[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
都係嗰句
fan base一大就會有呢啲痴線fans
唯有推多啲支持多啲其他歌手
等其他歌手都多啲fans可以制衡下
屌 miss咗
即派即賣廣告
最癲係林家謙冇學過編曲 連作曲都係俾人問識唔識先發現自己識 但叱咤攞埋編曲奬 鋼琴淨係考到5級 大學差唔多畢業廿幾歲先開始試寫歌(姜濤19歲就出道) 天份呢啲真係冇得講
十大一半又未必
你預姜+團歌+ian/jer
團獎無左cas應該無懸念
新人應該銀/金
唱作ian邊夠產量,咪9up
好聽到顛
之前唔係有fans話Ian上年已經錄咗堆歌比公司hold住咩?
你又知唔係佢作曲或詞?
唱作銅有幾難攞?
佢而家已經過百ap
今年仲少咗競爭
演唱會開返85%

鏡仔
係呀,同Gigi做法一模一樣
咁又冇咁誇
係怕依家903一面倒向鏡靠攏

舊年903日播夜播鏡
同埋依家啲DJ有時播播下其他歌,突然間唔知點解播首鏡仔solo (個感覺唔係咁啱個歌flow,好似比人打斷道氣咁,視乎DJ點砌list)

903話自己係基於AP數量去頒獎,我自己聽到啲咁嘅情況,都會擔心903會唔理咁多,造多幾個獎比鏡
之前睇有幾個歌手嘅wiki,都發現佢哋無派歌上港台+TVB
唔知係咪因為少咗大公司歌手派歌,
變相我喺《騷動音樂》聽多咗細公司嘅歌手,或者獨立歌手嘅歌
有時喺《叱咤樂壇Brand yourself》都未聽到,港台嗰邊就已經播咗先
(當然嗰啲歌,全部都係唔踩「紅線」啦)
感覺上又係一首畀啲詞搞彎咗嘅歌,好唔順口,又換咁多次韻,一開始有feel就出戲,好甩cut

同埋林若寧啲詞嘅意象真係越來越老士
d詞確係唔夠琅琅上口
聽完都唔記得唱過d乜
但聽嘅時候確係幾舒服
希望之後遇到更加好嘅詞俾雲唱
聽返cloud之前幫viu唱嘅節目片尾曲都唔錯
https://youtu.be/kbNquwhb05s
條友無邏輯架喎
故意抄襲、或應指明惡意抄襲,無非是想「慳工夫」,叨光掠水,複製已成功的例子分一杯羮。當有利益關係時,這便是偷竊,這個惡意抄襲是盗取了別人努力累積經驗所獲得的創意,令原作者沒有因為創作而得到合理回報。但終歸問題所在,是錢沒有落入應該袋之人手中,而到別人的口袋了,那我們便要問,到底那是誰給的錢,誰把錢下注在小偷上。

我還有一個陰謀論的看法,所以抄襲,不過是另一個制造noise的營銷手段,在串流和演算法的商業模式中,給予負評不單不會減少「抄襲者」或「被抄者」任何一方面的收益,甚至會大大增加雙方的流量,因為大眾正正都抱住獵奇心態主動去聽音樂(當然我也是),實在是何樂而不為?

古典音樂、藝術界流傳著這句說話:「Good artists borrow, great ones steal.」(或不同的字眼,如Good composers borrow, great ones steal),畢卡索、史特拉汶斯基、甚至Steve Jobs也曾被指說過這句話。我在此不考究他們有否說過。音樂上借用得不好,便容易為人詬病抄襲;所謂「偷」,正是在不為人知的情況下挪用,只要偷得夠好,愚民就會上當,所以當一個作曲家偷得夠好,他便是「the great one」。不過藝術還藝術,商業就是要賺錢,賺錢不談道德,那些你以為的道德,本名叫作「聲譽」。

概念是無法被偷走的,只能被複製,但如果複製品比原作品更好,它便成為了創新

這來到我要說的最後一點:概念是無法被偷走的,只能被複製,但如果複製品比原作品更好,它便成為了創新。YouTube本來也不過是電視機的複製品,但當它發展得夠好,大眾便會紛紛轉投看YouTube,現在又有人要幫電視機(不是電視台)講說話嗎?假如Odysee有日發展得比YouTube好,大眾又會紛紛移民。大家與其在指控音樂「抄襲」,交差比對,不如增長自己的見識,學會如何欣賞音樂,畢竟音樂真的不是只有歌詞、旋律、節奏、和弦。

大家不要獻醜了好嗎? 眼痛。

被我抄係你嘅福份,咪撚咁多嗲
//我還有一個陰謀論的看法,所以抄襲,不過是另一個制造noise的營銷手段,在串流和演算法的商業模式中,給予負評不單不會減少「抄襲者」或「被抄者」任何一方面的收益,甚至會大大增加雙方的流量,因為大眾正正都抱住獵奇心態主動去聽音樂(當然我也是),實在是何樂而不為?//

上面都有人發現yoasobi首歌係多咗人聽
而gotta go雖然俾人話抄 但都仲係喺streaming chart度佔緊高位
所以的確好似呢個人咁講 商業上(streaming數字、話題度)係兩首歌都有賺 至少暫時嚟講

//概念是無法被偷走的,只能被複製,但如果複製品比原作品更好,它便成為了創新//

原文下面嗰段已經舉例解釋咗
其實首歌本身都好多人聽 有兩億youtube官方點擊率 未計民間fans整個啲中日 英日歌詞對照lyrics video
佢就係同你同一角度,覺得贏咗點擊率,咁就算係抄又有咩所謂
但係唔係人人都係咁嘅睇法
最重要係被抄個位作曲人係點睇,可能人地有佢自己嘅堅持,你抄我就要畀牌權費,我理撚得個點擊率有幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞