最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
咪玩啦入職要求真係高過康文署嘅
做康文署唔好?

事實ACII 寫就大學畢業
水漲船高之下真係有得in嘅,好多都有master又或者做過MT/RA
真係請得嘅甚至都係做緊私館(大館、海事之類)嘅對等職位

所以你講嘅冇可能成立
大公司如果辭職時隊老細會唔會blacklist你唔再錄用
假設我可能出去行個圈將來可能會返去其他部門做
咁康文署寫出黎的要求係咁呀嘛 佢實際請咩人我唔知啦
而家係講緊佢寫出黎的要求仲高過康文署先符合資格apply 人工仲要低過ACO
唔排除當初入去好多人都覺得幫手開新館有意思 而家開左就頂唔順走人
冇錯,直係大少少的job都接唔起,甘咪冇錢,冇唔反醒,咪越做越縮
被鬼佬恰都唔出聲,你真係狗嚟,冇血性
你要接受一個現實係
政府工嘅entry requirement 都只係寫出嚟
(因為就算出面已經學歷通漲,無端端好難改)
啲2A3O 工咪又係成堆攞住master 爭

外面見工可能得十零個報一個位
寫出嚟嘅requirement 就真係貼近請嗰個人

但政府pt14嗰堆位着開親board 冇一萬都幾千
請返嚟嘅自然同寫出嚟嘅完全唔同
之前條team 4個人,一個讀書,一個移民,我轉工
另外個個唔妥個老細好耐同一個星期遞埋辭職信
結果成條team 一個人都無,仲諗住玩鳩個Teamhead
點知原來個teamhead 都一早搵到工準備走
最後聽舊同事講番三個月後teamhead 個老細都走埋
我接受呀,之不過我段字個重點從來只係話M+要求高得離譜,人工低到唔成正比,所以一開館好多人走。甚至正如你講,M+可能都好多人爭,再加上位唔多,最後請既人可能同康文署唔差太遠。
係呀
之前藍碼頭重建果間
醫管局日日都有人走
上任囉 唔駛下下都上你老母既
用埋啲支那語唔屌得你老母啊?
屌你老母,正一鵪鶉
唉,賭場archivist 又啱啱請到人
都唔知佢依家可以搵咩工
正! 俾我除衫 轉做客,坐係齋飲睇戲
類似故事曾經喺連登睇過
1. 做緊媒體,但係之前份工因為公司有gallery,所以都做過策展,搞過活動(涉及差唔多300人規模)
2. 文科,非三大
3. 麻麻當代藝術,鍾意古典嘢多D
後尾老細個老豆(因為間公司係佢老豆名下)
打俾我問到底咩事
我講哂出黎之後佢老豆嬲撚到爆
我再聽到最尾走果個同事講就係
老屎忽俾老豆親自落黎炒咗
然後我地都冇咩諗住留係個到做
但就想我地請到新人之前唔好走哂
我就問下佢地啦
結果係佢地極速請完人我地交接完都係走哂
1. 已經唔係白紙啦
更重要都係睇你點present 同埋show 到自己嘅觀察力嘅姐
2. 靠經驗同知識搭救
3. M+ 主打都係contemporary Art😹😹😹 西九故宮/藝術館會啱你多啲
一班少女綁晒孖辮,大家孖辮互相綁住,喺天台跳落去
大公司先唔會有blacklist,如果食回頭草,通常都係靠關係入番去,新老細等人用話要請你,唔通舊老細跳出來同大大老細講唔好咩。大大老細問點解,一開HR個file,咪舊老細自已拿屎上身。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞