英紀錄片49年跟拍同一群人 導演結論:窮人幾乎不可能翻身

338 回覆
386 Like 4 Dislike
貧窮家庭嘅小朋友大多數IQ唔高 因為係貧窮環境造成的持續性壓力妨礙大腦發育

其實窮富人分別在於修養同自信
Iq 分別反而冇想像中咁大

你講得好啱 我就係兩樣都無

修養同自信可由做戲做出黎,iq 真係先天成後天

街邊d mk仔個撚個都有自信架啦
通常係又叻、又窮既人先冇自信,因為呢d人先真正知道自己既不足

你係咪搞撚錯咗自信同自大

會唔會係你搞錯咩叫自大,窮人有自信唔一定係自大
就算真係自大,亦不過係自信既誇大版,對於心理上至少唔係閃閃縮縮、驚驚青青、情緒低落先

你講緊嘅係mk 呀
有能力嘅窮人自信咪無問題
無能力嘅mk 自信咪自大
第一批有錢人邊到嚟?咪醒,聰明個堆,識玩遊戲,識加規則落個遊戲嚟保障自己個堆,咪發達囉。
咁姐係窮人基因係相對地蠢個批人,既然蠢,憑乜向上遊?
成日以為自己同班有錢一樣咁醒,係咁醒你同佢地一樣咁有錢啦

第一批?你就真係弱智,人地個節目就係話同智力無大關係

唔話同智力冇關點呃班蠢人做牛做馬呀,佢地識玩其實一早唔跟遊戲規則玩,再係發圍後加規則保障自己 。
把大媽修成正妹 網崩潰「不玩啦!」把大媽修成正妹 網崩潰「不玩啦!」
大陸中心/綜合報導

天生會讀書是不夠的?今年中國大陸北京高考的「狀元」熊軒昂,日前接受陸媒訪問,不免俗地被問到考高分的祕訣,沒想到熊軒昂回應「我父母是外交官,從小就佔盡優勢」,強調考高分的學生多是有錢家庭的小孩,因為農村及外地的小孩根本就沒資源。

熊軒昂認為,現在考高分的狀元多半都是家裡條件好的人,像他的父母是外交官,從小就較多資源培養他的讀書、品性等。另外,在高考制度上的「城市戶口」保留名額,能讓北京考生以相對較低的分數進入北京大學,熊軒昂不諱言,「高考是階層性的考試,農村地區越來越很難考出來。」出身北京中產家庭,在學習時能走很多捷徑,而農村小孩沒有這種資源,「所以有知識不一定改變命運。」

熊軒昂的一席話也引發大陸網友討論,認為熊軒昂非常成熟,18歲的年紀已明白大陸社會城鄉差距的現實,造成孩子在求學上的不平等,「很殘酷,但也很真實。」

人地睇得幾通 香港人仲呃細路話咩教育改變命運
把大媽修成正妹 網崩潰「不玩啦!」把大媽修成正妹 網崩潰「不玩啦!」
大陸中心/綜合報導

天生會讀書是不夠的?今年中國大陸北京高考的「狀元」熊軒昂,日前接受陸媒訪問,不免俗地被問到考高分的祕訣,沒想到熊軒昂回應「我父母是外交官,從小就佔盡優勢」,強調考高分的學生多是有錢家庭的小孩,因為農村及外地的小孩根本就沒資源。

熊軒昂認為,現在考高分的狀元多半都是家裡條件好的人,像他的父母是外交官,從小就較多資源培養他的讀書、品性等。另外,在高考制度上的「城市戶口」保留名額,能讓北京考生以相對較低的分數進入北京大學,熊軒昂不諱言,「高考是階層性的考試,農村地區越來越很難考出來。」出身北京中產家庭,在學習時能走很多捷徑,而農村小孩沒有這種資源,「所以有知識不一定改變命運。」

熊軒昂的一席話也引發大陸網友討論,認為熊軒昂非常成熟,18歲的年紀已明白大陸社會城鄉差距的現實,造成孩子在求學上的不平等,「很殘酷,但也很真實。」

大陸就話真係可以去到好窮,香港最窮咪又係有老綜

其實窮富人分別在於修養同自信
Iq 分別反而冇想像中咁大

通常係又叻、又窮既人先冇自信,因為呢d人先真正知道自己既不足

就算真係自大,亦不過係自信既誇大版,對於心理上至少唔係閃閃縮縮、驚驚青青、情緒低落先

你講緊嘅係mk 呀

自大又點,人地mentality 好撚過你咪得 自己過得自在你吹得人漲?
大陸中心/綜合報導

大陸就話真係可以去到好窮,香港最窮咪又係有老綜

公屋仔讀唔到專科咪又好大機會做窮撚

cu engine收嗰廿分頭 東華收得重低 護士學校就一直都有 啃得落嘅話人工都唔低啦

你講緊嘅係mk 呀

自大又點,人地mentality 好撚過你咪得 自己過得自在你吹得人漲?

你咁講唔使討論啦
嗰條片入面窮人都好happy 㗎
所以係資本主意社會,窮人只會愈窮
所以係資本主義社會,窮人只會愈窮

共產主義社會呢?

共產主義社會呢?

一樣唔會有平等 係窮撚先會幻想共產主義就可以分到其他人啲錢

其實有哩種思想嘅話 就算有共產 都一樣會諗點樣拎到別人嘅資產

人就係自私嘅 有得揀係人都揀做人上人 唔會有平等

共產主義都係諗吓好啦 唔會work 歷史已說明
好嘢,你班死窮撚認命啦
人生已完
好似係過
點解講到咁難向上流?

講下香港人

普通人,唔係叻仔個堆,用一年勤力讀既,無可能唔夠分入nursing /engine科 。 語文底好啲可入物治個類

出黎兩,三萬蚊。 唔好咁大想頭生仔,配埋條女又搵兩萬 都幾夠洗下。

再唔係直頭考紀律部隊,公務員
又搵兩三皮野

我直頭覺得香港係太易玩,太多出路

我都係咁話
上堂睇過
個Neil好似流浪前做過議員

共產主義社會呢?

共產主義可以保障窮人,但唔會有大進步。因為有錢人d資本會比政府沒收,eg:土地改革, 大部份土地比人回收(當時農民要將收入一半比地主), 政府可以資源從新分配。所以可以保障窮人生活有飯食。

共產主義社會呢?

其實有哩種思想嘅話 就算有共產 都一樣會諗點樣拎到別人嘅資產

農民當時思想係只為生活,共產主義唔係要賺錢。分人資產(土地)係當時太唔平均,好似6%人拎左約7成土地。自私人反而多數係讀人

共產主義社會呢?

農民當時思想係只為生活,共產主義唔係要賺錢。分人資產(土地)係當時太唔平均,好似6%人拎左約7成土地。自私人反而多數係讀書人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞