[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
boom boom boom
yea yea yea
真係cls
明明啱啱先爆完一單 仲可以照出
老黎冇上連登
單嘢都叫衝出咗連登呀 (起碼有娛記去問C.Y. Kong同阿Wing有出嚟道歉)

老黎似係無上網wor
《猥瑣》推出後獲不少正評,還有花姐認證讚這是他「近期一首喜愛的歌」。對從未獲花姐稱讚的保錡,今次是第一次呢!

《猥瑣》製作過程花了半年時間,由開會籌備、錄歌到拍MV等各個環節他都有參與其中。讓他最興奮是邀得舒文監製和黃偉文填詞,他說:「他們是我音樂上的偶像,我跟花姐說,我真的很想舒老闆幫我做這首歌,他啟發我就算音樂也是雕塑一樣,他很注重細節,務求令每個位置都雕得更靚。他亦幫我改掉陋習,成為一個及格的歌手,例如我的咬字、用氣及唱腔,他逐樣幫我改,所以他是既幫我做歌,又教我唱歌,今次真的超級划算。邀黃偉文則是《愛情值日生》後,我貿貿然拍他門問他可否幫我,自嘲這個方式也是他提議的,可能他上網搜尋完『保錡』後發覺這個題材極度適合我。」
老黎:要怪就怪作曲
[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (56)
https://lih.kg/2994476

開定先
你會唔會係搵個深藍同MC 比
Elevator 903有機會冠
呢首幾好LOOP,值得冠

首曲係幾好聽
我覺得個intro好搶耳

Chorus好L洗腦
Elevator~Elevator~
有機會攝位拎冠
唔知點解覺得首歌有啲黃妍feel
但依首偏悶
let see la
btw呢隻係富咸諾域治嘅主題曲
點解咁講
淨係個名都講晒出嚟啦
AGA TMR終於出MV
叫糊五台冠
https://youtu.be/bpvq6_a9UFQ

希望呢兩個台識做
首歌唔差,但係個歌手carry唔到首歌
Edan的演繹還可以接受
佢的Live真係有好大進步空間

Intro 幾吸引
得MC係 collar/mirror 以外上榜的歌手
上到呢個榜嗰啲,都係各家fans鬥洗榜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞