[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
原來星夢仲未執
像動漫主角勇往直前 Anson Kong(下稱:AK)今年與 Mirror隊友Alton(王智德)推出單曲 <Rebound>,並將會於稍後再推出新歌 <信之卷>。

AK透露新歌MV會用全動畫製作,化身動畫主角,歌曲就由 Nowhere Boys的Van作曲、Nowhere Boys編曲、Oscar Lee填詞、Carl叔叔 (王雙駿)監製,一同製作。

他說:「很多人聽過 <黑之呼吸> 都說我適合band sound這種演奏形式。它跟<黑>一樣以 J-Rock風格為主,像動漫主題曲,但內容比較開心,非常正面。」
佢男銀都拎過,再拎銅都冇乜意思
但903個勢唔似想谷佢封王,睇怕最後佢成就都係同陳伯差唔多
Yuta嗰首夕爺填詞
Cousin Fung係咪淺白本部旗下

點解iTunes話佢啲歌係大國文化?
好識講野
咪一樣比人出征
鄭欣宜六月在紅館舉行的「AIA 呈獻Between Us 鄭欣宜演唱會2022」,早前一公佈便掀起撲飛潮,反應熱烈,未開售已決定加開6月10日場次,由原定6月11及12日兩場,現加開至3場。好事成雙,因政府日前宣布由5月19日起可放寛表演場地觀眾入場人數限制,多得歌迷踴躍支持,主辦方宣布新增HK$480座位。連同HK$680票價,5月13日起東亞銀行信用卡優先訂票。

今早Joyce得知演唱會未開售已獲加場,兼加開入座率開心到尖叫,她笑言最初還以為在發夢,她說:「勁開心,今朝收到通知時,我首先好冷靜,未敢反應,未敢相信。係咪真嘅呢?因為當時仲喺被竇未起床,我係咪發緊夢呢?嘩,好開心呀,感激大家咁踴躍支持,覺得有少少威威囉!」除了加場,仲可以增加觀眾人數,她興奮地說:「開心到飛起!」

Joyce感激歌迷支持,說:「增加門票數目,仲加多$480座位,非常多謝歌迷踴躍支持,全靠你哋喺還未開始正式優先訂票,已喺網上有咁熱烈嘅反應,多謝大家!到時6月10,11,12日紅館見,我依家要繼續排舞,原本無乜力量,依家充滿力量啦,我要跳多3個鐘!」

演唱會詳情
AIA 呈獻 “Between Us” 鄭欣宜演唱會2022
日期:2022年6月10至12日(星期五/六/日)
時間:8:15pm
地點:紅磡香港體育館
票價:HK$680 / HK$480
主辦機構:寰亞娛樂 / 東亞娛樂
冠名贊助:AIA

東亞銀行信用卡優先訂票
優先訂票日期:2022年5月13日 (上午10時) 至5月16日 (晚上11時59分)
優先訂票渠道:www.hotdogtix.com 或 HotdogTIX手機應用程式
票價:HK$680、HK$480
https://youtu.be/DyP40kjim9U

Cloud 雲浩影 - 願望之翼 Wing Of Desire (Official Music Video)

曲:徐偉賢
詞:林若寧
編:蘇道哲
監:蘇道哲
yuta個首mv主角咁後生
來自《全民造星3》十強的Cloud雲浩影,早前一直有傳她會進軍樂壇。然而她努力為自己作好準備,等待適當時機。經過年半的籌備,Cloud終於出發了!首支派台歌《願望之翼》面世,還把這首重要作品送給第一位聽眾 – 媽咪!Cloud說:「原本我想首歌做晒混音編曲,完整好晒先至畀媽咪聽,但佢成日追問我出歌未。我知無論點樣媽咪都一定話好,我做乜佢都大力支持,所以畀媽咪聽咗,果然話好聽,至於妹妹話等聽出街版本嘅驚喜。」

比賽結束一年多,Cloud曾經返回原本工作崗位繼續做OL,但一直放不下心中的歌手夢,最後決定捉緊機會,落實簽約寰亞唱片。出道的首支主打歌《願望之翼》隱藏著她的故事和對自己的寄語。心情既緊張又興奮的Cloud分享:「我同作詞人林若寧傾嘅時候,我已經清晰知道要想表達乜嘢,有好多嘢想講,但思緒有啲混亂,好難一言一語去講我嘅心路歷程,所以我寫咗一篇『日記』。因為我哋同林若寧好似網友,未曾見面,要將私密嘅一面同佢分享,有少少尷尬。佢睇完我篇『日記』再結合佢認識嘅我,寫出嘅歌詞,完全表達到我心裏想講嘅嘢。我都喺呢首歌,留咗啲寄語畀將來嘅自己,希望將來無論如何,回望呢一刻嘅自己,記得初心。」

監製蘇道哲對音樂的堅持和品味,使Cloud非常放心。除了寄語自己勿忘初心,Cloud亦憑歌送給香港人,她說:「希望呢首歌使人有振翅高飛嘅感覺,香港人太耐無飛啦,希望帶畀大家有一種去旅行、身心自由自在嘅感覺。」MV方面,Cloud同樣去到盡,上山下海拍MV,還一身白色紗裙仙氣逼人!導演湯駿業將山坡草原布置成睡房,360度風景有山有海,Cloud躺在大床上仰望遼濶的天空,笑言無敵Staycation!

就是這句「去旅行的感覺」,Cloud清晨隨著MV拍攝團隊由出發,搭船到小島上拍攝大海和藍天白雲,然後再帶埋床褥上山拍攝,她說:「多謝團隊準備咗好多好靚嘅道具,連途人都走嚟影相打卡,然後竟然喺個山坡草地上搭咗間睡房出嚟,好神奇。雖然與蚊作伴,同埋咁多人圍住我拍嘢,但純大自然海景,瞓上床真係好舒服,無敵Staycation!」
首歌咁短

入面d牆紙仲黐緊廿年前d偶像明星
d管理hea撚到
咁先懷舊 正
你是我的病罐頭到痴線 紅綠燈 +隔離 +野孩子
幾個7位數打造HINSLAND
張敬軒進軍元宇宙開騷

張敬軒今日出席英皇嘅元宇宙發佈會,除咗介紹元宇宙嘅「冚家軒」新成員HC外,仲首播新歌MV《元宇宙之戀》,睇到小編嘩嘩聲!軒公透露密鑼緊鼓喺元宇宙打造緊Hinsland,除咗有「櫻花樹下」畀大家許願之外,連「遮遮」都粉墨登場,同軒公一齊買「多嚿魚」,而呢個Hinsland遲吓仲會有好多軒公第一手消息,包括cover歌嘅片同埋公開私人珍藏等,仲有機會優先購買演唱會飛,佢亦預告一定會去元宇宙開騷,等暑假打造好個Hinsland就開始準備,又會進軍NFT界,百足咁多爪!英皇高層許佩斯就話呢個Hinsland花咗幾個7位數,嘩,是咪即係過千萬呀?真係要搵另一個「神算軒」計吓喇!

講返下周二舉行嘅16場補場演唱會,軒公預告會有全新嘉賓陣容,亦為換飛不便向觀眾致歉,又慨嘆有啲歌迷喺補場前病逝,感激大家同佢患難見真情咁話!仲有5日就開騷,佢話依家每日迫自己瞓8個鐘,多飲水保持狀態,但唔會過量操練,因為「阿叔」年紀唔細,頂盡都係露吓手臂,亦唔想因為壓力大而失聲。笑指佢喺新歌MV回晒春喎,軒公話自己用168斷食法令Jawline重現,加上「整容級」嘅化妝同髮型,先有咁好效果咋!

此外,軒公早前首次用電話拍攝微電影《前夫的愛》,佢大呻男團pose好難擺,加上4張嘢要扮廿幾歲真係搞唔掂,又搞笑話:「多謝Photoshop!」軒公話最難扮係隊長Lokman,因為自己十幾年冇剷過skinhead,加上頭形冇對方咁靚,「成品」同本尊實在差太遠咁話!不過,軒公大讚MIRROR唔止為香港帶嚟一個新紀元,仲令好多人喺疫情中得到好多慰藉同歡樂,功德無量呀!
又nft

ViuTV真人騷《全民造星IV》為樂壇提供咗三隊女團,包括官方女團COLLAR,40強嘅8人女團Lolly Talk,及由阿VAL(趙展彤)及CK(黃斯琪)自發組成的20強組合STRAYZ,5人以獨立組合形式行走江湖,自負盈虧。副隊長CK坦言冇後台backup,出第一首歌及拍MV,成員要夾5位數出嚟,所以乜都慳住使,條路唔易行。

成立STRAYZ全因趙展彤有一日覺得好無聊,「冇乜嘢做,搞個女團玩吓,第一時間撩CK組團。」CK唯一要求就係排舞及走位都要單數,所以5人組合最合適。隊長阿VAL表示,組員榛綦(何榛綦)、Ariel(曾家瑩)及暐翹(林暐翹)都係心水之選,特別係外型同才華都好好嘅榛綦屬首選,隊長坦言冇諗過全部都一口答應。

提到當日COLLAR經理人阿Wing有搵CK為COLLAR作歌但最後唔成事, CK表示:「阿Wing知我鍾意音樂,搵我幫手做音樂,但去到決賽階段有自己嘅作品,所以先專注參賽,咁我入唔到COLLAR冇失望嘅,畀時間自己調節吓都好,否則唔會有STRAYZ。」阿VAL直認組合似流浪嘅孤兒,故改名STRAYZ(流浪者),CK更正說:「又冇咁極端嘅,只係喺我哋當中尋找共通點,發現都係《造星IV》落選20強,而且大家都係唔鍾意被綑綁嘅自由個體,呢啲個體放埋一齊就變咗組合。」

阿VAL點頭補充:「我哋仲有一個共通點,係冇放棄過追夢,係緣份將我哋Group埋一齊。我會堅持幾耐得幾耐,一日未死都會繼續。」暐翹舉手支持:「我好鍾意表演想做屬於自己嘅音樂,長遠目標開到演唱會。」CK指STRAYZ會專注音樂,但未定性係乜嘢組合,除咗唱跳唔排除會試吓搞笑嘢;曾經係家燕媽媽旗下少女組合Honey Bees成員嘅榛綦都想試吓戲劇方面,另外阿VAL亦會單飛發展。

STRAYZ屬獨立女團,五人要真金白銀拎錢出嚟做歌,暫時夾咗5位數。年紀最細只得17歲,獲阿Dee(何啟華)力撐嘅「死𡃁妹」Ariel為此要做兼職沖奶茶。CK說:「我哋慳得幾多得幾多啦!其實真係唔容易,我哋5個人,比獨立歌手仲要難5倍,當中遇到嘅困難、不甘、釋懷會喺新歌中表達。」另成員亦唔會其他女團比較,覺得一齊為樂壇努力及追夢,百花齊放最好。
條路唔易行
加油啦
MIRROR最近推出新團歌《Innerspace》,原來拍攝 MV當日敎主Anson Lo曾入急症室,他說:「因為我近排增肥,拍MV當日水腫,天氣很熱,我隻手突然暴脹,其中手上一隻戒指脫不掉,之後我問醫生,他提議我立即要去急症室,將戒指除掉,否則明天就要call消防,是很嚴重的,所以立即衝去急症室,當時沒有對外公報,是覺得是小事情,這是意想不到會發生的事,那天這麼突然勁水腫和肥了很多,才有這件有趣事情發生。」

姜濤首次挑戰rap,歌詞由教主負責,「上年跟花姐提過想rap,想不到今年她還記得,所以今次有這個機會,我很多謝花姐和Anson Lo,因為rap是比較少嘗試,在團體裏未試過,跟Anson Lo當面傾,私底下又whatsapp向他請教。」教主說:「其實他不用問我,他的英文發音很準確。」說罷這句,其他成員都拍一拍姜濤,表示給他信心,他立即表現得很害羞。

為何教主要填英文rap詞?他說:「是跟監製Edward和花姐傾出來,這是有史以來最難填的一次,要跟歌曲本身的歌詞有關連,跟宇宙和身體結構有關,怎樣尋覓自己,是有點難寫的,今次都用了一晚,至翌日下午才完成,但這次填詞的過程是很有趣的。」隊長Lokman預告六月再有新團歌出,看來新歌才是演唱會的主題曲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞