最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
我公司係一個一個走
我係技術部門個邊6個走到得番2個
但中間冇請過新人但工作量冇少
老細仲要大條到話經濟差公司冇生意
呢兩年入邊我OT到傻
花紅仲要冇埋
會計私底下有同我地講
事實係公司賺到錢只係佢私人用錢多左
到最後就係我都走埋
依家全公司得返兩個人
仲要我知道呢兩個人都呢兩個月會走
已經買定花生睇過舊老細點搞
幾似我之前間西公司
酒樓廚房佬,一走走晒。
老前輩話隔籬試過成team走曬剩返個阿頭,個阿頭lastday同佢吹水仲笑笑口話「係囉,咁得意既」
我哋約又冇簽 老細連MPF都冇供過 當然唔洗通知啦間野四至五年內已經轉咗幾次手 但係次次都係用返同一個名 唔怕講埋係銅鑼灣嘅
500正評 0負評
咁又幾型wo成件事
公司大陸設計部全team 人過檔另外間公司,老細屌左成年,話佢地反骨仔
事後問返過左檔既前設計部主管,原來人工升左接近兩倍。同埋係因為腦細仆街,所以過檔
試過啦
講好話一齊走做鳩死個八婆department head
我走咗之後半年仲係到
隔多一年仲見到班冚家剷做緊
屌佢老味成班食屎狗
繼續做份西工就啱啦咪撚走啦傻西
點解仲要等兩年先走
公司back office個個月都有人辭職
試過有部門成條team走晒
變左做資深果個都係得3個月

平時出糧都間中拖到下個月頭先出到
本身以為會計太忙
點知由我遞信到走果2個月已經轉左3個會計跟我個case
終於明白佢地換人換得咁密
D數肯定亂到7彩先出唔切糧
成間公司每個星期都有人走,走到連HR都走埋。

我exit interview時HR例牌問下新公司福利如何,我答未睇唔係太清楚,HR話佢好熟,因為好多人到係走去同一間新公司
如果咁大間唔使閂門請人
舊公司閪老細 返左一星期已見住幾個人走
之後唯一accountant走左
兩星期後唯一既HR同marketing同日走
再多兩星期唯一識program既人走埋
再過多一個月 兩個manager走左
到依家差唔多半年 全部位都仲未請到人
佢會唔開心
所以唔好再叫我多啦A夢
最後點樣
呢間野而家好唔掂?
開左有冇2星期
以前我返過一份工

大公司都好多
成班art background hku cu 海歸都爭住入
呢啲故事好撚熱血
我都好想試下
d暑假工因為開學走曬,跟著d長工嫌多野做全部走曬,淨係走淨一個新人同一個洗碗呀姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞