最癲見過點樣集體辭職

569 回覆
1278 Like 8 Dislike
禁似前公司Lascar
個老細都癲到裝cctv
見㩒電話就打公司電話嚟問:are you working or playing with the phone?
即係手腳快仲收少左錢?
咁公司唔會食盡10000個鐘咩?
同埋13k老底好似整lift都唔止,點解會有人入行
對,會收少左錢
所以你會發現不斷請人,有吸吸就請,志在食鐘;用埋啲惡劣手段想你加班,我以前最高記錄返過406個鐘@1個月,老底加ot都係得22k,之後我躺平,唔OT

仲有個老底係唔一定係每個月一樣,因為係計日薪
真係狗工
好想知究竟人工爭成點,個個睇到之後走都走唔切
唔係好明咩叫食鐘,我理解係公司同你都係跟man hour收錢,咁逼你ot唔係自己賺少左錢咩
成間舖廿幾人個個都講到實牙實齒第二日去遞信唔去死全家咁,點知到一個月後,得一條友走,嗰條友到last day前一嗰日仲係咁同其他人講好想快啲到,又話唔敢諗第二日有冇人開門,到最後知知原來係自己做左戇鳩仔,我真係笑而不語
有冇後續好爽,終於做到爆煲
係只h記公司向airline提供服務收錢
例如Airline提出10000工時既budget,限時內完成
例如h記請唔夠人,啲人又唔ot,deadline時只係用左5000工時,咁airline只會比5000工時費用

工人方面,h記會日薪計錢,月結出糧,ot每hours 1.5工,extra day 2工,所以set到老底超低引你加班,係airline>h記>工人,三個party既互相逼害剝削
其實我真係好唔明。
你咁搞尻d員工,大家咪拖慢來做。即係人地做到野出來,比人禁下電話都唔得,係都要比多d野人地做。
咁即係變相鼓勵人做慢d ?

即係佢覺得員工係應該有咁快做咁快,同你chur爆佢。咁佢有冇比返一兩個月花紅人地去鼓勵人咁做?
明白哂
咁既人工咁既待遇做看更做裝修抵玩過佢
冇跌幾架飛機
泛民總辭
你老母俾支那人輪屌有左你
我以前做嗰間港資都係咁
cls
辭職信釘埋一齊 一色一樣咁交上去
除左名同title改左之外
有汗出冇糧出
惡意搧動其他員工離職
我覺得呢d手法真係好撚弱智。
管果個又辛苦,比人管果個又辛苦。出來結果又唔會好。怨氣又重,逼到d人走曬,又重新train 過批新
唔係大公司,一個月走五個

Executive Manager
Production Manager
Assistant Account Executive 三個

老闆太撚on9,仲要空降條女黎head 人,頂唔順一齊遞信,兩個ger 再清假即刻唔返工都得,仲要倒賠積落黎既假既錢

見到咁我都即刻搵工走人,cls 唔係乜撚都塞晒俾我點做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞