[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Tyson Yoshi昨晚完騷後,於曼徹斯特接力演出,門票亦一早售罄。身為獨立歌手,沒大公司背景,員工亦只有數名,憑著大家的努力及堅持才能夠有如此成績,亦為他香港首個大型演唱會打下強心針。

他更謂香港樂迷不用呷醋,答應今年一定於香港開佢第一個大型演唱會,稍後在合適時間會同公開詳情,請樂迷敬請期待。
華納MIRROR aka WARNER
邊個係上弦一
洪嘉豪同MC一做嘉賓就變error vibe
人氣嚟講豹b上弦一
洪嘉豪:我院長搞偶像組合?一定掂啦!
如果係真
祝福AGA
想睇下華納點幫aga 執形象
成日覺得佢同普通樂迷好大距離咁
有成幾個而家都長期唔出歌唔蒲頭咁
都唔知仲當唔當係
成日覺得佢份人好似好悶咁
睇唔到佢有咩突出嘅性格特色
有聲
AGA內向 冇計

Gin Lee做環球一姐
呢間公司一姐做唔做都罷
而且計人氣Jace先係一姐
有mag 陳蕾 衛蘭 衛詩 Jude Fiona Gigi Cheung etc
入去完全無著數…
【填詞人小克:佢有咁嘅膽量同選擇善良 我覺得要幫佢】

新歌不是「圈粉」,卻是呼喚和平與愛。有網民問姜濤「憑乜嘢」,「憑乜嘢將自己提升到與John Lennon同一層次」,「憑乜嘢話要拎『亞洲第一』」如果人類DNA裏還有同理心與良善,接受這些作品大抵都會被觸動——這句是梁芷珊說的。

填詞人小克接受《娛壹》訪問說,《作品的說話》一開始是姜的意思,想講世界和平,「我覺得好感動,一個全香港好紅嘅人,佢可以選擇好多嘢講,但佢選擇講一個其實都好老生常談嘅嘢,亦其實好難再寫一個戰爭與和平嘅主題,唔容易,因為珠玉在前,佢有咁嘅膽量同選擇善良,我覺得要幫佢,但反而係佢搵我,我就覺得,要幫香港嘅年輕人。」歌名用姜濤金句「自抽」,小克形容是「屎忽撞棍諗到」:「佢成日話用作品說話,咁不如用呢個歌名,改咗少少。阿姜覺得好正,佢都唔想抽自己金句水,唔怕老土地勸勉大家,有得選擇,就選擇善良,但呢個佢覺得好有意思。」

【「有得選擇,就選擇善良」】

「作品的說話,唔係單單姜濤呢首作品,係包括以前啲人作品,想人諗起以前咁多歌頌愛與和平、反戰嘅嘢,但點解呢個世代仲有戰爭?咁嗰啲作品有咩function?點解唔work呢?其實唔關作品事,啲作品已經好真誠地講出作者說話,而作者同阿姜一樣,用善良角度勸勉大家、唔怕老土地勸勉大家,有得選擇,就選擇善良。」

【小克:我諗返起自己嗰代,冇呢個勇氣 】

新作是「姜湯組合」,姜濤與Gareth. T 湯令山 ,如文案所寫,Verse(主歌)歌詞散亂及完全不押韻,到pre-chorus局部押韻,再到副歌的完全工整押韻——象徵着世界從混沌中逐漸邁向和平﹐小克則說:「Gareth嘅曲係好鬼佬,因為佢demo都係英文,所以好modern,又做咗特別效果,寫時跟佢demo去寫,但最後original melody唔係咁,所以今次就問清楚,同監製或同佢溝通好先落筆。

「我覺得好好,佢哋得廿零歲咁後生,已經好知道自己想點,好知道行每一步、作呢首歌嘅每一步作嘅決定,我諗返起自己嗰代,冇呢個勇氣,唔係淨係指工作,係生活所有層面,冇佢哋咁嘅勇氣,所以我好欣賞。」

【「呢個時代咪做返呢個時代嘅嘢,我哋老盡量配合」】

對於跟新世代唱作人Gareth.T合作,小克說:「Gareth啲嘢好現代好流行,後生仔一聽就明白。我自己都成50歲,我成長係聽小調,聽鄭國江、盧國沾嘅詞,嗰啲嘢當時會帶到一啲情緒畀我;但佢哋呢啲(姜湯),咁後生又喺西方國家讀完音樂返嚟,就將一啲而家世界流行緊嘅嘢帶入嚟香港,後生仔一聽就會touch到。你而家唔會要求後生仔聽鄭少秋會流眼淚,比較難,唔係冇可能,咁呢個時代咪做返呢個時代嘅嘢,我哋老嘅咪盡量配合,盡力啦!我都唔知佢哋會唔會覺得啲詞老土,或者佢搵我都係一種緣,我盡咗力在填詞方面。」

【荃灣荒廢商場取景 「覺得有spirits望住我哋」】

至於新歌MV,在荃灣一個荒廢商場取景,電影《怒火》亦曾於此取景。13年底封閉至今;MV裏落雪的位置前身是溜冰場,當年商場賣點是「新界唯一的真雪溜冰場」,有用家回憶就謂冰場經常成地水,又唔鏟冰,但不少人也說,當年在這溜冰場留下很多快樂回憶,有人小時年年拜山搭車在商場總站落車,都會入去借下廁所行個轉,只記得溜冰場勁大。不過搭景小隊在商場開工3天,分別表示感覺到「有spirits望住我哋」

【魯庭暉與19歲姜濤一段對話】

魯庭暉憶述當年與19歲的姜濤閒聊,問他:「畀個男一你做,你想做咩角色?」姜說復仇角色:「我而家咩都唔識,實做得唔好。我睇戲呢,好多時啲復仇角色呢,淨係呆咗咁望住一樣嘢,跟住導演、攝影師、編劇啦就會令觀眾感覺到個氣氛。我都未得,惟有靠其他專業崗位。」魯暉謂當時不知他會否紅,只知這叫「大器」,現在還進步得當MV導演了。

MV導演Maggie Leung也說,如果換了是她,未必有勇氣這樣拍。姜濤要求加個BB代表傳承,她最初懷疑是否可行;開場long shot處理手法很多人都反對,姜說那真是他腦海中的畫面,「到頭來我都覺得係佢啱。」她說最初覺得這project做不下去,姜仍對她說:「我信你,我覺得我哋一定得㗎。」直至睇MV第一cut,Maggie謂:「我一直以為係我幫姜濤,喺嗰一刻先發現原來係姜濤幫我。」小克笑姜濤超投入超固執(金牛座),MV出街前數小時還要求他cut走文案裏幾粒冗字,他最後有刪:「因為真係多餘冗字呀。」
畀佢多啲音樂以外嘅表現機會都好呀
例如幫佢拍下vlog/同人哋玩下game咁
我反而覺得佢同Jude有啲似
可能頂咗佢個定位都唔定
歌手門同Joyce 打牌俾Joyce 笑又做站長
會唔會係簽AGA頂Janice
陳蕾 呀mag 同呀Jude 點算呀 太多人啦
留番係環球 唔覺得有幾差 始終d 歌既版權係曬度
應該搞一次紅館先再轉公司啦
仲有天價加盟華納的薛凱琪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞