[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
即係就黎降班?
Yes
edan隻歌好啱做富咸同諾域治主題曲
邊隻
elevator
點都好過megashit
唔使睇到咁悲觀喎
佢而家人氣都算二線頭,僅次鏡、軒、家謙、MC、JF呢啲,都算係咁啦
之後嘅嘢好難講,但鏡紅到咁就知紅唔紅同實力真係冇乜掛鈎,就算你冇樣叻都可以撈得好掂
況且Kaho唱功唔算好好但都叫不過不失,歌方面又可以自給自足唔使等公司跌啲好歌俾佢,最緊要係性格夠鳩吸到fans,呢點好多歌手都做唔到
per se最正真係配王樂儀啲詞
性格呢樣真係冇得扮
佢家陣fans未必係多但我見個個都好忠心
難保轉頭拍多一兩個綜藝突然紅咗都唔奇
我都勁鍾意呢首
唯有J住演唱會版先
華納渣渣輝
無必要下下搬林家謙出嚟比較,林家謙創作係新生代top嗰幾個,如果講到唔夠林家謙創作勁=唱作無出路,咁好多唱作歌手都可以摺埋
至少講起唱作歌手,洪嘉豪個名會on my list
關心妍初出道兩年已踏足紅館,唱過多首大熱金曲,她現在回首,外間雖看似順風順水,但她知道來得不易。「媽媽其實不想我入行,故我很想證明自己沒選擇錯誤,而且唱片公司競爭很大,有很多人新人,為何要捧你,我也是等了幾年才有機會出碟,因此更要拚了命去做,稍為唱得不好便會被淘汰。其實我對這個階段的記憶很模糊,只記得一年出四張碟,加上不少拍攝宣傳工作,睡覺也沒時間。」

衝刺了幾年,關心妍不諱言很快已感到像江郎才盡,一度進入了迷茫期,在事業的瓶頸期時,她卻遇到現時的丈夫,因而開始了人生另一階段。「在娛樂圈工作幾年,開始覺得要有所改變,剛好遇到了對的人,於是便決定結婚。」
王樂儀=高質素
搞到我唔係太想買佢隻碟
https://youtu.be/bpvq6_a9UFQ

AGA 江海迦 -《Tomorrow》MV
環球真係垃圾 咁耐先拍到個MV
日期: 8/5/2022
活動: 《Captain Nancy 開心愛心大放送 Online Music Show》網上音樂會
嘉賓: 薛家燕、李幸倪、馮允謙、王灦兒、鍾柔美
時間: 20:30
地點: Captain Nancy愛心基地

薛家燕再次化身Captain Nancy,將會在母親節當日(5月8日)晚上8時30分,在網上「Captain Nancy愛心基地」舉行一場名為《Captain Nancy 開心愛心大放送 Online Music Show》網上音樂會 ,參與嘉賓包括李幸倪、馮允謙、王梓軒&演鬥聽樂隊、吳業坤、王灝兒、彭家麗、陳葦璇、石山街、羅凱鈴、鍾柔美及家燕媽媽藝術中心學生等,同時家燕姐會訪問陳美齡及陳凱琳。
點解會咁比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞