂壇人才輩出,繼MIRROR、ERROR,還有不斷湧現的新一代,MC又如何提升自己的戰鬥力?「我不會因為多了對手而要自己進步,如果我沒有進步就代表我不喜歡音樂。正因為喜歡、才會花時間去研究、及投放更加多的感情和想法,令自己進步,因此與任何人無關。」
張子丰係太子爺唔擾做
不過喺樂壇零存在感

蛋好啲嘅
下半年的紅館檔期雖然尚未公布花落誰家,但肯定的是已經全年爆滿,一期難求,當中以Twins、張智霖、陳奕迅、衞蘭、草蜢都呼聲極高,特別是陳慧琳已入紙申請了聖誕檔期。

引頸以待的歌手還有眾多,不過人人想開騷,但究竟是否人人能開騷,事關受制於防疫措施下、仍存着許多掣肘及不明朗因素。過往平均要兩場演唱會才能回本,做三場才開始有錢賺,目前政府只容許五成觀眾入座,而且立例一旦開騷途中,有觀眾感染,演出要立即停止,單是這些辣招已經令很多投資者卻步,因為這無疑令製作成本上漲一倍。為封蝕本門,主辦機構都要各出奇謀、懂得隨時變陣,以應付臨時的狀況,正如軒仔的演唱會要由八場變十六場才能應付已購票的觀眾;欣宜則仿效同門大師兄黎明去年創先河的劃一票價,統一票為680元,令進帳有保障,但是否像黎明的演唱會一樣「沒有山頂朋友」就尚未揭曉。

為了能隨時開騷,主辦商早已預訂場地,但真的能疫境開騷,尤其是高質的演唱會,歌手不單止要有票房保證,個人體力能否應付雙倍場數的演出也是一大問題,所以能馬上重啟的,不是背後有大財團撐腰,就一定是人氣實力王。因此,現主辦商分成進取型及觀望型,軒仔、欣宜、馮允謙得以短期內開唱,足見他們所屬的英皇與寰亞都表現積極進取;而近年人氣高企的林家謙就坦言要睇定啲,先採取觀望狀態。不過環球的江海迦(AGA)飽受紅館處女個唱四度叫停的打擊、導致痛哭落淚,惜今年仍開騷無望,要寄望明年才能一圓紅館夢。

而家環球仲要簽個同李克勤一樣咁老的許志安

成間公司好極端
年紀大嗰啲粒粒「巨星」
後生啲的就冇乜人識

支持AGA入華納
如果aga 過檔 要叫 陳蕾 mag 執包袱走啦 唔會分到好多獎同播歌quota
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞