【樓爆在望】低調置業討論區(47)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
爆post請浪巴開新,本來我想我開,無奈今日多嘢搞作,爆咗都唔知,冇得圍鑪打飛機

你已經有
荃灣中心都萬四

有咩 睇成交唔見萬4既
【車位破頂】嘉湖山莊車位105萬沽 創屋苑新高

祥益地產蕭嘉偉表示,天水圍嘉湖山莊景湖居單號車位,剛以105萬元成交,成交價創屋苑車位新高。原業主2011年以37萬元買入,持貨6年,賬面賺68萬元,車位升值2.8倍。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=56884297&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170627

我諗嘉湖山莊揸車嘅人多過沙田,自己揸車去九龍快抵銷返乘車時間,亦可能嗰度住戶車位比例好低

正常返工時間渣車塞車塞到仆街

返工停車場冇左3成車
落雨冇4成
放假就冇6成

我日日揸行大欖的話

出天水圍塞一野 < 唔清楚,唔評論
博愛塞一野 < 開左新路由十八鄉直去,已經唔駛再經博愛迴旋處
出大欖塞一野 < 大欖好少塞
丁九再塞 < 汀九橋係主要屯門上橋慢車

肯俾$44其實好快下

唔快啦
依家班司機真係痴痴地線 駕駛態度差到仆街
元朗公路都可以一個月撞2,3次
咁撚直既路都可以撞

遲d越黎越多車就pk

其實講呢啲說話對住緊係度既人好失禮

好靚好葡萄

聽講淨拉到人去睇都有1-200立

答應咗去做臨記啦,幫吓人冇妨

答應咗去做臨記啦,幫吓人冇妨

唔怪得我個aa 明知我唔夠錢買都係咁說我睇左先
每個月儲得一皮就想學人買樓?
唔好話供樓, 交租都未夠啦...

高不成低不就係咁上下
咁代表佢地應該冇樓住?

要先區分開住屋需要,同置業係兩個課題來,唔好矇糊化先

要解決住,可以係同家人住/租樓/如果合資格係可以申請支助房屋

租金愈升愈有做成壓力,又只能夠講係資本主義經濟既問題

香港係已發展經濟體,係極端m型,係令人選擇一係向上或向下流,唔陏咪慢慢向下,呢個係現實

如果社會走向極端福利主義,係會令社會發展退步,更進一步係共產……為左公平分配所有資源

外國例子係行大政府,實行重稅制度/政府干預市場,由政府再去分配資源。而係香港講個人主義,又要民主,可以點可行呢

你要低稅個人主義定高稅褔利主義,其實邊個選擇都唔係問題,但香港好多人好仆街,又要低稅又要褔利主義

agger

開山係死罪,填海又唔得,開發棕地又話官商勾結,地從何來

係「開發棕地,就官商黑勾結

因為棕地可以隔時收起來建屋起樓,而且政府有好多地在那些棕地附近前後左右,有些被村民佔用了,但收起來就超容易,編編賣港政府不去收,反而走去搞郊野公園,填海!又貴,時間又長!
你話係咪戇居!

棕地你覺得收起黎易咩?入面成班既得利益者,而家擺到明址檯底仲講緊數,波叔都講明一訂好價就收硬你,不過呢一屆講出口摸底個個正白痴,呢啲係人都知,但唔可以公開講
香港民主連線
4 hrs ·
#去HKTVmall買嘢不如上天貓啦
#還定都係比錢共匪
抵你HKTV冇牌
屌你老母 唔講買 咁講租囉
最低工資$34.5 一間100呎都冇 冇廚房 有個洗手盤喺屎坑上面既廁所租5000蚊
韓國最低工資$45 一間有廚房 有個企到9個人既廁所既one room單位只係$2000到4000不等
王維基 好心你啦 自己都去到人生下半場就積下陰德啦
講嘢咁涼薄唔怕落地獄㗎?

香港民主連線正廢青

因為佢地target 係果班人
爆post請浪巴開新,本來我想我開,無奈今日多嘢搞作,爆咗都唔知,冇得圍鑪打飛機

https://lihkg.com/thread/300411/page/1幫你諗埋標題

https://lihkg.com/thread/300411/page/1幫你諗埋標題

出咗街,手提電話出好鬼麻煩

隔離公屋仲靚 絕對反映到市區土地資源既錯配

利申:有間收緊租

有300個首期都供唔起

賣左買唔番,三思

賣左買唔番,三思

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

賣左買唔番,三思

坐擁幾千萬身家

又講呢啲

V巴買一號銀海果陣請我地去燒雞翼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞