英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
感覺上唔洗還學費同供樓已經贏左
資本主義遺產承繼嘅缺點
有遺產稅都仲好少少
香港06年都 cancel 左

仲有心理壓力同自卑感自豪感個啲
Sad but true
窮人真係好難向上流
身邊有太多類似例子
蘇聯都有拍,由1990年開始每七年拍一次
不過全部都係窮撚

下 拍一年就冇左啦 1991 倒台喇
之前ming仔個po仲有好多巴打話努力就得架
蘇聯都有拍,由1990年開始每七年拍一次
不過全部都係窮撚

what name?

any keyword for googling?
好合理
由7歲開始有錢仔就不斷上興趣班
窮撚就落公園尻坐
升到中學
有錢仔九成已已經入咗名校
不斷上補習班
升到名牌大學的機會又大好多
去到呢個時候
基本上都決定左之後條路
我覺得個實驗結果有一個上游到已經係高於預期
我覺得個實驗結果有一個上游到已經係高於預期

其實都係中產再升一級
即係本身都有D家底
香港最窮係90年代落來個班新移民

Hey i’m here
Old news

咁既心態已經決定你係窮撚
你既心態係安於現狀,但有錢人可能好撚進取,諗下點樣再搵多,而且會付諸實行,唔係得個諗字
窮人上流既唯一機會只係俾人地努力好多好多倍

你必須非常努力,才能看起來毫不費力
窮人生仔正仆街
柒矮基因要淘汰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞