英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
蘇聯都有拍,由1990年開始每七年拍一次
不過全部都係窮撚

下 拍一年就冇左啦 1991 倒台喇

其實根據人既魚蛋心理,一齊食屎都唔錯丫,點解咁多人反共產?
感覺上唔洗還學費同供樓已經贏左

咁既心態已經決定你係窮撚
你既心態係安於現狀,但有錢人可能好撚進取,諗下點樣再搵多,而且會付諸實行,唔係得個諗字

世上有資產增值。
錢揾錢快過你人揾錢
我覺得個實驗結果有一個上游到已經係高於預期

其實都係中產再升一級
即係本身都有D家底

其實只係由中下變中上
大學prof 講到尾都唔可以講做上流富戶

錢唔算係但社會地位係
更加既可能只係所謂自証預言

睇見上面都有好多

睇完個研究就覺得自己窮係應份既人
美國紐約哥倫比亞大學的神經科學家Kimberly Noble和加州洛杉磯兒童醫院的Elizabeth Sowell 等人進行了一項大規模研究,他們為全美各地的1,099位3至20歲的兒童、青少年進行了核磁共振腦造影(MRI),並且排除了遺傳和種族的因素。他們發現,家庭年收入低於25,000美元家庭的兒童,比起家庭年收入超過150,000美元的兒童,少了百分之六的大腦表面積。父母的教育程度也有影響,只有高中教育程度的父母,孩子的腦表面積比大學畢業的父母的孩子少了百分之三。

他們還發現,對於貧窮家庭而言,年收入少個幾千美元,就會對大腦語言及決策的區域造成顯著影響。而且這些兒童的閱讀和記憶能力也隨著父母的收入降低而下降。對富裕家庭而言,收入的差異對大腦發育的影響就極為微小。不過這個研究並不意味著,這些兒童未來的能力是注定的。他們的研究結果發表於《自然神經科學》(Nature Neuroscience)。

原學術論文:Noble, K. G. et al. Family income, parental education and brain structure in children and adolescents. Nature Neurosci.http://dx.doi.org/10.1038/nn.3983 (2015).

係咪奶粉廠商做既研究
因為人本身生出來就唔平等所以只要人類存在不平等階級都會一直存在,話可以消除階級既一係就係智障一係就係左派

你個理論其實無乜關係,點解唔可以無階級?因為你用左生產力黎排名,後人工智能社會,對比機器所有人都係垃圾,咁既話階級就有可能被消滅
駛乜煩 生個女做有錢人隻雞就得

你估生個女做雞一定搵到有錢人 ?
第一批有錢人邊到嚟?咪醒,聰明個堆,識玩遊戲,識加規則落個遊戲嚟保障自己個堆,咪發達囉。
咁姐係窮人基因係相對地蠢個批人,既然蠢,憑乜向上遊?
成日以為自己同班有錢一樣咁醒,係咁醒你同佢地一樣咁有錢啦

第一批?你就真係弱智,人地個節目就係話同智力無大關係
貧窮家庭嘅小朋友大多數IQ唔高 因為係貧窮環境造成的持續性壓力妨礙大腦發育

其實窮富人分別在於修養同自信
Iq 分別反而冇想像中咁大

就連翻身既都係中產升上去
窮人同富人最大分別係資源
又諗起個幅漫畫
一左一右
最後係一個做侍應服侍個成功人士
美國紐約哥倫比亞大學的神經科學家Kimberly Noble和加州洛杉磯兒童醫院的Elizabeth Sowell 等人進行了一項大規模研究,他們為全美各地的1,099位3至20歲的兒童、青少年進行了核磁共振腦造影(MRI),並且排除了遺傳和種族的因素。他們發現,家庭年收入低於25,000美元家庭的兒童,比起家庭年收入超過150,000美元的兒童,少了百分之六的大腦表面積。父母的教育程度也有影響,只有高中教育程度的父母,孩子的腦表面積比大學畢業的父母的孩子少了百分之三。

他們還發現,對於貧窮家庭而言,年收入少個幾千美元,就會對大腦語言及決策的區域造成顯著影響。而且這些兒童的閱讀和記憶能力也隨著父母的收入降低而下降。對富裕家庭而言,收入的差異對大腦發育的影響就極為微小。不過這個研究並不意味著,這些兒童未來的能力是注定的。他們的研究結果發表於《自然神經科學》(Nature Neuroscience)。

原學術論文:Noble, K. G. et al. Family income, parental education and brain structure in children and adolescents. Nature Neurosci. http://dx.doi.org/10.1038/nn.3983 (2015).

其實人類大腦係咪有個機制
生存環境惡劣 就提升生存能力
體質會比較好
生存環境好就提升下智力
因為提升生存能力已經無咩用
智力進一步提高生活質素
bbc拍麻
唔知舊年定前年嘅野啦

youtube有成集

又翻炒舊新聞當新聞
bbc拍麻
唔知舊年定前年嘅野啦

youtube有成集

又翻炒舊新聞當新聞

求link
我覺得父母觀念比家庭有無錢更重要,更影響孩子從小到大接觸嘅思想同事物。當然,如果窮到好極端,連飯都無得食就真係好難翻身。

同意
我諗呢個都係個loop既其中一個原因
窮人父母既見識同視野同有錢人唔同,影響到孩子既思想

雖然係! 但最終能否改變發圍都係睇自己。
同埋,屋企有錢而又可以帶到比下一代o既,主要都係教育到位,大多見到父幹母幹的人好幸福,但見唔到的如父母未死就敗哂副身家的一樣大有人在。

代代都有窮人,自己係過來人,中間經歷係幾咁痛苦先突到圍,只有過來人才會明白

唔係得你有經歷有痛苦,突唔到圍就代表人地唔明白?

平心而論,如果窮人真係發憤既,可以肯定個生活一定會比唔發憤好,但都好難稱得上「發圍」
唔講果d送層樓/俾首期子女結婚果d
中層父母教育水平已經差好遠
大家成日以為有錢人仔女都係好食懶做,唔識做野
但我自己既觀察就係有錢人仔女既野心通常仲大過窮撚你憑咩去贏?

因為呢個世代有錢人比過去幾千年既有錢人
相對更加重視下一代既教育
香港做地產,傳銷,保險,倫敦金serve大陸人就可以上位
前提要識散打,話術,放下良知
重有你要sure幾年後唔俾客斬死

無料嘅人要發達就要做呢啲出賣良知嘅工

出賣尊嚴, 真係自己都過唔到, 如果我係做呢幾行, 真係連同人地講返咩都唔夠膽
之前ming仔個po仲有好多巴打話努力就得架

窮人如果好彩讀到大學, 基本上一畢業就開始返工比家用還學費, 仲邊會有時間諗增值自己, 窮人除左無錢之外, 係連時間都無呀
有錢d 果班, 讀完大學仲有時間去下旅行, 周圍見識下, 之後仲要有時間因為懶而唔想返工搵下興趣, 如果ming 仔係死窮鬼, 果時比人炒左, 即刻就要搵份工幫補家計, 仲邊有時間係到hea 同拍片, 仲邊有今日既佢 , 我相信好多窮/普通人努力果一方面唔會輸蝕比佢
唔係話佢唔叻, 但係唔好將屋企已經幫你比起普通人行多左一步既野收埋, 之後仲要指指點點話你窮人唔努力呢樣各樣
資本主義遺產承繼嘅缺點
有遺產稅都仲好少少
香港06年都 cancel 左

遺產稅其實真係冇用,諗下其他方法好過啦

原學術論文:Noble, K. G. et al. Family income, parental education and brain structure in children and adolescents. Nature Neurosci. http://dx.doi.org/10.1038/nn.3983 (2015).

其實人類大腦係咪有個機制
生存環境惡劣 就提升生存能力
體質會比較好
生存環境好就提升下智力
因為提升生存能力已經無咩用
智力進一步提高生活質素

http://life.memehk.com/posts/5562
來自美國麻省理工大學及哈佛大學(Massachusetts Institute of Technology and Harvard University)進行的研究中,邀請了23個來自低收入家庭的學生及35個來自高收入家庭的學生,他們的年齡界乎12或13 歲,透過比較學生在馬薩諸塞州綜合評估體系(Massachusetts Comprehensive Assessment System)的得分,評估他們的大腦皮質,大腦皮質的主要功能是負責思考、語言、感官知覺及運動指令。

除此之外,研究員也透過核磁共震成像發現高收入家庭學生在顳葉及枕葉的大腦皮質比低收入家庭學生較厚,而顳葉及枕葉主要功能是視覺及知識儲存。雖然,這項研究並没有解釋從大腦造影研究發現的「成績差距」,但過往的研究指出,低收入家庭的學生在早期童年時承受很多壓力,他們只能取得有限的教育資源,學習語言的機會也少,這項研究能反映貧富造成「成績差距」,對大腦皮質所構成的影響。

Gabrieli指出除了大腦皮質有差別,其他大腦結構並没有發現有所差別。而透過這研究可證明人類的大腦是有很高的可塑性,所以研究者進一步的研究希望設計不同種類的教育規劃,可把這個「成績差距」收窄,減緩貧富家庭對大腦部造成的影響。

相關來源:

http://psychcentral.com/news/2015/04/18/study-links-brain-anatomy-academic-achievement-and-family-income/83657.htm
窮人子弟有4條路:

1.認命,安於現狀,繼續過窮人生活

2.發奮,但預咗付出唔會有相對回報,上流有限

3.自怨自艾,埋怨世界不公,頹廢生活

4.quit game

世界從來係有階級制度,只係睇你接唔接受,
同埋而加班有錢人好識玩,會壟斷市場,集權化,
目的係防止更多窮人向上流。有窮人既存在,
先證明到有錢人既高價值。機會?只會留俾有血緣關係既人。

共勉之
中國以前好似有個叫狀元棋既野
已經分清楚起步點唔同 係冇乜可能向上游架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞