英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
窮人唔該唔好再生 特別係又窮又要生幾件嗰啲真係制造悲劇 (仲要重男輕女先夠哂仆街)
窮人包括其後代只會係有錢人既奴隸
一啲港男又窮又廢 本應俾社會自然淘汰
但又唔甘心冇私家閪屌 就上大陸娶隻大陸雞(窮鄉僻壤地方)落黎 跟手又生幾件
好心班窮撚咪日日諗住屌閪制造悲劇啦
太窮真係唔好生
我相信窮人想翻身,出賣自己同良知係最快同最好嘅方法,例如奶共。基本上香港有錢嘅中年,有邊個唔係奶共,再睇下出面post 2000蚊一日去遊行都咁多人去,就知道只要出賣良知,錢根本好容易搵。

自古以來有志氣有理想嘅窮撚只會越嚟越窮

有錢佬奶共既威力同貢獻大過窮人
窮撚奶共 頂盡鳩蓉之流
有錢佬奶共 有人大政協之類

窮人奶共唔會變政協但至少生活無憂先
睇下有好多藝人係香港做四五線無人識可能搵埋都唔夠生活
但係返大陸做即刻多人識有錢收有工開
唔係叫你做首富但至少翻到身,身光頸靚先
其實香港有個工人 d細路仔嘅英文已經勁人好多
香港做地產,傳銷,保險,倫敦金serve大陸人就可以上位
前提要識散打,話術,放下良知
重有你要sure幾年後唔俾客斬死

無料嘅人要發達就要做呢啲出賣良知嘅工

收入係高,但唔等於上到上流社會喎,咪又係mk一個
有一對窮人思想的父母…

自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題
https://lihkg.com/thread/129537/page/1?ref=ios
正路 早排睇個post港大入面大半學生都係中產出生...
窮人先天資源已經唔夠 有錢d讀唔成書送哂出外國讀... 出黎社會做靠老豆老母關係 在大firm做intern 窮撚隨在7仔,M記做PT搵錢交學費
香港做地產,傳銷,保險,倫敦金serve大陸人就可以上位
前提要識散打,話術,放下良知
重有你要sure幾年後唔俾客斬死

無料嘅人要發達就要做呢啲出賣良知嘅工

收入係高,但唔等於上到上流社會喎,咪又係mk一個

窮人本身係上唔到上流啦,根本大家文化唔同。但係你連錢都無,扮上流嘅機會都無。做上流人一定要幾代後先做到,前幾代只能搵錢俾後人希望有左錢後可以改變後人思想
窮人先天資源已經唔夠 有錢d讀唔成書送哂出外國讀... 出黎社會做靠老豆老母關係 在大firm做intern 窮撚隨在7仔,M記做PT搵錢交學費

見過好撚多喺香港一定入唔到大學既人走去外國讀 返黎入大公司 香港公開試考1X分死去外國考個試返黎NON-JU入HKU LAW又有
窮撚真係咪再生仔 點都係唔夠中產或以上既人鬥
第一批有錢人邊到嚟?咪醒,聰明個堆,識玩遊戲,識加規則落個遊戲嚟保障自己個堆,咪發達囉。
咁姐係窮人基因係相對地蠢個批人,既然蠢,憑乜向上遊?
成日以為自己同班有錢一樣咁醒,係咁醒你同佢地一樣咁有錢啦
唔好話咩做上流/發大達 窮撚本身要上到中產(睇閣下定義)都唔易啦 上到位本身都要超努力

有時真係眼界嘅問題。見到部分連登仔一講起三大就淨係識話讀完咪一樣買唔到樓,有錢使鬼讀大學,有父幹仲唔日日屌閪等等,都知呢部分人就算中咗六合彩頭獎都唔會上到上流社會,隨時享受幾年就敗哂啲錢

好多連登仔覺得做aco已經係社會中上
畢左業後,未來十年壓到個人工低過萬二去排公屋
我相信窮人想翻身,出賣自己同良知係最快同最好嘅方法,例如奶共。基本上香港有錢嘅中年,有邊個唔係奶共,再睇下出面post 2000蚊一日去遊行都咁多人去,就知道只要出賣良知,錢根本好容易搵。

自古以來有志氣有理想嘅窮撚只會越嚟越窮

有錢佬奶共既威力同貢獻大過窮人
窮撚奶共 頂盡鳩蓉之流
有錢佬奶共 有人大政協之類

窮人奶共唔會變政協但至少生活無憂先
睇下有好多藝人係香港做四五線無人識可能搵埋都唔夠生活
但係返大陸做即刻多人識有錢收有工開
唔係叫你做首富但至少翻到身,身光頸靚先

窮人奶共就生活無憂邊個話你聽
你奶黎睇下話我知點樣可以生活無憂

依d咪窮人思維
好似公屋班廢老咁,靠生果金維生,過時過節拎下蛇齋餅,一個月飲一次茶已經覺得生活無憂

你問讀medic個d 成班都係得一兩個住公屋

其餘住私樓
【49年來,只有一人翻轉】

呢個就係窮人的渴望, 窮人的寄托
窮人生仔...
【49年來,只有一人翻轉】

呢個就係窮人的渴望, 窮人的寄托

d努力撚成日屌人唔努力 班努力撚覺得統計學出黎係錯架

窮人成日用萬中無一的例子來精神, 希望下一代是天材, 令到佢地陷家階級改變

你問讀medic個d 成班都係得一兩個住公屋

其餘住私樓

讀hku果班好多都唔止住私樓
仲有樓收租
香港多窮人,但其實都唔少有錢人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞