最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
廢撚到 都離開咗都唔開名提其他人小心中伏,個老細閪你都有份做成
成個部門全部走晒
條team得4-5個人, 由阿頭開始走, 之後隔一個月一個人比信, 最後得返一個人睇晒成條team.
CS5死全家?
到時又要搵工, 又無咗班成日見住嘅同事
一年內成team走剩一個
Top sales大佬每月爆數但脾氣一向比較臭又要面子
本來都有少少錢返工志在打發時間
一爆數就成日射波或者返公司同朋友吹水明hea
間中收到客人投訴,不過老細都會保佢
連最大粒都唔敢得罪佢

後來大粒退休由第二個場嘅人頂上
好快又有客人投訴,新老細唔識死當住勁多人面前話佢過往紀律都唔好,唔係有數就係大晒blablabla
Top sales個team leader當時又唔敢出聲攬佢
被當眾屌完top sales勁黑面,大大聲話陪錢即走唔撈,仲要跳去對家做

Top sales帶埋佢條team team leader以外其他sales,仲有幾個都好數嘅sales走人去對家公司
打後咁多年公司條數都追唔上以前top sales時代好痴線
真係唔知佢哋有咩用
請人都吹到好難
試過做過一間公司,全個sales team十二人,同一日六個sales連阿頭連秘書共八人一齊集體辭職過檔
見過最激果次係 成間Cpa firm , ac audit Co sec team total 10個人走8個, 因為個19腦細管理得差, 明明賺好多錢都連續3年唔加人工同唔出bonus 攪到 有3個做左十幾年既old seafood 拉埋d同事一齊走
雖然大家都係想睇老細無晒d人仆街
但實際上只係會煩一煩,加d人工暫時請番幾個主力,加堆源源不絕水魚fg,其實問題不大。
就算汁粒好多時都只係佢本身已經唔想run盤野。老細真正仆街既moment ,只係會突然唔見左又唔出糧
我有個朋友講劈炮講左三年
原本34人
一個月內走咗11人
我公司有2個 sales team, 其中一個team manager 帶晒所有sales辭職再自己開公司。
新老闆唔識諗者
Sales長期爆到數,只要唔係犯法、穿櫃桶底或者性騷擾同事呢啲大單野,係公司打邊爐都得啦,射波同係office hea呢啲係佢福利來
份糧同啲花紅都係個sales搵返來,主客都分唔清
讀藝術做緊呢間都等唔到佢job opening
冇master已經輸咗七成
香港史上一定係壹仔,沒有之一
鐵血?
不能同意更多,只係對班細既加多左worload 外,根本對公司毫無影響
做得top sales幫你跑到數就預咗要忍其他問題
新上任未熟個場人際關係又要來個下馬威
個team leader又鵪鶉唔幫口先係導火線,幫你仆心仆命都唔保自己個仔,唔抵可憐
聽返嚟
本身成個部門講好左一齊走
由team head去下底層officer
一齊過檔對家公司
點知有幾個靜雞雞冇遞信
之後再去同dept head 傾條件
每人加左一皮嘢人工再升左一格
top sales你跑到數 我理得你成個月唔返公司都仲得

交到數就係皇帝
大禍,今年要去返intern
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞