最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
荃灣一個賣日本鞋嘅牌子,一次過成間舖走哂,據我所知間舖由開到依家都冇一個full time係做得長過一年
屌到會計部以外嘅人走埋 最後法團自己做呀?
成team走去另一間公司
真係要多謝當年阿頭
本來有一份工,大家一直都係做到退休,永遠食餅都係因為有人榮休,點知上年喺半年來,走左一半人~
我公司都係一個一個咁走
不過係退休
由我入去果時2,3層樓坐百幾2百人
到而家50人唔到
之前上一間公司又係差唔多
我個位又要幫手搞佢地D野
搞到我好似專業執骨咁
高峰期期可以每星期食3,4份散水餅
食到晏晝都唔駛買
仲1年肥10kg
唔係集體辭職 不過車輪戰咁走持續左2年
我舊東家其中一條team
佢地果邊個腦細出名西 一條team 得5個人
但佢2年裡面換左20個人
因為舊東家辭職要2個月 合約問題 返左一日工辭職都要等足2個月

曾經佢條team同時間出現 8 9個人 (但長期都有7個咁上下 我岩岩返工果陣仲以為佢係大team)
原因係有人辭職 請左個新人返工接手 舊果個人都未夠2個月 新人又辭職 又請左個新新人頂新人頂舊人既工作 另外又係同時間佢team有另一人辭職 又有個新人

果班人出出入入到都唔記得咗佢地邊個人黎先 邊個人黎後

最誇張係有個做左一日就辭職 一星期內辭職既好似都有3個

勿相認
但我想知而家仲係咪咁
老細要親自做埋野,都勉強仲運作到
但全部仲做緊嘅同事日日無限OT
咁樣大公司都唔會審視下係咩問題?
定其實公司角度覺得有人做野就得
佢地係忠於上司 唔係忠於公司
咁都唔開名?

定係你鳩吹渣?

如果係真,就係你依啲人做爛巿
Same人工 title我最撚低,最難既又比哂我做。塞個最佳員工獎比你之後講因為短期內唔會有變動所以比個獎你當鼓勵下,屌佢老尾
Office daily
OnL79
認真問
1. 你之前有冇做過intern/藝術義工/其他工作?
2. 本身degree 讀邊科?
3. Research interest?
通常都係咁
同一職位一齊做野
一個走, 少左個之前吹水既人, 又要頂埋佢啲野做
再加羊群心理, 走下走下就會走晒
睇嚟你哋成間鋪啲關係好好
公司A股東被B股東告, 凍咗公司個戶口, 糧都出唔到, A股東搵咗個C股東返嚟, 全部人辭職, 即刻開咗間新公司即租地方裝修, 重新起過晒個網站, 隔幾日全部人去晒新公司新OFFICE返工
笑到噴麥樂雞
星期五收工好哋哋,放完weekend星期一 成條team去咗隔離公司返工
我舊東家算係支公司 分開2間唔同office
請人就係另一果間公司既HR請再assign過黎我office

呢2個office分別2個主話事人管理 各自下面有幾team人咁

而HR有出過聲話佢果team請人走人太密 果邊大腦細都有開口問咩事 但我地果邊大腦細就堅稱係細既有問題而唔關team leader事 最後不了了之

但HR後尾用請唔到人做藉口 就算請人都唔再優先俾佢地果team 有淨最後先填返果team既空缺
後期好似聽聞試過得返3個人做5個人既野
果陣我已經食完花生走左
你估中左

法團嫌公司出概管理費單唔準,所以法團自己做埋
老麥!KFC!
試過有個老屎忽係到唔撚做野/做錯野就懶落人地到
我個陣頂佢唔撚順
衝入去老細房拍哂枱咁屌今日一係佢走一係我走
然後佢冇反應我就放低張職員證
同佢講我計過哂OT鐘
我即時離職 扣埋代通知金 你都仲要出一個月人工俾我 我可以同你講 出面全部同事一早頂佢唔順 你再唔處理呢個人 你就等睇全部人走哂
然後我就執野跟住揸車返屋企 買第二日機票去歐遊
我走咗之後兩三日到 就聽到全team同事一齊遞信走
個老屎忽仲係到屌尻我帶同事反公司
最後佢地都係扣哂OT鐘既錢即時離職
成半層office空哂
hr本身得5至6個人 走咗4個
好多公司都係咁啦
就連連鎖醫療公司都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞