【樓爆在望】低調置業討論區(47)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

V巴買一號銀海果陣請我地去燒雞翼

恐怕要好多年後甚至白等

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

我老婆代辦,裝修好晒入住前先拜,鎖係裝修好晒入住前換,保證裝修佬copy咗冇用,另外搵裝鎖佬即時搞,好快

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

恐怕要好多年後甚至白等

女友有個FD 住一號銀海
個景靚到
間屋又大,係廳放到弧型梳化

推爆佢先

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

恐怕要好多年後甚至白等

個景靚到

一號銀海睇過2個單位,千幾尺嗰個向南全海景好正,要廿幾球,你女友個fd屋企有貨之人,係女嘅未結婚介紹呢度啲巴打好喎
有個荀盤介紹俾巴打們
tg: minnnb

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

恐怕要好多年後甚至白等

個景靚到

一號銀海睇過2個單位,千幾尺嗰個向南全海景好正,要廿幾球,你女友個fd屋企有貨之人,係女嘅未結婚介紹呢度啲巴打好喎

結左婚啦
就是嫁左去住一號銀海
日日同兩隻狗係樓下海散步
有個荀盤介紹俾巴打們

直接post 出黎啦
有個荀盤介紹俾巴打們

直接post 出黎啦

去新POST度出MEMBER啦

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

恐怕要好多年後甚至白等

個景靚到

結左婚啦
就是嫁左去住一號銀海
日日同兩隻狗係樓下海散步

【居屋似公屋】每伙居屋建築成本107.6萬 貴過公屋83%

不少網民認為居屋似公屋,變得不吸引,究竟起間公屋貴,定居屋貴?今日答案係好明顯,但遲啲就未必。根據立法會文件,公屋及居屋建築成本將逐步拉近,2016至17年度,每個居屋平均建築成本比公屋貴82.7%,但到2020至21年度,居屋僅比公屋貴9%。

2016至17年度公屋平均建築呎價成本1,169元,每個單位建築成本58.91萬元。同期居屋平均建築呎價成本1,679元,平均每個單位建築成本107.61萬元,居屋的呎價及單位建築成本比公屋貴44%及82.7%。

然而公屋和居屋的建築成本將逐步拉近,未來公屋的建築呎價竟貴過居屋,文件顯示,2020至21年度公屋預計平均建築呎價成本2,083元比同期居屋1,983元,貴5%,當局解釋,該年度部份尚未進行招標的工程項目,因受地盤的環境及限制,建築成本預計會較高。至於2020至21年度,平均每個公屋建築成本為106.31萬元,居屋為116.33萬元,兩者相差已拉近至約9%。

撇除未知因素,2019至2020年度,公屋平均建築呎價成本1,636元,每伙成本94.22萬元。同期居屋平均建呎成本1,882元,平均每伙113.97萬元,居屋的呎價及單位建築成本比公屋貴15%及21%,比起2016至17年度亦有大幅收窄的情況。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56884386&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170628
消滅呢個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞