[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
Dr Kong
長髮學生妹=Dee哥+麗英
WE5係咪即係雷仲抄???
夢想嘅嘢,應該好多人有諗過。有啲人可能得3分鐘熱度,可能好快就已經唔記得;但幾時都會有人為圓夢而行出第一步,哪怕係未來要行唔知幾多里路。

上年喺中學歌唱比賽唱《記憶棉》,當時15歲嘅Apple除咗收獲冠軍,佢嘅片段仲被人擺上YouTube,吸引超過45萬view。

除咗贏到一個冠軍,Apple仲贏到一個機會,一個可以達成佢音樂夢嘅機會。

有熱心人將Apple同另一個都係求學階段嘅女仔 i k 嘅歌唱片段寄去AMusic,試吓有冇機會幫佢哋造歌,但對兩個女仔嚟講,都有各自嘅難處。

16歲嘅Apple仲喺求學階段,學業同唱歌兩樣嘢要同時兼顧,對佢唔係一件易事,所以Apple只能夠喺課餘時間投入到自己興趣;而 i k 就將於去日本做交換生繼續學業,留畀佢喺香港出歌嘅時間,只係得返兩個月。

機會,係唔會自己送到上嚟,但要嚟嘅時候可能好快就會嚟。

兩個月時間,話長唔長、話短唔短。唱片公司捉住僅餘嘅時間,寫咗一首歌畀Apple同 i k 合唱,而呢首歌正正喺今日面世。

3分鐘,可能叮一聲就過,但對Apple同 i k 嚟講,呢一首歌嘅3分鐘,係佢哋向住夢想行出嘅第一步。

唔知可唔可以用你3分鐘嘅時間,聽吓呢兩個女仔嘅新歌《你是我的病》,一齊見證佢哋喺音樂夢呢條路上嘅第一里路。
2 小時
咬字有啲問題
有懶音
https://www.instagram.com/p/CdLBguypCB4/

為咗答謝大家對《陳柏宇Fight For ___ Live in Hong Kong Coliseum》2CDs + Blu-ray Boxset嘅支持,今個星期六5月7日17:00我會去到將軍澳 @urbancoffeeroaster 有個小型MINI LIVE同大家近距離見下面唱下歌,可能會俾啲驚喜大家呢,記得留意!

JASON CHAN FIGHT FOR MINI LIVE
日期: 2022年5月7日(星期六)
時間: 17:00-18:00
地點: 將軍澳唐賢街29號藍塘傲地下12號舖
JASON CHAN 陳柏宇 IG / Facebook 同步直播。
仲姐姐…
罪大好鐘意搞依啲 mini event
但其實今年女新人競爭比較弱,Collar今年都應該無人Solo,金應該不難吧?
張堅庭今午亦在facebook專頁大讚姜濤新歌,他還自封「薑叔」:「看了姜濤的最新MV:《作品的說話》,細讀歌詞,今時今日你好難不喜歡這小伙子,在生日把作品配上英文字幕出街,正值俄羅斯入侵烏克蘭的當下,那些在地牢唱歌的小女孩,那些被戰火摧殘的建築物,串聯被納粹加害的Anne Frank,我曾參觀她匿身的樓閣,她的作品成為反戰標記,是大屠殺的文字血印。

姜濤團隊的作品,悲天憫人,讓世人同聲一哭,以為『作品的說話』說的是歷史,其實描述的是殘酷現狀。這名香港歌手飛越香港,讓一些人當下沉淪。

可惜那天在ViuTV廠經花姐介紹竟沒有合照…好似有人拍咗,如果有比番張我。多謝可口可樂sponsor,我甚少喝可樂,但因為他支持姜濤,我這月分開始就每星期喝可樂煲薑一份,直至自己頂唔順為止。我加入我太太的姜粉行列,不過咁年紀只能做薑叔。」

fans 無咁癲咪可以搞
側田八月開演唱會
直接將紅綠燈車落intro
呢期興驗屍禁驗歌
仲夠膽出呢啲歌
花姐可唔可以捉埋佢同edan一齊讀報紙
有冇sources
https://youtu.be/A7tuIcrgu1U

per se - 竊竊詩 (Official MV)
https://www.instagram.com/p/CdLXgYfvafJ/

《when the sun goes dark》
周國賢 2 0 2 2 全新專輯 現正接受預購

失去了溫度的太陽,
還能比現在更冷嗎?

專輯預購表格
https://forms.gle/VJbA7vsWdUFS4iG88
Yuta係咪日本人嚟
冇太平道 哭撚咗
1/《sorry I could not travel both. And be one traveler, long I stood》

2/《創傷論》

3/《塵世美》

4/《身後身》

5/《三暗刻》

6/《創傷論 (don’t let the sadness of the swamps get to you)》

7/《I took the one less traveled by, And that has made all the difference.》
推 歌同mv都正
企係大廈天台好型
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞