最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
唔明啲老細諗乜
剩係想揸到員工盡

又唔諗下外資公司係人工福利同employer branding洗咁多錢都可以做到咁大生意
e.g. Google/Microsoft
外資都係古古惑惑,但人地古惑個位冇咁低level。
就係可能得閒請下人食嘢呀(可能整啲乜鬼嘢無限yogurt),擺多玩具嚮公司呀,老吹公司係一個family呀,令到啲員工不知不覺留嚮公司嘅時間長咗。

即係可能彈性工作,但係到頭來其實員工返工嘅時間比響office畀人監視更長。
無人屌你屌囉
我覺得最撚弱智嘅係有啲勁廢嘅主管係會叫啲員工填張表,講到明自己咩時間做過啲咩嘢。屙屎都要寫。
如果管理係有assessment,我諗呢啲人應該係拎U
係古惑啊 但起碼員工係願者上釣 係雙方有來有往
例如google整到公司咁多設施 又俾你帶寵物/bb返工又有人專門幫你睇住佢哋

都係想你專心返工 留係公司耐啲幫佢哋做野
micro management
係㗎,即係等於公司變咗一個老母或者老婆嘅角色。慢慢令到啲員工連拍拖,或返屋企都覺得唔係好需要。

咁當然啦,佢哋啲公司惡起上嚟都可以好惡嘅。
即係有時候可能員工想商組織工會,佢哋係有啲律師呢專係幫公司去打擊呢一啲活動
又震?唔係未關館已經震咗次啦咩
google係好撚惡的公司黎
look at vanced
不過講真 起碼hr strategy做得好 令到員工條氣順 又可以吸納到人才
而唔係好似港資手法咁低裝
講真,天下烏鴉一樣黑。無商不奸,但奸都有唔同嘅level,港資嗰啲奸,係擺到明話人知,我就係咁㗎啦,吹咩?唔鍾意唔好做。嗰種爛達達嘅奸
好波 睇到好爽
有冇後續??
低層次的奸
搞到公司員工離心 冇人幫你做野 =七傷拳
d 錯字多到睇到頭痛
2138?
員工有冇engagement有好多因素。
錢固之然重要啦,但係有好多其他因素,例如,工作環境呀,同事呀,上司係咪公平都好影響。

有時候可能本來個員工係㚥engaged,但係你可能一日老屈佢呀,或者有一啲唔公平處理事件嘅手法用嚮佢身上,都可以令到佢即刻想走。

咁當然呢個世界冇話邊個冇咗邊個唔得,但係如果你啲人turnover得太快,啲嘢冇人跟,你自己攞knowledge management又做得唔好嘅,你間公司就好難發展囉
on9仔
屌你老味 你返去含你老細條撚啊
turnover大=公司general policy 有問題

打工真係唔好做family business 的工
垃圾黎
你啲中文
哥時
咩叫“加哥次而加用辭職乞” --> up緊乜
「加哥次」呢度係我未打完就出,sor
應該係 加嗰次唔當有加過
用辭職乞 即係好似我用辭職迫佢(乞佢)加人工俾我咁
唔止呢間
聯X地震添,仲大獲
睇嚟我都係叫我老表取消咗個念頭佢
直接去做的返工近啲又有女溝嘅工好過
無錯,我浪費左6年既過來人衷心唔好入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞