英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
窮撚家庭最大問題係無資源同時間培養小朋友
同埋 會令到下一代眼界又細又窄
曾經我以為互聯網可以打破呢種不平衡 但電腦vs親身體驗係無得比
睇一萬次google map 都唔及親身去旅行
睇十年AV都唔會知女人個西係咩觸感

有研究話過窮同有錢既小朋友用電腦係唔同目的

有無講個分別係咩
其實睇上面一d留言都見到d眼界既問題
搵20~30k一個月叫衣食無憂
屌喇媽講呢句野既人同香港社會有幾脫節 單身狗20~30k梗係無憂
你試下搵30k要拍拖結婚供樓養父母生仔供書教學
仲話痴老母住都好開心 廿零歲已經磨蝕到個人無理想無目標
家庭教育真係好撚大影響

香港嘅環境最易製造裙腳仔,仲要係甘心個隻
曾經我以為互聯網可以打破呢種不平衡 但電腦vs親身體驗係無得比

有研究話過窮同有錢既小朋友用電腦係唔同目的

有無講個分別係咩
其實睇上面一d留言都見到d眼界既問題
搵20~30k一個月叫衣食無憂
屌喇媽講呢句野既人同香港社會有幾脫節 單身狗20~30k梗係無憂
你試下搵30k要拍拖結婚供樓養父母生仔供書教學
仲話痴老母住都好開心 廿零歲已經磨蝕到個人無理想無目標
家庭教育真係好撚大影響

香港嘅環境最易製造裙腳仔,仲要係甘心個隻

都唔係唔好既 認清現實自己係冇條件結婚唔好生仔負累下一代
睇感情台先火滾 成堆廢物唔肯認命成日叫春話冇女

近年本港走私黃金到日本已達瘋狂程度,不少從事金業、鐘錶業界人士都視此為另一條財路。一名本港鐘錶界富二代近年集資搞運金生意,起初賺到盤滿缽滿,高峯期更天天出團,但年初在日本海關一輪嚴打下,導致總值近億元金條被扣押,資金無法周轉,最終因欠下巨債,個多月前在尖沙嘴君臨天下豪宅內燒炭亡。

走上不歸路的42歲富二代陳寶健(花名細健),其家人早前在大圍寶福山殯儀館為他設靈,不少親朋好友送來大批紙紮祭品及花牌,傷心送他最後一程。有份加入「運金行列」的好友透露,細健家族以經營鐘錶生意起家,在行內薄有名氣,惟早前老父病逝,生意由細健兩兄弟接手。未婚的細健生活富泰,出手闊綽,在朋友圈中被視為甚有生意頭腦
14個有一個翻身其實比例差唔多啦,
現實係冷酷嘅,
人口金字塔永遠都係底層最多人架啦

好似天下大亂潮文咁,
雖然好難聽,但真係事實
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

同意
我諗呢個都係個loop既其中一個原因
窮人父母既見識同視野同有錢人唔同,影響到孩子既思想

雖然係! 但最終能否改變發圍都係睇自己。
同埋,屋企有錢而又可以帶到比下一代o既,主要都係教育到位,大多見到父幹母幹的人好幸福,但見唔到的如父母未死就敗哂副身家的一樣大有人在。

代代都有窮人,自己係過來人,中間經歷係幾咁痛苦先突到圍,只有過來人才會明白

唔係得你有經歷有痛苦,突唔到圍就代表人地唔明白?

唔係咁意思,只係突圍呢樣野,除左天時地利, 要準備要改變自己都係超痛苦,而且運o既野唔係一定一次成功,每衰一次,代價越大,也越痛苦,唔係每個人都受得起。

由其而家香港,起圍都難,唔好講突圍。
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

同意

同埋,屋企有錢而又可以帶到比下一代o既,主要都係教育到位,大多見到父幹母幹的人好幸福,但見唔到的如父母未死就敗哂副身家的一樣大有人在。

代代都有窮人,自己係過來人,中間經歷係幾咁痛苦先突到圍,只有過來人才會明白

平心而論,如果窮人真係發憤既,可以肯定個生活一定會比唔發憤好,但都好難稱得上「發圍」
唔講果d送層樓/俾首期子女結婚果d
中層父母教育水平已經差好遠
大家成日以為有錢人仔女都係好食懶做,唔識做野
但我自己既觀察就係有錢人仔女既野心通常仲大過窮撚你憑咩去贏?

最尾個句係重點!
窮撚出身, 通常因資源問題好多人無法真正理解咩叫憑乜去贏,所以换來一次又一次失敗,包括我。
經歷過漫長痛苦,失敗,不憤, 放棄,爛泥。 直到有一日,真係唔想咁一世,我個人感覺係要比死更大決心,乜都可以唔要,本埋條命去重新玩呢個遊戲,加多少運氣先有機會離開低層。當中,連自尊都可以唔要,同時放低哂過去所有思想同價值觀,學習有錢人思維同行事方式,肉體痛苦,心寧更痛苦
家庭環境
身邊既人好大影響

自細band 3仔屋企人唔識教
中學自己死讀爛讀
自己入神科 識到班好同學 chur 入ibank intern
親戚仲屌話我急功近利 讀好d書好過(明明成個家族我最好 差唔多first hon)
又叫我唔好去exchange 唔好遲grad

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

上一代人目光短淺俾生埃tip
真係害死下一代

成日都有d自己都顧唔掂既親戚多多意見

塞錢入你袋啊
屌你老母
不過如果父母係基層變中產,仔女目光會仲短淺
講緊唔係基本既衣食住行,而係待人接物同眼界
窮開既變有錢,咪好似大陸收地暴富個啲人咁,只會用錢去滿足欲望,唔會想充實自己
個人經歷有感,如果唔係屋企後尾差人錢,我依家應該仲係鳩下鳩下,得閒去下旅行既港豬
所以咪諗住靠生仔脫貧喇傻屄

有著啲垃圾基因可以勁得去邊

就算咁好彩有天資都俾你啲垃圾parenting搞死喇

窮唔係問題
最緊要識教
窮人對下一代灌輸既思想先係世代貧窮既根原
所以暴富過唔到三代
但大家族可以講緊幾百年歷史
(當然關係網係另一個重要原因)

嗯,窮撚基因好大程度係思想。
或者我分享下, 本身出身係一個窮撚家庭,窮撚基因最可怕係思維。由其係資源分配o既思維。如上面一大堆人所講,都係等留在揾幾多,省幾多,等等。而唔係諗點樣由1變2, 2變4 . 其次係會把自己同家庭世界定左位,乜柒做人要腳踏實地,安安份份之類。 其次係世界觀, 窮人好喜歡認為自己所付出過o既野必定係對等價值,例如今餐好貴架,要食多o的, 之類! 還有就是自尊無限大,無錯如果你要講道德價值,窮撚都有自尊的,但世界係現實的,窮得有骨氣只係世代窮撚自我麻目的生存方式。還有就係對事與物o既學識,見聞,以及世界大事所有思考方式,簡單講就係唔撚化,抱住用基層生活o既世界觀去自事物。
大多以上思維好多時都係窮撚家庭一代傳一代。唔好睇少呢o的呀媽係女人都知o既事實,每個成長o既人價值觀,都必會深受家庭文化影響很大。
香港係讀左書讀曬碩士博士都改變唔到

根本而家資訊比以前流通太多,問題係你日日對住個keyboard係不斷裝備自己還是打機睇av同ff鍵盤戰士。
唔可能同有錢人去比,但完全放棄自己只係窮撚借口。 我好同意一句說話; 可憐之人必有可恨之處。由其係香港!!
我以前就係一個咁o既人,怨天怨地,怨懷才不遇,自己最叻最勁,天下間所有上司,老細都係賤人,on9 .但經歷得多,失敗無數次起跌後,先知道別人的成功只因自己太多不足。 唔需要睇低自己,要信任自己人地做到自己一樣可以學得到,肯面對自己所有弱點,還要有決心戰勝自己先可能贏。天下沒有天生癈人,只有怕死怕痛同怕失敗的人。
香港最窮係90年代落來個班新移民

Sad but true

無錯,
Lm
睇過一條係窮幾代 好慘好難突破
零和遊戲黎
你番身
就有人仆街

所以咪有科技囉,真係零和的話,你生活水平就唔會比一個中世歐洲皇帝還好
其實 ..
世界一直係咁
你想發達 唔係自己發達 而係你造一個好環境畀下一代發達 正如世界上既有富豪 佢地唔係窮到仆街 佢地大多數係上一代已經造好畀佢 佢呢一代只要特別標青 回報係百份之一萬 或者一億就已經成為大家既傳說 呢d為數唔多 但佢地上一代先係最大功勞 想發達唔係咁 你基層要成為中產再用心教下一代成為富豪 唔係窮人可以直線上富豪 呢個係冇可能
香港係讀左書讀曬碩士博士都改變唔到

True

最緊要識炒樓炒iphone炒股

同意

平心而論,如果窮人真係發憤既,可以肯定個生活一定會比唔發憤好,但都好難稱得上「發圍」
唔講果d送層樓/俾首期子女結婚果d
中層父母教育水平已經差好遠
大家成日以為有錢人仔女都係好食懶做,唔識做野
但我自己既觀察就係有錢人仔女既野心通常仲大過窮撚你憑咩去贏?

有錢人仔女
- 唔駛煩錢銀既野,冇呢方面既壓力,要乜通常都會有乜
- 學習環境好,有自己房溫書,有錢補習,就算係係讀唔到,屋企俾錢去外國又一條好漢
- 屋企識得有錢人多,機會都多,世叔伯幫手搵工,介紹生意,工作發展so easy
- 有錢容乜易溝女,要煩架咩?

窮人仔女
- 憂柴憂米,要乜都要自己打工搵錢買,學費都俾唔起個啲更加要半工讀,讀書時間少人一截
- 學習環境唔好,屋企細又嘈,要清靜咪去排自修室,冇乜錢補習,香港讀唔到大學?係咁先
- 搵工做野乜都靠自己
- 溝女?養得掂自己先好講

你都未計窮人仔女要養埋父母

而家睇住人地有女拖都冇乜感覺
冇錢咪搞咁多野
更加既可能只係所謂自証預言
對我黎講脫貧既方法只有移民去高稅收高福利既國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞