[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (55)

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
坦白講,尋日首歌聽咗一次,0記憶點
我當韓文歌咁聽
談到同公司的「宿敵」江海迦(AGA)傳約滿過檔華納,Gin Lee說:「唔知。(同佢好少聯絡?)呢排同個個都少,不過嚟緊我會見到佢,到時大家傾吓。(成日傳你哋不和,少咗個勁敵?)邊有咁嘅事?佢無論作出乜決定,都衷心祝福佢。」Gin Lee又不諱言與環球合作8年,早前已續約:「點都會繼續同呢間公司合作。」
樂迷係咪可以放棄佢
JF 2019 2020 我都好鍾意可惜
Maria Cordero(肥媽)和李麗霞(黑妹)將於本月19日舉行《媽妹笑住唱網上音樂會》,並於今日與嘉賓羅敏莊及Joe Junior一同綵排。肥媽表示原定3月舉行的紅館騷,因疫情關係要延到明年1月,兩星期前與黑妹遊車河期間想到不如先搞網上音樂會,故極速聯絡不同單位籌備,透露音樂會內容除了唱歌,也會有棟篤笑。
入行20年的關心妍(Jade)回顧「人生大事」,除咗結婚生女,一定要數到2009年喺TVB《2008年度十大勁歌金曲頒獎典禮》中攞錯關菊英獎項事件,將於6月4日及5日在紅館舉行《“約”20周年演唱會》的Jade望能徇眾要求請得菊姐出山做表演嘉賓:「唔使重提攞錯事件都夠爆,我覺得係人生中嘅烙印!」

關心妍出道4年即登上紅館開處女個唱,而第2次嘅紅館show喺10年前,今次係第3次,亦係首次嘗試做四面台,所以心情都特別興奮:「做一個演唱會要好努力同埋好堅持,做完今次之後都唔知幾時可以再成就到一個個唱,尤其四面台演唱會係香港獨有嘅嘢,作為一個唱咗20年歌嘅香港歌手,置身其中經已了咗心願,人生真係冇遺憾。」

講到入行後最遺憾嘅事,唔使講都估到係「攞錯獎事件」,Jade仍帶點耿耿於懷說:「呢個唔止係笑料,更加係烙印!但按觀眾民意,今次演唱會最想睇到菊姐,其次先到我囡囡心心,惟有順應民意。其實過時過節,我都會傳短訊畀菊姐,不過,暫時未搵到佢,聽聞佢唔喺香港,𠵱家努力聯絡中。至於6歲心心未知會唔會上台唱歌,佢最想係表演我做唔到,而佢做到似模似樣嘅翻筋斗,但我要佢向爸爸申請,未知舞台能否配合所以唔敢答應佢住。而老公楊長智(Jonas)會負責迎賓及票務,因為得一個月籌備,時間緊迫要分工合作。」

Jade感慨20年時間飛逝,疫情下所有嘢都唔同晒:「今次開兩場唔蝕本已經好好,既然投資者對我有信心,唔介意場館入座率限一半,所以決定唔好理咁多,做啦!20周年係個里程碑,趁住疫情緩和可以出到街,希望大家開開心心gathering。」提到被張敬軒、鄭欣宜、馮允謙、人氣男團MIRROR等夾住開Show,問到可會擔心票房問題?Jade坦言事前真係唔知係咁:「因為件事嚟得太急,唔要就冇期,20周年就冇得開…咁前後有晒人都幾熱鬧呀,希望啲人出返嚟睇show會有返啲信心。」而她為配合演唱會做新歌《約》送畀歌迷,歌曲會探討人生,疫情下可以約會已變成奢侈品,大家要好好珍惜。
保錡分手後態度比以往成熟謙卑。除了拒絕拍拖外,他於節目宣傳新歌《猥瑣》期間自認「樣衰、肥、矮、MK、核突」,故不介意黃偉文賜新歌名《猥瑣》,他說道:「應該凈係得我有嗰個神髓......根本就係保錡就係咁。」保錡大方承認缺點之餘,又自認勤力許多,收工會做運動、練腹肌,成功減去20多磅。保錡寄情工作,並坦承:「人老變咗毒男,經歷太多啦,想休息。」

問球記
成班一放寛就出手
Aga 就無左件事
依家係咪就約滿直頭唔會搞?
Ian陳卓賢《Got U》

曲:陳卓賢 / T-Ma
詞:T-Rexx
編:陳卓賢 / T-Ma
監:T-Ma
球記作風拎住個演唱會做籌碼都唔奇喇
續就入紙 唔續就自己坐到走
呢首會係節奏重嘅/快歌?
似係R&B
細眼R&B國語出道
謝安琪 非情歌出道
面對5月開審,獨立音樂人莊正趕及推出首張個人專輯《ZiNG!》,收錄了九首歌的專輯率先於各大電子音樂平台上架,並即將推出實體版。

莊正花六位數自資推出的專輯《ZiNG!》,講述角色Zing進入遊戲世界,選擇遊玩「莊正」的身份後在地球上經歷的一段生命。莊正將於5月面對人生一大考驗,他亦有於IG表達心情:「最近因為感覺好似剩餘時間不多,有好沉重悲傷嘅感覺,一時之間都唔知點樣handle同面對,好似只可以強忍住淚水,但好多時又忍唔住。今日路上亦都帶住呢種心情出去,真係覺得好辛苦好難過,我聽番呢排整緊嘅歌,突然聽到一段好感觸,因有有種俾自己嘅歌支持番嘅感覺。」
利用這段日子的經歷和所見,莊正轉眼用了兩年時間完成以「畢生心血」來形容的首張個人專輯,而製作每一首歌的期間,他都懷抱著是最後一次的決心,將人生以來最珍視的經歷和價值觀記錄在內。終於完成這張需要掏出整個內心來呈現的專輯,莊正也切身體會到做音樂的價值何在,明白了一直以來堅守的夢想,其價值都不是以名氣和金錢去衡量,而是自我肯定。

首張個人專輯的面世是莊正在音樂路上的里程碑,跌跌碰碰走過十年,終於達成一個願望。然而莊正相信這還是旅程的開端,日後的路仍然要慢慢地走、耐心地體驗,盼望聽眾可以從專輯獲得小小啟發和力量,好好感受屬於自己的「黃金體驗」。
莊正亦有「誠邀」大家「花半小時體驗魔王將轉生後的經歷精煉炮制而成嘅旅程」,他「建議於無人打擾的環境,先冥想一分鐘進入無我狀態,然後由第一首開始順序播放」,全心全意感受這個也許是最後一次的心血結晶。
祝福AGA
快啲同環球Say Goodbye
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞