英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
英國個社會流動性真係好低,唔單止貧富差距,仲有男女分野都好大

相反香港真係好好多

如果獨生,老豆老母有公屋
基本上努力讀書已經夠上一級
好合理
由7歲開始有錢仔就不斷上興趣班
窮撚就落公園尻坐
升到中學
有錢仔九成已已經入咗名校
不斷上補習班
升到名牌大學的機會又大好多
去到呢個時候
基本上都決定左之後條路

興趣班影響唔係最重要
父母思想係最重要
咁起碼英國應該有d普通家庭
個仔去左踢波
都翻到身啦
好似碧咸咁
所以大家要努力
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

如果佢觀念係好嘅自己本身就唔會窮啦
窮人父母最多就係啲養兒防老嘅鳩野
舊聞
間接印證馬克思嘅鬥爭理論
一拳打去你個面 話俾你知能夠向上爬嘅 只有出世出得好已經贏左一大半 窮人翻身已經無呢支歌唱
咁起碼英國應該有d普通家庭
個仔去左踢波
都翻到身啦
好似碧咸咁
所以大家要努力

無錯,打舖FIFA練下波先
好灰...
我已經見到自己繼續窮落去既未來
好合理
由7歲開始有錢仔就不斷上興趣班
窮撚就落公園尻坐
升到中學
有錢仔九成已已經入咗名校
不斷上補習班
升到名牌大學的機會又大好多
去到呢個時候
基本上都決定左之後條路

仲有返屋企就私補英文 大d可能學埋拉丁文
窮人細路返到屋企係幫手做家務
個師奶老母既朋友仲要讚佢乖 識幫手
師奶老母就屌佢手腳慢 讀書廢
有錢細路就唔駛做呢d野 大把自由時間
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?

窮咪訓你老母間公屋囉

本身有樓咪似我痴老豆老母住囉 咁都要教

如果你真心覺得咁算向上游左
你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

又搵兩三皮野

你估個個人都讀得到 做得嚟 and/or 想讀engine, nursing㗎

Engineering 開始沉了,得少數人入到Client 唔驚冇Job被炒。Consultant/Contractor 冇Job就會炒人,唔會白養你。前者OT到死,後者落地盤日曬雨淋被人叫地盤佬
因為人本身生出來就唔平等所以只要人類存在不平等階級都會一直存在,話可以消除階級既一係就係智障一係就係左派
去一d急速發展既地方就有可能
不過而家唔洗諗了
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

搵兩三皮係香港算向上流到咩

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?

窮咪訓你老母間公屋囉

本身有樓咪似我痴老豆老母住囉 咁都要教

如果你真心覺得咁算向上游左
你真係印證左篇文寫既野

而另一邊,出生自貧民窟的孩子,在言語中幾乎沒有夢想,眼前最大的希望就是看著爸爸能夠吃飽

同豬無分別叫無憂
佢本身有樓梗係口響
公屋撚搵兩三萬咪交幾倍租 屋企又無人儲過錢 又供唔起居屋
屌佢老味衣食無憂都講得出
我相信窮人想翻身,出賣自己同良知係最快同最好嘅方法,例如奶共。基本上香港有錢嘅中年,有邊個唔係奶共,再睇下出面post 2000蚊一日去遊行都咁多人去,就知道只要出賣良知,錢根本好容易搵。

自古以來有志氣有理想嘅窮撚只會越嚟越窮
我相信窮人想翻身,出賣自己同良知係最快同最好嘅方法,例如奶共。基本上香港有錢嘅中年,有邊個唔係奶共,再睇下出面post 2000蚊一日去遊行都咁多人去,就知道只要出賣良知,錢根本好容易搵。

有風骨重要啲不過唔會生

有錢佬奶共既威力同貢獻大過窮人
窮撚奶共 頂盡鳩蓉之流
有錢佬奶共 有人大政協之類
有錢人諗既野本來就唔同
華人基因仲要衰多一樣野就係明明係窮撚都要學扮上流

日日諗辦法點樣去裝身哂命都唔諗下點樣去搵錢發達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞