英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
窮人要發跡真係萬中挑一
1. 心窮財窮

2. 心富財窮

3. 心窮財富

4. 心富財富

第4類人係無敵
華人先係噉
鬼佬唔會留錢畀個仔

你都幾撚弱智架喎屌你老母
咁Donald Trump搞生意啲本喺邊到嚟咖? 喺你老母閪度跌出來架? 咁而家Ivanka Trump搞生意啲錢又點來架? 做ptgf?
咁而家廿幾歲嘅Hugh Grosvenor做乜有咁多物業嘅? 你老母閪變出來架?

咪係
睇bill gates新聞睇到上腦
人地講緊留幾%但都夠食幾世呀
咩導演結論
有睇blog見人post過呢篇文
係大陸人解讀成講貧富懸殊
條片本身好neutral下
華人先係噉
鬼佬唔會留錢畀個仔

你肯定?
你覺得gordon ramsay果類人會唔會比哂d資產外人?
華人先係噉
鬼佬唔會留錢畀個仔

咁Donald Trump搞生意啲本喺邊到嚟咖? 喺你老母閪度跌出來架? 咁而家Ivanka Trump搞生意啲錢又點來架? 做ptgf?
咁而家廿幾歲嘅Hugh Grosvenor做乜有咁多物業嘅? 你老母閪變出來架?

agger
華人先係噉
鬼佬唔會留錢畀個仔

agger

唔會留錢俾後代
歐洲最有錢班人全部都係唔知咩集團第n代傳人
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

同意
我諗呢個都係個loop既其中一個原因
窮人父母既見識同視野同有錢人唔同,影響到孩子既思想

雖然係! 但最終能否改變發圍都係睇自己。
同埋,屋企有錢而又可以帶到比下一代o既,主要都係教育到位,大多見到父幹母幹的人好幸福,但見唔到的如父母未死就敗哂副身家的一樣大有人在。

代代都有窮人,自己係過來人,中間經歷係幾咁痛苦先突到圍,只有過來人才會明白

唔係得你有經歷有痛苦,突唔到圍就代表人地唔明白?

平心而論,如果窮人真係發憤既,可以肯定個生活一定會比唔發憤好,但都好難稱得上「發圍」
唔講果d送層樓/俾首期子女結婚果d
中層父母教育水平已經差好遠
大家成日以為有錢人仔女都係好食懶做,唔識做野
但我自己既觀察就係有錢人仔女既野心通常仲大過窮撚你憑咩去贏?

因為呢個世代有錢人比過去幾千年既有錢人
相對更加重視下一代既教育

其實最主要係全球化下資本係會流動,唔會跟死係一個地方,所以有錢人因為政治風險而無晒資本既可能性比起古代大大減低
個班有錢人既仔女 ,富二
成日講到自己出去番工 靠自己好似好勵志咁
又唔講前身 係邊個國家邊間大學翻黎
屌你老味 衣食無憂 頭廿年有人供讀供養 已經贏左啦
呢班撚樣 至乞人憎 扮鳩哂 靠自己本事 好心 收收水啦 近年興形象健康 越黎越多呢啲人
有錢 ,門面 炫富 一定好睇啲,
你玩埋我個份啦
十幾頁都冇片
駛乜煩 生個女做有錢人隻雞就得

你估生個女做雞一定搵到有錢人 ?

個條友都on9
錢佬一定肯收你個女做雞咩
你靚仔定你老婆係靚女?
老豆靚仔就做左有錢婆隻鴨啦 駛咩等自己個女做雞
其實 ..
世界一直係咁
你想發達 唔係自己發達 而係你造一個好環境畀下一代發達 正如世界上既有富豪 佢地唔係窮到仆街 佢地大多數係上一代已經造好畀佢 佢呢一代只要特別標青 回報係百份之一萬 或者一億就已經成為大家既傳說 呢d為數唔多 但佢地上一代先係最大功勞 想發達唔係咁 你基層要成為中產再用心教下一代成為富豪 唔係窮人可以直線上富豪 呢個係冇可能

簡單d講
即係資本累積要幾代人人完成
而家窮人需要更多時間同精力去完成資本累積
窮撚會覺得淨係餵得飽就算,其實都係一種心理安慰,等自己唔會太抑鬱...
跨代貧窮
有錢人後代野心大係因為比人教到唔好節墮到變窮撚姐
咪出盡一切仆街想法去壓榨窮撚保住自己個社會地位
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

餓唔死人咁囉

做咗護士/ 警察/ engineer就叫做上流?
可能起薪兩萬算唔錯,但呢堆人都只係生活充裕啲。

無浸返十年廿年都好難去到中產上層,到退休可能勉勉強強有幾百萬資產;離真正上流仲係好遙遠。
自己Search 7 Years Documentary已經出到段紀錄片個名Up Series
窮人思想係咪就係怨天怨地都唔肯自己尋求出路
貧窮家庭嘅小朋友大多數IQ唔高 因為係貧窮環境造成的持續性壓力妨礙大腦發育

其實窮富人分別在於修養同自信
Iq 分別反而冇想像中咁大

你講得好啱 我就係兩樣都無

近年本港走私黃金到日本已達瘋狂程度,不少從事金業、鐘錶業界人士都視此為另一條財路。一名本港鐘錶界富二代近年集資搞運金生意,起初賺到盤滿缽滿,高峯期更天天出團,但年初在日本海關一輪嚴打下,導致總值近億元金條被扣押,資金無法周轉,最終因欠下巨債,個多月前在尖沙嘴君臨天下豪宅內燒炭亡。

走上不歸路的42歲富二代陳寶健(花名細健),其家人早前在大圍寶福山殯儀館為他設靈,不少親朋好友送來大批紙紮祭品及花牌,傷心送他最後一程。有份加入「運金行列」的好友透露,細健家族以經營鐘錶生意起家,在行內薄有名氣,惟早前老父病逝,生意由細健兩兄弟接手。未婚的細健生活富泰,出手闊綽,在朋友圈中被視為甚有生意頭腦

推比D有留過言講眼界,iq同野心幾咁決定性既連登仔
其實每7年採訪一次
大個時你都會知個拍攝係檢示你人生
一路一路咁走向絕望又翻唔到身
都幾無奈
有個mk仔做中介搵錢算唔算好上進?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞