最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
果邊走人係有原因 我9點返工已經見到佢地成team人坐晒係到 7點走佢地都係一個都未走 日日如是
試過幾次附近食完飯 返公司拎車 見佢地都係成班一個不漏咁坐晒係到 講緊都9點幾十點
豐澤某部門減人工 果個部門啲人全線走到得返五隻手指數得晒
發生咩事突然咁多人交信
因為當時最底層既維修員加10%
中層技工無加
引爆遞信潮
老銅應該數到幾百間呢d
老細光頭既某間心理學service公司
成間得3-4個人, 基本上一個月走一個, 一係幾個一齊走, 最叻嗰個做左一年
由sales到maketing到hr admin再到落手做service都夠膽死同一個人做晒
聽講走既人怨chur已經係次要
主要係睇唔過眼間嘢掛羊頭賣狗肉, 完全唔夠專業去做service, 但又收到貴一貴
成個中層鏟起晒 我做底層拎多10%都唔好受
大公司一定有exit interview,HR例行公事。
你可以例行公事答又得。
玩寸個party篤你老細又得。
至於HR會拿那些黑村料做什麼,就視乎有沒有其他老細想郁你老細。

我公司以前試過,有個manager全條team十幾個人集體跳槽。個manager變了無兵司令,過多幾個月俾公司炒埋。
當時係分
維修員>技工>技術員>supervisor
開左一個月就關門, 做hea過老師, 乜都唔駛做有糧出都走?
公司其中一個業務係教育中心,
去比信之後過左3個星期,最後一個星期,先同同事講,我下星期last day啦,跟住啲同事都各自講返,佢地都係。
原來成個教育中心,
上至最大粒既,跟住導師,以及所有中心既同事,都係同一個星期比信。
大家都冇同人講,我地各自講返先知,係所有人都走晒。
老細以為我地夾埋玩野,其實我地真係冇夾過架
最後公司係執左個教育中心
聽番之前係入面做既朋友講,話係公營機構,但待遇極差。入職要求高過康文署,又要海外學歷,又要幾年工作經驗,但人工仲低過ACO師,仲凍左幾年薪

一開館又話冇錢,cut人仲cut埋位,做死留低的人。關左門就狂chur下面D人將所有野整晒online,比你都走啦。
咩國菜都講下啦
有分店?fashion walk? Times?
有層樓要供
唔準收利事都番
賤物鬥窮人...
勿屌?
你全家俾狗屌啊
輸少少好過益人地

以前暑假返part time
因為我係英國讀書我做完就走嫁啦
點知我resign 嗰日
問完manger 拎form
之後全部係香港讀U 同high dip 嘅都一齊拎表

因為有交換Instagram 我知佢哋各自係第二度返工
我都唔知佢哋resign 做乜
以前FG第一份工閪到仆街,部門啊頭仲要用人唯親又懶正義。唔記得係新年派雙糧定咩,有日朝早有同事話戶口收到雙糧啦,即刻成堆同事集體辭職,重要大大聲話你係咪打好封辭職信,SEND畀我,打都廢事。激撚到班小圈子即刻開會傾點算好,成班走晒然後嗰一個月因為辭職嘅同事佔多數,完全唔洗驚睇人面色
其實有時候辭職拉隊走個D先係老鼠屎,
如果班人走左舊公司仲運作到/生意好左.
飲食業

空降左個Operation Manager落嚟 自己帶左一小隊人入場 架空本身個樓面大佬
之後星期日六點炒晚市前 OM派信炒左個waitress
然後樓面大佬見唔太旺 7點鐘左右諗住收工(因為第二朝有media影場)

個OM捉佢入房傾左10分鐘 之後大佬出嚟同佢自己嘅人say goodbye
然後個bar AM就叫全部跟本身個大佬嘅pt洗手收工出糧(大約7點半)

之後我8點舉手sick leave 同大佬出左去間Bar食飯飲酒

第二日全Team一齊返去遞信
條team 4個人
1個月內由officer到manager走晒
當年返月餅工廠,以為個大佬想炒我地,自己都唔想比人炒咁柒,結果成班即日唔做野係工廠入面玩捉依因, 之後走完第二日先知係流料,但係已經無得返去,結果成個暑假失業,開學無錢洗,搞到要返FULL TIME生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞