最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
個日唔計返糧就勞工處見
咁咪好 HR呢啲可有可無垃圾難得有正經野做
我覺得呢啲遲早執
做生意係諗點擴張 而唔係點諗縮數
用呢啲思維做生意遲早死 就算做都做唔到大
你細心啲留意吓
通常都會偏心個新空降
呢個社會都係講關係既

至於真係完全冇關係到用獵頭請返黎果啲
應該係老細有嘢不滿啲升職候補

當然唔排除真蠢或者賭仔心態賭個叻人返黎
冇見幾日已經一萬正皮
本身舊公司老細閪到仆街
每星期都有人頂唔順走
條友就keep住低價請人
然後日日屌晒全公司咁鬧
有次偏幫個做錯嘢既八婆
嘈到最後 同事拉大隊走
得返老細同兩三隻忠犬
黎彼德話70 年代TVB 兵變一日走咗一半人去佳視,佢由寫禞阿頭升十級變宣傳部經理
講笑咋?

quit咗仲要同要去做?

仲要做免勞工?
閪既大公司就turnover rate高
每個禮拜食幾次餅

最經典尖沙咀海邊商場(非海港城)
一個部門半年走左十零人
即走咪要賠錢
遞個後一個月hea做嘛 10分鐘先出一碟飯
3個engineer 2個sales 全部under同一個manager
走哂
好正
Hangover
乜飲到斷哂片,咩工嚟
吊你你做老細都唔敢夾佢留多一個月啦。
要走就走, 計埋個日人工, 一個月通知D野大家兩免啦。
成team得8個,臨年尾一連走4個加一個temp, 其中一個做咗唔夠兩星期。另外其中一個係我
全部人走晒,老闆都著草,公司執埋笠
有架,HR 巡例會問點解走呀
我果時走都有認真答佢
我話疫情時期,處理得好差,一d 人隔14日返工,一d 人隔十日就要返工

我話你地d policy 咁彈性既?d 病毒識揀人架?
同埋返放工要打卡

果時扣左半年人工,一回復原本工資就check attendance 出warning 俾員工

我問佢,乜要個人坐係到先叫做野?我平時半夜同星期六日都覆老細又唔計?

然後佢話,咁你去新工有冇加到10%人工呀?
我笑話,10%你咁睇得起我既我加30%走架

垃圾港資個HR 臭西女人屌你老母
好多年前響外國做過一間蚊型網媒,個老細突然一日走入嚟話,呢度以後自負盈虧,我唔會再擺錢攞嚟俾你哋燒架啦,你哋自己賺到幾多自己分啦!

佢上午十點幾講完,中午之前全公司所有人都執好曬嘢,離開公司連門都無同佢鎖,直接全體上去勞工處
知你有錢啦
100係3位數
900又係3位數
唔覺3位數係貴有咩問題
錯撚到離晒大譜, 大陸哩出名易走冇忠誠
我都唔明, 仲要唔止佢一個係咁
誠品果到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞