【樓爆在望】低調置業討論區(47)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
想請教下,親人(非近親)想轉讓層樓俾我,市值大約四球,實際成交遠低呢個數,可唔可以叫律師跟市價照做交易文件,照打厘印,而冇任何資金經律師交收,咁做得唔得?

問律師好啲,因為你咁樣等同買賣,唔係轉名,稅務局會評估返個樓價如果差得太多,唔會收少咗稅

假設我層樓4球,我賣比我細佬3球,稅局可能會評估返個稅款係3球8,亦可能4球2,追返條數
想請教下,親人(非近親)想轉讓層樓俾我,市值大約四球,實際成交遠低呢個數,可唔可以叫律師跟市價照做交易文件,照打厘印,而冇任何資金經律師交收,咁做得唔得?

問律師好啲,因為你咁樣等同買賣,唔係轉名,稅務局會評估返個樓價如果差得太多,唔會收少咗稅

假設我層樓4球,我賣比我細佬3球,稅局可能會評估返個稅款係3球8,亦可能4球2,追返條數

稅局會「猜」你哋檯底有另外交易

我都做緊差唔多既野,要轉半層樓。
律師話可以照報個價,但同V巴講既差唔多,稅局未必睇你個價,佢可能用番近來成交來睇
有無天水圍嘉湖巴打!?!?

倫巴呼喚

住麗湖!!真心覺得好方便!!!
係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖
樓價UPDATES:賽西湖大廈高市價3%沽
06月26日(一) 14:47

高價成交個案頻現,將軍澳天晉II套3房單位,以1,680萬港元零議價售出,創同類型單位新高價。另北角賽西湖大廈3房套房單位售2,450萬元,亦較市價高3%。

港島區

●北角賽西湖大廈1座高層A室,實用面積1,124方呎,3房套房間隔,以2,450萬元售出,高市價3%,實用呎價21,797元。

●東半山摘星閣中層L室,實用面積295方呎,1房間隔,原叫價520萬元,減價約12萬元,以508萬元易手,減幅逾2%,實用呎價17,220元。

●筲箕灣柏匯陸續收樓,租賃成交活躍,其中中層A室,實用面積328方呎,1房間隔,以18,500元租出,實用呎租56.4元。

─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●將軍澳天晉II 3A座高層B室,實用面積942方呎,3房套房間隔,放盤約3個月,以1,680萬元零議價成交,創同類型單位新高價,實用呎價17,834元。

●九龍塘廣播道萬寶閣低層F室,實用面積781方呎,3房連1套房間隔,業主放租5天,以3.5萬元連1車位租出,實用呎租44.8元。

─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●大埔溋玥‧天賦海灣15座低層E室,實用面積620方呎,1房間隔,原開價約735萬元,減價25萬元以710萬元易手,實用呎價11,452元。

●荃灣愉景新城11座低層F室,實用面積493方呎,2房間隔,原叫價620萬元,減價14萬元或約2.3%,終以606萬元售出,實用呎價12,292元。

●馬鞍山迎海16座中層G室,實用面積827方呎,4房雙套間隔,原以月租30,000元放租,減租2,000元或約6.7%,以28,000元租出,實用呎租34元。

●大圍聚龍居5座中層B室,實用面積942方呎,3房連套房間隔,以1,245萬元易手,實用呎價13,217元。原業主持貨10年,帳面獲利745萬元離場,升值約1.5倍。

我明白,所以交易金額我都會跟番市價,俾足稅,只係想知可唔可以冇任何資金交收既情況下,照做文件

另外,咁多位有冇律師好介紹

高價成交個案頻現,將軍澳天晉II套3房單位,以1,680萬港元零議價售出,創同類型單位新高價。另北角賽西湖大廈3房套房單位售2,450萬元,亦較市價高3%。

港島區

●北角賽西湖大廈1座高層A室,實用面積1,124方呎,3房套房間隔,以2,450萬元售出,高市價3%,實用呎價21,797元。

●東半山摘星閣中層L室,實用面積295方呎,1房間隔,原叫價520萬元,減價約12萬元,以508萬元易手,減幅逾2%,實用呎價17,220元。

●筲箕灣柏匯陸續收樓,租賃成交活躍,其中中層A室,實用面積328方呎,1房間隔,以18,500元租出,實用呎租56.4元。

─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

●將軍澳天晉II 3A座高層B室,實用面積942方呎,3房套房間隔,放盤約3個月,以1,680萬元零議價成交,創同類型單位新高價,實用呎價17,834元。

●九龍塘廣播道萬寶閣低層F室,實用面積781方呎,3房連1套房間隔,業主放租5天,以3.5萬元連1車位租出,實用呎租44.8元。

─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

●大埔溋玥‧天賦海灣15座低層E室,實用面積620方呎,1房間隔,原開價約735萬元,減價25萬元以710萬元易手,實用呎價11,452元。

●荃灣愉景新城11座低層F室,實用面積493方呎,2房間隔,原叫價620萬元,減價14萬元或約2.3%,終以606萬元售出,實用呎價12,292元。

●馬鞍山迎海16座中層G室,實用面積827方呎,4房雙套間隔,原以月租30,000元放租,減租2,000元或約6.7%,以28,000元租出,實用呎租34元。

●大圍聚龍居5座中層B室,實用面積942方呎,3房連套房間隔,以1,245萬元易手,實用呎價13,217元。原業主持貨10年,帳面獲利745萬元離場,升值約1.5倍。

DKLM

港島區

─ ─ ─ ─ ─ ─

九龍區

─ ─ ─ ─ ─ ─

新界區

DKLM

痴撚線

倫巴呼喚

係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

倫巴呼喚

係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

賞湖好鬼方便一出就新北江商場

倫巴呼喚

係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

賞湖太正,無咩放盤。又唔駛好似樂湖近食肆果幾座食晒油煙。

倫巴呼喚

係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

係,一出商場+輕鐵站其實唔錯

係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

我發展嘉湖都好多有錢人
D人買左放係到擺都唔放租
我果層得我+另一戶人住,其他人基本上一年見1-2次左右

係買餸麻煩d

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

我發展嘉湖都好多有錢人

如果夠低個時買,留來星期六日渡假都幾正

我嘅話會報

係買餸麻煩d

咁方便一定係樂湖同賞湖

我係脫歐之後買的
3百幾萬
自此無買股票

我發展嘉湖都好多有錢人

如果夠低個時買,留來星期六日渡假都幾正

係唔錯,放租又多人租

倫巴係咪景湖
想問問咁多位有經驗既巴打

有無巴打買過長沙灣果面既單棟式大廈?

想同女朋友夾份買細細地一個居所,學咁多位講睇餸食飯

PS 暫時同女朋友加埋大約30K,大約有70萬

大家會有咩建議?謝謝
想問問咁多位有經驗既巴打

有無巴打買過長沙灣果面既單棟式大廈?

想同女朋友夾份買細細地一個居所,學咁多位講睇餸食飯

PS 暫時同女朋友加埋大約30K,大約有70萬

大家會有咩建議?謝謝

個問題會係月入到,可能要加屋企人做擔保人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞