英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

同意
我諗呢個都係個loop既其中一個原因
窮人父母既見識同視野同有錢人唔同,影響到孩子既思想

雖然係! 但最終能否改變發圍都係睇自己。
同埋,屋企有錢而又可以帶到比下一代o既,主要都係教育到位,大多見到父幹母幹的人好幸福,但見唔到的如父母未死就敗哂副身家的一樣大有人在。

代代都有窮人,自己係過來人,中間經歷係幾咁痛苦先突到圍,只有過來人才會明白
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

同意

同埋,屋企有錢而又可以帶到比下一代o既,主要都係教育到位,大多見到父幹母幹的人好幸福,但見唔到的如父母未死就敗哂副身家的一樣大有人在。

代代都有窮人,自己係過來人,中間經歷係幾咁痛苦先突到圍,只有過來人才會明白

唔係得你有經歷有痛苦,突唔到圍就代表人地唔明白?
蘇聯都有拍,由1990年開始每七年拍一次
不過全部都係窮撚

下 拍一年就冇左啦 1991 倒台喇

蘇聯冇左, 啲人唔會冇左架嘛

同意

平心而論,如果窮人真係發憤既,可以肯定個生活一定會比唔發憤好,但都好難稱得上「發圍」
唔講果d送層樓/俾首期子女結婚果d
中層父母教育水平已經差好遠
大家成日以為有錢人仔女都係好食懶做,唔識做野
但我自己既觀察就係有錢人仔女既野心通常仲大過窮撚你憑咩去贏?
總結就係窮撚變富豪=中六合彩加本身係天才既機率
咁起碼英國應該有d普通家庭
個仔去左踢波
都翻到身啦
好似碧咸咁
所以大家要努力

JK 羅琳都係

同意

平心而論,如果窮人真係發憤既,可以肯定個生活一定會比唔發憤好,但都好難稱得上「發圍」
唔講果d送層樓/俾首期子女結婚果d
中層父母教育水平已經差好遠
大家成日以為有錢人仔女都係好食懶做,唔識做野
但我自己既觀察就係有錢人仔女既野心通常仲大過窮撚你憑咩去贏?

有錢人仔女
- 唔駛煩錢銀既野,冇呢方面既壓力,要乜通常都會有乜
- 學習環境好,有自己房溫書,有錢補習,就算係係讀唔到,屋企俾錢去外國又一條好漢
- 屋企識得有錢人多,機會都多,世叔伯幫手搵工,介紹生意,工作發展so easy
- 有錢容乜易溝女,要煩架咩?

窮人仔女
- 憂柴憂米,要乜都要自己打工搵錢買,學費都俾唔起個啲更加要半工讀,讀書時間少人一截
- 學習環境唔好,屋企細又嘈,要清靜咪去排自修室,冇乜錢補習,香港讀唔到大學?係咁先
- 搵工做野乜都靠自己
- 溝女?養得掂自己先好講

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?

窮咪訓你老母間公屋囉

本身有樓咪似我痴老豆老母住囉 咁都要教

如果你真心覺得咁算向上游左
你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽

你都on99
食得飽同衣食無憂兩回事

由貧賤去到生活質素有保證都唔叫上流左

咁你想一步登天?

財富好多時係幾代人累積

呢度得你一個係咁諗
咁你覺得自己係向上游左咪得囉
英國農夫算中產

窮咪訓你老母間公屋囉

咪以為自己好威啦
我夠係痴老豆老母住啦 落埋我個名添喇
香港六成人住私樓呀 唔好以為自己好特別啦

屌你老母啦 對事ok?
你想晒你層私樓就去第到
學你講,its nth special

佢話住係問題

咁我咪話 本身窮既 咪跟老母住公屋

本身有米既 咪痴老母住

根本住唔係一個問題

想要住得好啲先係問題

做唔到,就唔好咁大想頭 學人買樓

你首期筆錢夠你食好啲,去旅行
俾起窮 係兩回事

你覺得窮既一定會有公屋住?
所以咪諗住靠生仔脫貧喇傻屄

有著啲垃圾基因可以勁得去邊

就算咁好彩有天資都俾你啲垃圾parenting搞死喇
搵兩三萬都叫上游咗?除非本身住私樓 屋企又得你一粒仔成副身家比哂你啦
如果唔係都只係出街食野唔洗點睇價錢 每年去兩次旅行
如果走去供樓就更加乜都要慳住洗
所以咪諗住靠生仔脫貧喇傻屄

有著啲垃圾基因可以勁得去邊

就算咁好彩有天資都俾你啲垃圾parenting搞死喇

窮撚窮閪咪撚日日叫春話冇女冇仔
鳩痕閪痕唔該打飛機死去叫雞叫鴨咪撚拍拖結婚生仔
基因差條件差就應該自然淘汰
搵兩三萬都叫上游咗?除非本身住私樓 屋企又得你一粒仔成副身家比哂你啦

平心而論就一定唔可以叫上游,一樣唔夠有錢仔玩,係叫好過原本唔努力搵萬幾咁
香港有一個好勵志
7up住公屋 14up食煙燒撚左個山頭 21up變左傑青 生命鬥士 28up日日靠當年單野周圍講賺錢 結埋婚生埋仔

如果本身屋企有錢既又點叫向上游
都冇進步到

窮咪訓你老母間公屋囉

你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽

你都on99
食得飽同衣食無憂兩回事

咁你想一步登天?

財富好多時係幾代人累積

呢度得你一個係咁諗

我只係覺咁樣係窮人角度係脫貧左
你覺得要搵幾十m先叫上游你咪繼續

我覺得起碼可以結婚搬出去住先可以叫正常生活
你果種生活模式做唔到

窮咪訓你老母間公屋囉

你真係印證左篇文寫既野

你都on99
食得飽同衣食無憂兩回事

咁你想一步登天?

財富好多時係幾代人累積

呢度得你一個係咁諗

我只係覺咁樣係窮人角度係脫貧左
你覺得要搵幾十m先叫上游你咪繼續

講清楚啲啦我
你搵兩三萬加埋老婆共五萬跟本就唔合資格住公屋,住私樓又買唔起,咁點向上游?

如果本身老豆有樓既即係屋企有返個錢
搵兩三萬就唔叫進步左啦
咁點算向上游
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞