[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
其實我地喺兩個唔同既角度去睇緊呢件事
你會由外人既角度去睇 例如學術界對抄襲既定義 外界會點評價兩個相似既作品etc
我就比較想係當事人既角度出發 想知係咪真係有intention去抄 創作人有冇方法確保/證明自己既作品冇抄襲意圖etc
所以咁樣傾落去係冇結果既
邊有咁多巧合呀
冇得兜

加埋條友劣跡斑斑
有好多嘢唔係觀點與角度嘅問題
我都係講番呢一行有咩標準去抄
唔係intention一句就可以解釋
只要所有當事人堅持自己無心抄,就算講大話都可以肆無忌憚咁抄
不過我代CY kong 多謝你
你令我明白唔怪之得唔會道歉
因為只要一日唔認,就會一日有人話佢唔係抄
佢要prove intention
而事實上就算係所謂嘅「無意識抄襲」外國都有案例係判得入計抄襲
死拗intention根本幫唔到cy kong 辯駁
其實你哋咪就係拗緊「無意識抄襲」算唔算抄襲
佢覺得只要係無意識,而原作者又冇告佢嘅意圖,就冇問題
而你唔同意,就係咁簡單
sor for騎劫咗個post
但始終amazed by佢嘅詭辯
無視樂理咁去拗
如果intention係唔緊要既話咁點解要分實質性相似同無意識抄襲?
直接將所有8個bar似既作品創作人歸類做抄襲咪得囉

同埋拉遠啲咁講
法律條文同法庭判決就一定係公平公正既?
其實調返轉嚟講都得架喎
橫掂道唔道歉/認唔認啲人都已經認定係抄架啦
咁點解個創作人要冒住越描越黑既風險出多個post講多一段野
把聲好似關家姐
我覺得其實真係只係觀點與角度
畢竟呢個世界係冇所謂絕對對與錯
只有多人認同同少人認同之分
Live唔走音再講
走音又唔會,live ok 嘅
不過依首歌太平淡,唔睇好大紅
但係其實點解唔出實體俾樂迷買

MC 可以, 佢點解唔得
Janice紅館 10/7-11/7
Gin Lee不諱言與環球合作8年,早前已續約留低,且賣口乖表示:「點都會繼續同呢間公司合作。」

「宿敵」江海迦(AGA)被傳約滿過檔華納,Gin Lee表示:「唔知道。(同佢好少聯絡?)呢排同個個都少聯絡,不過嚟緊我會見到佢,到時大家傾吓。(成日傳你哋不和,少咗個勁敵?)邊有咁嘅事?佢無論作出乜決定,都衷心祝福佢。」
佢編曲諗法勁創新 同埋好有想像力 某種老朋友用handpan 是但求其愛用長號 都唔係廣東歌常用樂器 糊塗魔藥第一句就係副歌 時光倒流一句話編得有80年代感覺 唔知佢係點諗到
似男金
正式將佢推做香港男一
男金+至尊+最男+最歌
好簡單,覺得賣唔出咪唔索性唔賣
雖然我鍾意佢啲歌,但佢唱live極難聽兼冇觀眾緣係事實
我記得之前顏卓靈都有出碟 不過限量發行
Gigi都可以架

Kaho新曲加精選 其實可以入埋第一隻碟啲歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞