英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
家庭環境
身邊既人好大影響

自細band 3仔屋企人唔識教
中學自己死讀爛讀
自己入神科 識到班好同學 chur 入ibank intern
親戚仲屌話我急功近利 讀好d書好過(明明成個家族我最好 差唔多first hon)
又叫我唔好去exchange 唔好遲grad

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

上一代人目光短淺俾生埃tip
真係害死下一代

啲親戚真係好撚煩
下下以後自己年紀大啲就實無錯,但其實係廢到仆街
家庭環境
身邊既人好大影響

中學自己死讀爛讀
自己入神科 識到班好同學 chur 入ibank intern
親戚仲屌話我急功近利 讀好d書好過(明明成個家族我最好 差唔多first hon)

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

真係害死下一代

啲親戚真係好撚煩

功利d講
小弟二十歲到
覺得人生重要既轉折點都係大學入咩科 第一份工做乜 同搞生意個刻
真係要好好安排 先有機會向上流動
身邊簡咩朋友都好重要
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

搵兩三皮野,樓都買唔到仲夠膽話自己上游咗

搵兩三皮
公屋冇你份
搵間四百尺樓都4,5百萬
供番三十年每個月萬幾
剩番幾多交雜費養細路?

兩三皮 冇女友 冇daddy
首期都儲死你啦
壓力測試有排過
要交租兩皮頭更加唔洗諗
lm
家庭環境
身邊既人好大影響

中學自己死讀爛讀

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

真係害死下一代

啲親戚真係好撚煩

功利d講
小弟二十歲到
覺得人生重要既轉折點都係大學入咩科 第一份工做乜 同搞生意個刻
身邊簡咩朋友都好重要

同意
自己已到而立之年,雖然自己係高級文憑畢業,但係第一份就係做打雜,直到而家都係做倉雜,好聽啲人工都過萬(對上一份低過一萬,講起都羞家),但係睇番同期畢業嘅,我都算最霉嗰個。
讀書時期成績一般,去到ive HD 嘅時候更加明顯,就算認識到同學,自己都硬係差啲,同最掂嘅人比我連垃圾都不如。
出嚟做嘢第一份長工,工作環境一般,成日畀人當契弟咁玩,我死忍爛忍忍到佢地走哂以為有好前途,點知新上司覺得我冇料到,講得難得啲佢哋無打算留我,結果唔做。
到咗而家份工,雖然份工人工過萬,但係始終唔可以咁就一世。成個人生少年時期已經玩爛哂,下半場都唔知可以點改變。
社會金字塔就係咁
無可能均富
均貧就有份
窮撚家庭最大問題係無資源同時間培養小朋友
同埋 會令到下一代眼界又細又窄
曾經我以為互聯網可以打破呢種不平衡 但電腦vs親身體驗係無得比
睇一萬次google map 都唔及親身去旅行
睇十年AV都唔會知女人個西係咩觸感

有研究話過窮同有錢既小朋友用電腦係唔同目的
正路 早排睇個post港大入面大半學生都係中產出生...
窮人先天資源已經唔夠 有錢d讀唔成書送哂出外國讀... 出黎社會做靠老豆老母關係 在大firm做intern 窮撚隨在7仔,M記做PT搵錢交學費

你問讀medic個d 成班都係得一兩個住公屋

其餘住私樓

讀hku果班好多都唔止住私樓
仲有樓收租
香港多窮人,但其實都唔少有錢人

其實有樓收租都只係中中產

窮人命賤
貧窮家庭嘅小朋友大多數IQ唔高 因為係貧窮環境造成的持續性壓力妨礙大腦發育

你唔係覺得iq決定人生下化?
高得少少學野快啲,理解好啲
咁又點,無資源先係重點

蠢人永遠唔覺自己蠢,聰明人總覺得自己唔夠聰明
IQ唔高低唔算咩問題,

我仲未講係貧窮家庭成長嘅仔女易患上嚴重精神病

天水圍 元朗 好多活生生嘅case

有好多成長於低收入家庭而患上嚴重精神病嘅青少年
家庭環境
身邊既人好大影響

中學自己死讀爛讀

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

真係害死下一代

啲親戚真係好撚煩

功利d講
小弟二十歲到
身邊簡咩朋友都好重要

同意
自己已到而立之年,雖然自己係高級文憑畢業,但係第一份就係做打雜,直到而家都係做倉雜,好聽啲人工都過萬(對上一份低過一萬,講起都羞家),但係睇番同期畢業嘅,我都算最霉嗰個。
讀書時期成績一般,去到ive HD 嘅時候更加明顯,就算認識到同學,自己都硬係差啲,同最掂嘅人比我連垃圾都不如。
出嚟做嘢第一份長工,工作環境一般,成日畀人當契弟咁玩,我死忍爛忍忍到佢地走哂以為有好前途,點知新上司覺得我冇料到,講得難得啲佢哋無打算留我,結果唔做。
到咗而家份工,雖然份工人工過萬,但係始終唔可以咁就一世。成個人生少年時期已經玩爛哂,下半場都唔知可以點改變。

IVE GRAD 第一份工9500
家庭環境
身邊既人好大影響

中學自己死讀爛讀

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

真係害死下一代

啲親戚真係好撚煩

功利d講
小弟二十歲到
身邊簡咩朋友都好重要

同意

IVE GRAD 第一份工9500

lm
家庭環境
身邊既人好大影響

中學自己死讀爛讀

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

真係害死下一代

啲親戚真係好撚煩

功利d講
小弟二十歲到
身邊簡咩朋友都好重要

唉人生巳完
有冇人真係睇過條片架
唔係剩係講向上爬咁膚淺喎

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?

窮咪訓你老母間公屋囉

本身有樓咪似我痴老豆老母住囉 咁都要教

如果你真心覺得咁算向上游左
你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽

你都on99
食得飽同衣食無憂兩回事

由貧賤去到生活質素有保證都唔叫上流左

咁你想一步登天?

財富好多時係幾代人累積

呢度得你一個係咁諗
咁你覺得自己係向上游左咪得囉

我只係覺咁樣係窮人角度係脫貧左
你覺得要搵幾十m先叫上游你咪繼續

上流嚟講幾十m其實唔算多

上流同中產最大分別係﹐中產依然係手停口停﹐而上流最起碼可以唔駛吓吓要打住份工之餘﹐隨時可以搵幾百萬同幾年無薪時間出嚟發展佢覺得好有潛力既事

而家香港社會唔暴動就係因為有班窮人以為自己搵3皮野就係上流緊
然後樂於接受 有冇諗過搵到3皮之後係點
當你生仔 佢唔係繼承你個3皮野再上 而係又重新黎過 之後可能趺番落去
真正上流係 你有條件令下一代比你更好

damn right
有好多揾3皮就發晒夢打飛機自己係中產,其實生活質素同住公屋相比只係好少少
窮絲其實嫁到個有錢仔已經向上遊左
家庭環境
身邊既人好大影響

中學自己死讀爛讀

依家做大行實習
慢慢追翻好d英文
同佢地根本兩個世界

真係害死下一代

成日都有d自己都顧唔掂既親戚多多意見
窮撚家庭最大問題係無資源同時間培養小朋友
同埋 會令到下一代眼界又細又窄
曾經我以為互聯網可以打破呢種不平衡 但電腦vs親身體驗係無得比
睇一萬次google map 都唔及親身去旅行
睇十年AV都唔會知女人個西係咩觸感

有研究話過窮同有錢既小朋友用電腦係唔同目的

有無講個分別係咩
其實睇上面一d留言都見到d眼界既問題
搵20~30k一個月叫衣食無憂
屌喇媽講呢句野既人同香港社會有幾脫節 單身狗20~30k梗係無憂
你試下搵30k要拍拖結婚供樓養父母生仔供書教學
仲話痴老母住都好開心 廿零歲已經磨蝕到個人無理想無目標
家庭教育真係好撚大影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞