最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
朋友間公司,細公司嚟。成間公司20個人,老闆係大家族二世祖,有錢仔。之後請咗個老野空降,條老野成60歲都嚟,電腦都唔識用。
之後撞正疫情,成個經營模式改變,轉到唔合理,同事之間都唔想做多,間公司又冇wfh,佢哋係做物流果類,朋友要由office親自落去做埋跟車。
最後18個集體舊年辭職,成間公司得番兩個60幾歲等退休嘅呀伯。 之後空降果個請咗3個自己朋友都係老,而家間公司冇哂聲氣,朋友話仲未結業,但好似已經冇接生意。
係咪移民呀?有仔女個d仲唔諗咩
我新薯仔試過做一份工大約3個月左右,之後做咗4個月嘅新入職admin姐姐,組長阿姐同另一個叔叔都一齊last day, farewell 飯大家都話想帶仔女移民。。。
(講緊係2020年)
有同事一齊集體辭職?
唔係集體,係每個月慢慢走晒
個個都係搵到後路先走,所以做到集體辭
隔離team係我走嗰時已經全部換晒人(包括最大粒嘅PM
我嗰行又難請人,搞到佢in咗一大堆都揀唔啱心水
係咪根本想搞走佢
個department 有5個細,1主任1經理. 4個細嘅一齊辭職
一開始仲頂到,同佢都有加dd人工比我地
諗住辛苦一陣個老細會請人
之後就開始佢講野越嚟越西
最後頂唔順個工作量先走
老細又繼續話請唔到人
佢當然冇禁多花紅啦
仲要同事果時㩒電話係check 貨倉存貨
突然成班比佢打電話問候
做得快就話你hea 偷懶 做得快就話你冇能力
話說舊公司係蚊型commercial lab,三條team full time加埋5-6個人,一個team supervisor,一個team manager。咁福利其實唔錯嘅,有雙糧,$100/h ot錢,而且唔check你打卡記錄,你講幾多就計番俾你咁,team manager 間中請食晏,而且每次完咗peak season 都會搞大食會。

事源有一日新ceo上場,咁佢係啲大公司挖過嚟,咁佢日日係度捽數,又cut福利,由$100/h變最低工資之類,捽數最癲嘅係三日嘅工作要兩日完成,咁我哋班小薯已經私下講明唔ot,而且攞埋雙糧就走,點知個on9 manager 唔知發咩神經,信哂個無料嘅阿嬋,升佢做senior lead住我哋,佢日撚日篤我哋背脊又郁啲就屌我哋,跟住我咪屌尻佢仲篤Q佢唔跟sop做嘢,然後個on9 manager 竟然話佢唔跟係啱,有咩事要我自己解決,咁我咪求其做,本身pass整到變fail又唔打qc嘢之類,總之hoklas一check 就死果隻。

然後個manager 都知有啲嘢就叫我哋齊齊開會,結果條八婆吓吓拍枱屌我哋,個manager 仲話公司發展好快,你哋唔鍾意可以quit,然後我哋當日集體用同一個resign letter template 遞信,結果俾佢挽留到一個。

跟住公司又請到新人頂我哋,跟住我哋齊齊幫新人打毒針,據聞我哋走咗無耐佢哋都走哂,而家間公司點就唔知
填 time sheet? 真係全世界最弱智行為

個個填,日日填,DLLM 我就唔 L 信你月尾 counter check 到,日日 check?DLLM 咁高人工請返嚟對 time sheet?

最後咪個 L 個鳩填囉!
多謝你有心人
你出咗嚟轉行定還是轉公司呀?
我上司成日覺得我地hea做又覺得啲野點解要做咁耐
咪要我地寫低哂每日做左啲咩做幾耐囉

但又唔諗下佢自己比幾撚多野我地做安排又亂
辭左職又唔請返人

仲要日日都同你傾份timesheet點解呢到要做咁耐
我咪照答係呀係要咁耐架
斷六親,朝九晚十一,垃撚圾
你唔好問啦
睇完爽下就算啦
出左H監獄轉左行,身心都健康左,仲讀左degree
走得快好世界
一間公司走9成人
2020年12月有線新聞

(完)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞