英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
其實每7年採訪一次
大個時你都會知個拍攝係檢視你人生
一路一路咁走向絕望又翻唔到身
都幾無奈
貧窮家庭嘅小朋友大多數IQ唔高 因為係貧窮環境造成的持續性壓力妨礙大腦發育

其實窮富人分別在於修養同自信
Iq 分別反而冇想像中咁大

你講得好啱 我就係兩樣都無

修養同自信可由做戲做出黎,iq 真係先天成後天

近年本港走私黃金到日本已達瘋狂程度,不少從事金業、鐘錶業界人士都視此為另一條財路。一名本港鐘錶界富二代近年集資搞運金生意,起初賺到盤滿缽滿,高峯期更天天出團,但年初在日本海關一輪嚴打下,導致總值近億元金條被扣押,資金無法周轉,最終因欠下巨債,個多月前在尖沙嘴君臨天下豪宅內燒炭亡。

走上不歸路的42歲富二代陳寶健(花名細健),其家人早前在大圍寶福山殯儀館為他設靈,不少親朋好友送來大批紙紮祭品及花牌,傷心送他最後一程。有份加入「運金行列」的好友透露,細健家族以經營鐘錶生意起家,在行內薄有名氣,惟早前老父病逝,生意由細健兩兄弟接手。未婚的細健生活富泰,出手闊綽,在朋友圈中被視為甚有生意頭腦

推比D有留過言講眼界,iq同野心幾咁決定性既連登仔

細健兩兄弟家庭背景複雜,自細父母離異影響心理健康

識埋d江湖人士,日本山口組之類垃圾

預咗等天收
如果大陸拍套咁既野,有咩分別?
蘇聯都有拍,由1990年開始每七年拍一次
不過全部都係窮撚

不過段片有個西伯利亞孤兒, 因為好多人同情佢, 所以最後畀人接左去美國領養
如果唔係個結局應該都好慘下

邊套?
有冇link睇 ?
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

搵兩三皮野,樓都買唔到仲夠膽話自己上游咗

喂屌, 你搵兩三皮,你老婆又搵兩三皮, 一個家庭一個月5-6皮都唔撚係中產?你呃鳩我?
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

又搵兩三皮野

喂屌, 你搵兩三皮,你老婆又搵兩三皮, 一個家庭一個月5-6皮都唔撚係中產?你呃鳩我?

一個月存兩萬for 樓 , 六年百幾萬 加小小投資錢,買個300幾呎細單位,供五六年再轉中單位

當然我只係針對樓上個example,並唔係話好多人都得
貧窮家庭嘅小朋友大多數IQ唔高 因為係貧窮環境造成的持續性壓力妨礙大腦發育

街邊d mk仔個撚個都有自信架啦
通常係又叻、又窮既人先冇自信,因為呢d人先真正知道自己既不足
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

nursing, engine 大把人做唔返本行

點計先

咁我又真係唔知大把人做唔番本行,身邊d 醫療科/工程科朋友都係做得番
同上大學%差唔多啦

對毒撚嚟講 兩樣都好難啦

通常係又叻、又窮既人先冇自信,因為呢d人先真正知道自己既不足

你係咪搞撚錯咗自信同自大
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

nursing, engine 大把人做唔返本行

點計先

咁我又真係唔知大把人做唔番本行,身邊d 醫療科/工程科朋友都係做得番

算鳩數啦, haters gonna hate, 你講乜都要係到辯駁架啦, 俾你講到好多人真係搵五六皮, 佢又搬搵五六皮要點點點生活都好慘好辛苦未買樓要交租買左樓要供樓出嚟, 有D人永遠都唔肯接受現實

仲有, 上流唔單只係一個特定level, 都可以解作向上流動, 如果一個公屋仔, 佢今時今日搵到3皮可以出去租, 你可以話佢生活無變, 要交租要盛, 但佢的確係向上流動緊, 由住公屋變住私樓你唔好撚同我講佢無改變到生活質素, 亦唔好撚講乜春上流要幾多千萬要咩子子孫孫生活無憂, 呢D全部都係bull shit, 簡單一句, 搵多左唔係向上流動係乜春? 再者佢今時今日搵三皮, 他朝可以搵六皮, 搵十皮, 呢個咪向上流動囉, 係咪下下要一步到位先乎合連登仔既要求?
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

做基層公務員只係生存條件好少少既奴隸 唔好睇得自己咁高
我宜家講野都仲係1999

堪薩斯大學(University of Kansas)的貝蒂‧哈特和托德‧里斯雷在1995年出版的著作《美國兒童日常體驗中意義深遠的差距》(Meaningful Differences in the Everyday Experience of Young American Children)提到,他們曾花了六年多的時間,對42個來自不同社會經濟背景的家庭進行研究,並錄下一小時親子互動的內容。

「直到我們完成數據收集工作時,這才意識到不同的父母跟孩子對話的單詞量構成了巨大的差異,」里斯雷後來在接受採訪時這樣說。

最大區別是語言環境的不同。一是數量不同,中產階級父母對孩子講的話語量遠遠超過貧民家庭。到3歲時,中產階級家庭的兒童平均聽了3,000萬個單詞,而貧民家庭只有1,000萬。二是話語質量不同。中產階級父母的話語要複雜得多,而且很多父母經常唸書給孩子聽。三是態度不同,中產階級父母更尊重兒童。比如,飯桌上閒談時,他們的話題和語氣,已經假設了孩子是要加入討論的。而貧民家庭通常是父母決定,孩子執行。

研究中發現,所有家長都會給孩子下達指令性的要求,比如「把玩具拿開!」或「這東西別吃!」但是,對於那些領救濟金的家長來說,與子女之間的溝通也許就止於此了,而家庭收入和教育程度越高,互動就越有可能會進一步進行下去。

兩者之間的差別令人驚異。那些靠救濟金度日的家庭,孩子每小時只能聽到約600個單詞;工薪階層家庭的孩子每小時聽到1,200個單詞;而父母是專業人士的孩子,每小時可聽到2,100個單詞。到了三歲時,出身貧寒的孩子相比出身專業人士家庭的孩子,在家庭環境中要少聽到3,000萬個單詞。而這種差別至關重要:在三歲前,孩子從父母或撫養人那裏聽到的單詞數目越多,其智商就越高,在學校的表現也越好。聽電視上的人說話,對孩子則是有害而無益的。

另外,話語質量和說話態度,不同經濟狀況的家庭也大不相同。中產階級父母的話語要複雜得多,態度更尊重兒童,而且很多父母經常唸書給孩子聽。而貧民家庭通常是父母決定,孩子執行。

兩位研究者認為,語言使用跟學業之間有著極其緊密的聯繫,來自貧寒家庭的孩子成績遠比出身富裕家庭的孩子差,這主要是因為父母跟子女說的話太少。
56up好睇有講述家庭背景影響生活,但是導演係想帶年每一個人在唔同年紀的盼望同價值觀,每7年講究7年後的經歷同影響,唔係一方面講家庭背景一開始影響命運。

https://www.youtube.com/watch?v=YcRjnv_x-9I

睇下, 大家都係狀元, 但係個公屋仔講野永遠都係 閃閃縮縮,好似做左d 虧心事咁

條片邊個係公屋仔 :/

會唔會係你搞錯咩叫自大,窮人有自信唔一定係自大
就算真係自大,亦不過係自信既誇大版,對於心理上至少唔係閃閃縮縮、驚驚青青、情緒低落先

會唔會係你搞錯咩叫自大,窮人有自信唔一定係自大
就算真係自大,亦不過係自信既誇大版,對於心理上至少唔係閃閃縮縮、驚驚青青、情緒低落先

咁都好過好多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞