英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
華人先係噉
鬼佬唔會留錢畀個仔
我覺得個實驗結果有一個上游到已經係高於預期

其實都係中產再升一級
即係本身都有D家底

農夫係外國可以係中產
你諗下香港點撚樣先叫中產
離地撚:佢地唔夠努力
唉 窮人點解會窮 好大程度係因為佢地既惡習/劣根性 佢地教出黎既細路又唔排除學到佢地既思想
因為係佢地教出黎 咁樣就只會不斷係咁loop
視野同良好習慣唔係用錢就可以換到番黎
個人有水平自然識既朋友/做既事都有質素啲

其實都係中產再升一級
即係本身都有D家底

農夫係外國可以係中產
你諗下香港點撚樣先叫中產

香港俾你讀到大學做到律師醫生
都係要住納米樓
美國紐約哥倫比亞大學的神經科學家Kimberly Noble和加州洛杉磯兒童醫院的Elizabeth Sowell 等人進行了一項大規模研究,他們為全美各地的1,099位3至20歲的兒童、青少年進行了核磁共振腦造影(MRI),並且排除了遺傳和種族的因素。他們發現,家庭年收入低於25,000美元家庭的兒童,比起家庭年收入超過150,000美元的兒童,少了百分之六的大腦表面積。父母的教育程度也有影響,只有高中教育程度的父母,孩子的腦表面積比大學畢業的父母的孩子少了百分之三。

他們還發現,對於貧窮家庭而言,年收入少個幾千美元,就會對大腦語言及決策的區域造成顯著影響。而且這些兒童的閱讀和記憶能力也隨著父母的收入降低而下降。對富裕家庭而言,收入的差異對大腦發育的影響就極為微小。不過這個研究並不意味著,這些兒童未來的能力是注定的。他們的研究結果發表於《自然神經科學》(Nature Neuroscience)。

原學術論文:Noble, K. G. et al. Family income, parental education and brain structure in children and adolescents. Nature Neurosci.http://dx.doi.org/10.1038/nn.3983 (2015).
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

搵兩三皮係香港算向上流到咩
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

又搵兩三皮野

搵兩三皮野,樓都買唔到仲夠膽話自己上游咗
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

搵兩三皮野,樓都買唔到仲夠膽話自己上游咗

勤能補拙

唔聰明唔緊要 好多工種唔需要高智商
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

搵兩三皮叫上游咁半個香港都上游啦
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

你係咪覺得搵兩三皮叫上流
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

屌咩 由貧賤到衣食無憂算唔算上流呀

搵個住嘅地方都憂死你喇
英國個社會流動性真係好低,唔單止貧富差距,仲有男女分野都好大

相反香港真係好好多
個fd 2公婆上一代都公屋戶
個小朋友出世3個人屈係間公屋房,全屋9個人住
真係睇唔到佢將來
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

兩三皮就衣食無憂 你瞓街?
點解講到咁難向上流?

講下香港人

又搵兩三皮野

睇黎拎綜緩都可以係上游
衣食無憂
香港最窮係90年代落來個班新移民

Sad but true

其實都係中產再升一級
即係本身都有D家底

其實只係由中下變中上
大學prof 講到尾都唔可以講做上流富戶

人地講緊社會階級呀
社會階級唔係(單純)用錢定義
on 9仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞