英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?

窮咪訓你老母間公屋囉

本身有樓咪似我痴老豆老母住囉 咁都要教

如果你真心覺得咁算向上游左
你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽

你都on99
食得飽同衣食無憂兩回事

由貧賤去到生活質素有保證都唔叫上流左

咁你想一步登天?

財富好多時係幾代人累積

呢度得你一個係咁諗
咁你覺得自己係向上游左咪得囉

我只係覺咁樣係窮人角度係脫貧左
你覺得要搵幾十m先叫上游你咪繼續

上流嚟講幾十m其實唔算多

上流同中產最大分別係﹐中產依然係手停口停﹐而上流最起碼可以唔駛吓吓要打住份工之餘﹐隨時可以搵幾百萬同幾年無薪時間出嚟發展佢覺得好有潛力既事
資本主義遺產承繼嘅缺點
有遺產稅都仲好少少
香港06年都 cancel 左

多餘啦,有遺產稅會好d 咩
香港條路簡單得多,去做黑警就翻身了
窮人永遠唔知有錢人係點解有錢 過咩生活
所以咪諗住靠生仔脫貧喇傻屄

有著啲垃圾基因可以勁得去邊

就算咁好彩有天資都俾你啲垃圾parenting搞死喇

窮唔係問題
最緊要識教
窮人對下一代灌輸既思想先係世代貧窮既根原
所以暴富過唔到三代
但大家族可以講緊幾百年歷史
(當然關係網係另一個重要原因)
所以咪諗住靠生仔脫貧喇傻屄

有著啲垃圾基因可以勁得去邊

就算咁好彩有天資都俾你啲垃圾parenting搞死喇
努力撚通常主觀地認為努力可以翻身
你搬呢類統計出黎佢地當睇唔到
其實學術界做好多呢類社會流動性嘅研究
「你唔夠努力」將問題簡化到唔洗理,香港人最愛

窮係原罪
14個有一個算係咁

你睇真d
本身中產
窮撚家庭最大問題係無資源同時間培養小朋友
同埋 會令到下一代眼界又細又窄
曾經我以為互聯網可以打破呢種不平衡 但電腦vs親身體驗係無得比
睇一萬次google map 都唔及親身去旅行
睇十年AV都唔會知女人個西係咩觸感
又幾好喎呢啲節目
好撚過啲每日唱好, 日撚日話獅子山下總有出頭天, 叫啲年青人勤力啲唔好作反。 當然有係有但機率極少極少, 尤其而家呢個世代, 既得利益者只會想辦法唔比競爭者上位, 但依然好多人信呢啲宣傳, 中國人好鍾意活喺謊言之中
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

你估個個人都讀得到 做得嚟 and/or 想讀engine, nursing㗎

窮撚要向上流唔通仲講咩興趣咩
Dse 考勤力>考智力
無依種覺悟就唔好怨

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?

窮咪訓你老母間公屋囉

本身有樓咪似我痴老豆老母住囉 咁都要教

如果你真心覺得咁算向上游左
你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽

你都on99
食得飽同衣食無憂兩回事

由貧賤去到生活質素有保證都唔叫上流左

咁你想一步登天?

財富好多時係幾代人累積

呢度得你一個係咁諗
咁你覺得自己係向上游左咪得囉

我只係覺咁樣係窮人角度係脫貧左
你覺得要搵幾十m先叫上游你咪繼續

上流嚟講幾十m其實唔算多

上流同中產最大分別係﹐中產依然係手停口停﹐而上流最起碼可以唔駛吓吓要打住份工之餘﹐隨時可以搵幾百萬同幾年無薪時間出嚟發展佢覺得好有潛力既事

而家香港社會唔暴動就係因為有班窮人以為自己搵3皮野就係上流緊
然後樂於接受 有冇諗過搵到3皮之後係點
當你生仔 佢唔係繼承你個3皮野再上 而係又重新黎過 之後可能趺番落去
真正上流係 你有條件令下一代比你更好
家庭環境
身邊既人好大影響

自細band 3仔屋企人唔識教
中學自己死讀爛讀
自己入神科 識到班好同學 chur 入ibank intern
親戚仲屌話我急功近利 讀好d書好過(明明成個家族我最好 差唔多first hon)
又叫我唔好去exchange 唔好遲grad

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

上一代人目光短淺俾生埃tip
真係害死下一代
家庭環境
身邊既人好大影響

自細band 3仔屋企人唔識教
中學自己死讀爛讀
自己入神科 識到班好同學 chur 入ibank intern
親戚仲屌話我急功近利 讀好d書好過(明明成個家族我最好 差唔多first hon)
又叫我唔好去exchange 唔好遲grad

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

上一代人目光短淺俾生埃tip
真係害死下一代

巴打忍受到唔同D親戚駁咀
咁你已經擺脫到係窮人面前認威呢個層次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞