最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
前公司其他盤有識人試過成班8個下屬唔妥其中1個上司,集體一個個輪住向老闆遞信,兩個月內食8次散水餅 嗰個上司仲on99唔知係自己問題
一個月走四個,第二個月再走兩個其實係咪已經中左伏工?
不過搞咁大個龍鳳去搞一個人
LM +1
後續咪老屎忽俾呀老豆炒咗
而我地都唔想返轉頭去做
但俾面呀老豆以前對我地好
我地係佢請新人個陣有返去做交接
我帶住全部full time 過晒檔

得返part time 頂住,

新full time 返幾日頂唔撚順又走。

本身間公司前幾年旺季搵到1000萬一個月,

有好多分店,

直到依家,淨返兩間,員工淨返十個都無
踎咗八年工程 得張HD 想轉行都唔知做咩好
HD係咩工程先
有諗過報degree 一係轉行 算
呢個既工作範圍好闊喎,想hea可以係物管工程
過埋個疫情 試下搵下
巴打,我過來人會認為,電機係香港都殺食,唔好放棄,有電牌時你哋要取代你都要5年
比bse有優勢
電牌真係難簽 拎到電牌 好似好過張Hd
物管工程都簽到電牌,入到去好好識人
報埋個degree好似好啲咁
有HD有電牌,基本都唔會餓死
入去heahea地,讀埋degree實係最佳方向
轉到份hea工再諗諗佢
我都係聽嗰D幾個月走既人講, 我未做過呢間野
公司細, 一個人做幾個崗位就預咗
個老細派D心理學degree仔 (包括佢自己) 去做service, 資歷唔夠
一般呢行慣例master係最低消費, 公司training都話唔洗太專業 (hr都係求其洗咗舊錢啫), 不過輔導service就危啦
D service價錢同其他有經驗有資歷既公司比冇太大分別

佢喺呢行個朵一早臭晒, 而且仲周圍辣火頭
但法例冇規定註唔註冊做心理學家, 又吹佢唔漲
好人好事
all the best
同我間公司情況一樣
三月走一堆四月又有人走
同事日日開會都屌鬼想走
福利嗰啲係好,同埋好pay,但識人做香港Google晚晚收2、3點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞