[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
當年2010最紅的新人係 吳若希、JW、連詩雅、糖兄妹

細眼 路線同形象獨特,但嗰年都唔係太起眼
雨落大地 我好鍾意呢首歌
而家細眼發展反而最穩陣
好大機會係大台8, 新城國語頒奬典禮
啲唱片公司短視廣東歌市場
唱片公司好多老油條高層,例如環球
10年嘅新人仲有CAS嘅

JW唔係轉咗去TVB嘅話,我估佢都可以再紅啲&穩陣啲

反而我覺得林奕匡呢幾年好似有少少沉寂咗,當中我比較有印象嘅歌就係《關於愛的碎念》,同埋作比姜濤嗰首《Dear My Friend,》(呢首作得幾好聽)
老實講
佢近幾年啲歌我都麻麻
陳伯concert之後就回勇
佢就……
JW真係不了

反而我覺得林奕匡呢幾年好似有少少沉寂咗
呢幾年啲歌好高質,希望佢試吓編曲
時間的囚犯 正呀
其實王樂儀啲詞幾高質

Collar 抄歌抄到帶hit首日本歌
不過兩日喳嘛
Collar抄歌單嘢已經無人講
作曲人無事
廣告照播
感覺真係好失望
次次都係由得件事丟淡就當無嘢發生咁
好似無人將原創當係一回事咁
反正佢哋嘅圈都會照用呢班人
我係不憤CYkong呢啲垃圾仲可以咁厚顏無恥
繼續做音樂而無後果
Ak琴日story先po用Carl 叔叔
自古以嚟抄歌者都冇事
睇下雷頌德 搵夠就去英國
係mr死得慘啲
Yoasobi本身唔係都多人聽嘅咩?
Collar 邊個上弦一二而且就算係上弦都唔覺得係威脅 ivy so candy唱歌勁難聽 marf勁多hater
Winka早兩日上完music panda好多好評
Winka係都似係行阿Jer嗰條路(喺團裏面最識唱歌,少啲跳舞嗰款)
佢係正 但係明顯唔同jace同一路線喎
Day上一
不過認同你
啲人好似太過睇高領嘅競爭力
新出嗰時係喺個榜好耐嘅
我都係咁先識佢哋
之後呢首都冇出現好耐
係真係呢2日先上返嚟
https://youtu.be/LnwrbHhBZjA

Karen Kong 龔柯允《如果愛能飛行》Official Music Video

作曲:Tonyi Ng
填詞:Tonyi Ng
編曲:Tonyi Ng
監製:Tonyi Ng
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞