【樓爆在望】低調置業討論區(47)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

仲平過沙田河畔

600 仲可以申請按保按八成喎,首期 120 加少少雜費同印花稅 150 左右埋到單

開610講10萬
6舊開單唔過份丫

公海見到v巴貼王維基個post
啲回覆真係冇眼睇

我只貼冇意見,香港言論自由,諗法人人唔同,最緊要為自己決定負責

我係覺得維基講事實啫

商業社會成功者講嘅事實係好多人唔啱聽的,因為睇嘢只用自己角度,唔係抽離自己身份去睇嘅

而家香港問題係
一般人睇唔到希望
所謂一般人 可能做廿年都係搵三萬一個月
要儲幾多年先買到個安樂窩

我覺得維基比任何一個生意人更有資格去提點後生
佢第三次創業
每一次失敗之後佢唔會放pear
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

至於3萬1個月買樓 其實肯慳 儲6成
6 7年左右其實都仲掹到車邊

個問題係3萬係一般人個ending salary
做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

我當一個月儲1皮 都要儲5年先有50萬
但係你諗下
5年之前有條友用呢個諗法儲錢想買樓
5後後今日買到乜野?

啲回覆真係冇眼睇

我只貼冇意見,香港言論自由,諗法人人唔同,最緊要為自己決定負責

我係覺得維基講事實啫

商業社會成功者講嘅事實係好多人唔啱聽的,因為睇嘢只用自己角度,唔係抽離自己身份去睇嘅

而家香港問題係
一般人睇唔到希望

佢第三次創業
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

但係你諗下
5後後今日買到乜野?

我係覺得維基講事實啫

而家香港問題係
一般人睇唔到希望

佢第三次創業
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

但係你諗下
5後後今日買到乜野?

而家香港問題係
一般人睇唔到希望

佢第三次創業
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

但係你諗下
5後後今日買到乜野?

樓價UPDATES:得寶低市價1成沽出
06月27日(二) 14:18

二手交投回落,市場錄低價、減價二手成交。牛頭角得寶花園中層戶,以400萬港元成交,低市價約10多萬元。深井碧堤半島3房單位,放盤1個月,減價22萬至963萬元沽出

香港區

●港島南貝沙灣1期1座低層B室,實用面積684方呎,2房間隔,坐享海景,以1,630萬元易手,實用呎價23,830元。

●跑馬地玫瑰新邨D座低層1室,實用面積2,000方呎,3房連1套房及工人房間隔,原叫價4,650萬元,減150萬元,減幅逾3%,以4,500萬元連2個車位獲承接,實用呎價22,500元。

─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●牛頭角得寶花園C座中層8室,實用面積約253方呎,以400萬元完成交易,較市價低約10多萬元,實用呎價約15,810元。

●何文田半山壹號2期富甲半山半山徑23號高層戶,實用面積1,137方呎,3房1套間隔,剛以44,000元租出,實用呎租38.7元。

●荔枝角美孚新邨1期百老滙街25號低層B室,實用面積82平方呎,3房間隔,望內街景,剛以980萬元成交,實用呎價11,850元。

●黃大仙天馬苑B座高層10室,實用面積415方呎,2房間隔,放盤2星期,原以1.38萬元放租,累減1,300元以1.25萬元租出,實用呎租30.1元。

●將軍澳怡心園3座中層F室,實用面積497方呎,2房間隔,開價610萬元,放售10天,業主微減18.2萬元,以591.8萬元交易,實用呎價11,907元。

●奧運站君滙港5座低層D室,實用面積477方呎,2房間隔,原以20,000元放租,減租1,700元,以18,300元獲承租,實用呎租38元。

─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●深井碧堤半島9座低層D室,實用面積約755方呎,3房1套連工人房套間隔,原業主於一個月前以約985萬元放售,經議價後減價22萬元或約2.2%,買家終以963萬元市價承接單位,實用呎價約12,755元。

●沙田玖瓏山日瓏閣A2座中層B室,實用面積467方呎,1房間隔,以15,500元租出,實用呎租33.2元。

●沙田御龍山5座高層C室,實用面積554方呎,2房間隔,望山景,日前以22,000元租出,實用呎租39.7元。

●大埔逸瓏灣1期18座中層A室,實用面積1,228方呎,4房連雙套房間隔,日前以42,000元租出,實用呎租34.2元。

●馬鞍山迎海1期2座低層B室,實用面積511方呎,2房間隔,以675萬元易手,實用呎價13,209元。

●青衣灝景灣3座低層H室,實用面積829方呎,3房1套間隔,新近以1,045萬元沽出,實用呎價12,606元。

●元朗錦綉花園紫荊西路雙號屋,實用面積848方呎,3房間隔,業主放盤1個月,原叫價1,035萬元,獲減45萬元,以990萬元連2個車位易手,實用呎價11,675元。
啲回覆真係冇眼睇

我係覺得維基講事實啫

而家香港問題係
一般人睇唔到希望

佢第三次創業
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

但係你諗下
5後後今日買到乜野?

每個月儲得一皮就想學人買樓?
唔好話供樓, 交租都未夠啦...

啲回覆真係冇眼睇

我係覺得維基講事實啫

而家香港問題係
一般人睇唔到希望

佢第三次創業
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

但係你諗下
5後後今日買到乜野?

係香港生活,高不成低不就既係最辛苦既一群

我係覺得維基講事實啫

而家香港問題係
一般人睇唔到希望

佢第三次創業
反而係做更多準備工作

同意 覺得佢真心提點

做十年先有呢個數

呢十年唔洗結婚生仔?
呢十年唔洗交租?

但係你諗下
5後後今日買到乜野?

高不成低不就係咁上下
咁代表佢地應該冇樓住?
難題: 如果本身有樓有按揭, 再去幫人做擔保/借款人, 會唔會搞到人地借少左1成 (早排金管局新例)?

會搞到人借少一成

高不成低不就係咁上下
咁代表佢地應該冇樓住?

要先區分開住屋需要,同置業係兩個課題來,唔好矇糊化先

要解決住,可以係同家人住/租樓/如果合資格係可以申請支助房屋

租金愈升愈有做成壓力,又只能夠講係資本主義經濟既問題

香港係已發展經濟體,係極端m型,係令人選擇一係向上或向下流,唔陏咪慢慢向下,呢個係現實

如果社會走向極端福利主義,係會令社會發展退步,更進一步係共產……為左公平分配所有資源

外國例子係行大政府,實行重稅制度/政府干預市場,由政府再去分配資源。而係香港講個人主義,又要民主,可以點可行呢

好新淨,係咁噫執下就住得

高不成低不就係咁上下
咁代表佢地應該冇樓住?

要解決住,可以係同家人住/租樓/如果合資格係可以申請支助房屋

香港係已發展經濟體,係極端m型,係令人選擇一係向上或向下流,唔陏咪慢慢向下,呢個係現實

如果社會走向極端福利主義,係會令社會發展退步,更進一步係共產……為左公平分配所有資源

外國例子係行大政府,實行重稅制度/政府干預市場,由政府再去分配資源。而係香港講個人主義,又要民主,可以點可行呢

你要低稅個人主義定高稅褔利主義,其實邊個選擇都唔係問題,但香港好多人好仆街,又要低稅又要褔利主義

高不成低不就係咁上下
咁代表佢地應該冇樓住?

你要低稅個人主義定高稅褔利主義,其實邊個選擇都唔係問題,但香港好多人好仆街,又要低稅又要褔利主義

好新淨,係咁噫執下就住得

仲好光猛喎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞