[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
之前有傳過Kayan9896會同Sony簽
佢應該算係同Jace個定位撞撞地
如果Sony真係簽Kayan,咁應該無咩機會簽Jace
但大公司計 Sony, 寰亞 先有資源比佢

而家環球連基拉陳都簽, 好想Jace快啲離開環球
你old news左

kayan今年唱片約已簽左sony,sony負責發行
另有經理人公司
而家已經出道嗰班只能夠將勤補拙
要比其他人努力至少2倍

依家已經出道一段日子的歌手,亦都係要比以前更加努力
要好似軒仔, Jay Fung咁樣努力做好音樂

唔可以再下下擺前輩款, 你唔努力做好就會被樂迷同市場淘汰

唔係有咁多個林家謙, MC
呢個唔係cover version黎咩?
原版其實都幾正
https://youtu.be/CQubW1Su9XE

IG見到游大東share返個專訪出嚟又想分享吓

乍看名利唾手可得之時,卻在四年前突然遇上「龍舌蘭之役」,網民狠批其歌詞水準,娛樂版跟進報道,一時間沸沸揚揚,讓陳詠謙當頭棒喝,「由開始想寫歌詞,到同過好多想合作嘅歌手合作喇,叫做有唔錯嘅成績,有人知道我係填詞人,都叫做順利咗十年八年,所以2018年遇到嘅事,係事業上第一個真真正正嘅衝擊,對我嗰個內心嘅衝擊大過外在,令我想停一陣先,畀自己嘅創作系統休息下。」

物換星移,快將三十有六的陳詠謙早已重新上路,填詞「半生」,近年他一改作風,產量大減,每年只寫十多二十首歌詞,「情願花多啲時間寫一首歌!」這段時間他寫過MIRROR的《IGNITED》、姜濤的《蒙著嘴說愛你》、張天賦的《反對無效》等等,都是一些能夠真正做到膾炙人口街知巷聞的作品,如今亦已再沒有聽見有人罵他「寫乜X」,到底他怎樣走過低谷?為何有此心態上的轉變?這些都在專訪短片中自有分曉。
有無source嚟睇睇?
留喺環球然後等送上支那甚至唱罐頭歌
咁過檔好啲
Paula
未完約啦
佢係訪問話有其他公司招手 不過佢覺得係時候自己試下 所以自組公司
我撥冷水講

jace號召力未係好勁

雖然佢同豹都係903最女五強
但我印象中jace 開show賣左好多日飛先賣哂
原來如此
華納棄佢都幾意外,不過佢走kaho mc 上位上得快好多
正㗎
專心谷牙妍好過啦
學下華納做好啲PR嘅話有得搞㗎
要靠AK谷鏡粉入場

佢係多人識,同時多人唔鍾意,
我估啲中女特別憎呢type𡃁妹
反而我識好多2X歲男人勁鍾意佢
Aka 連登仔
會唔會係AGA真係約滿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞