英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
所以係資本主義社會,窮人只會愈窮

共產主義社會呢?

一樣唔會有平等 係窮撚先會幻想共產主義就可以分到其他人啲錢

其實有哩種思想嘅話 就算有共產 都一樣會諗點樣拎到別人嘅資產

人就係自私嘅 有得揀係人都揀做人上人 唔會有平等

共產主義都係諗吓好啦 唔會work 歷史已說明

農民當時思想係只為生活,共產主義唔係要賺錢。分人資產(土地)係當時太唔平均,好似6%人拎左約7成土地。自私人反而多數係讀書人

唔係唔work,係要因時代而變
我自己本身都窮 都唔成功
但其實點先算成功?
身家要有一千萬?
老實講香港幾多人做到
有實力 都要講運氣機遇

上流其實 我覺得唔一定要強求
中產月入三四萬夠洗夠著咪好囉
我都知三四萬供樓唔好洗
兩公婆係律師都話供唔掂
但呢個係香港政府政策失敗同地產霸權既錯
唔好乜都撈埋黎講好無

唔係父幹或者做商家佬
根本好似變上流
如果係窮人出生
工作舒舒服服 唔洗憂柴憂米咪好
we only live once 你話我窮人心態都係咁
到自己真係飽足咪追求下D精神生活囉
學識 運動 藝術 政治
唔洗一定要個個做CEO 局長
我自己本身都窮 都唔成功
但其實點先算成功?
身家要有一千萬?
老實講香港幾多人做到
有實力 都要講運氣機遇

上流其實 我覺得唔一定要強求
中產月入三四萬夠洗夠著咪好囉
我都知三四萬供樓唔好洗
兩公婆係律師都話供唔掂
但呢個係香港政府政策失敗同地產霸權既錯
唔好乜都撈埋黎講好無

唔係父幹或者做商家佬
根本好變上流
如果係窮人出生
工作舒舒服服 唔洗憂柴憂米咪好
we only live once 你話我窮人心態都係咁
到自己真係飽足咪追求下D精神生活囉
學識 運動 藝術 政治
唔洗一定要個個做CEO 局長
窮人生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞